Daca te-ai intrebat vreodata cat timp rezista vinul proaspat in sticle, fie ele desfacute sau nu, afla ca aceasta bautura isi va pierde, cu timpul, din calitati. Marea majoritatea vinurilor nu au o durata de viata prea mare, iar sfatul nostru ar fi sa le consumi cat inca sunt „tinere”.
Pentru a nu servi la masa vin alterat, iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii!
Pentru a pastra vinul intr-o sticla nedesfacuta cat mai mult timp va trebui sa fie respectate cateva reguli de baza care se refera la depozitarea corecta a acestuia:
O sticla de vin sigilata trebuie pastrata pe cat posibil intr-un loc intunecos si rece.
Pozitia acesteia trebuie sa fie orizontala, nu verticala.
Cu alte cuvinte, sticla de vin nu va sta niciodata in picioare, ci culcata. In caz contrar, dopul de pluta s-ar usca si ar permite aerului sa patrunda in recipient.
Temperatura optima de pastrare a vinurilor albe si a spumantelor este de 8-10° Celsius, a vinurilor rosii de 10-16°. Rose-urile se depoziteaza in pivnite sau crame la temperaturi maxime de 12° Celsius.
Temperatura aerului din incapere trebuie sa fie una constanta si nu are voie sa coboare sub 0°. In caz contrar, exista riscul ca sticlele sa se sparga. Chiar daca nu s-ar intampla acest lucru, temperaturile prea joase altereaza calitatile vinului.
Vinul trebuie depozitat in pivnițe sau crame intunecate, luminate difuz cu becuri cu incandescenta.
Nu-l expune la lumina naturala, caci ultravioletele ii afecteaza iremediabil proprietatile.
Nu o sa vezi niciodata vre-un producator de vin care isi tine sticlele in soare! Dimpotriva! Pe langa faptul ca locurile de depozitare sunt intunecate, viticultorii folosesc inclusiv sticle colorate, care protejeaza bautura de efectul nociv al razelor UV.
Si acest aspect este unul extrem de important, caci un aer uscat duce la uscarea dopului, iar acest lucru favorizeaza patrunderea aerului in butelii. Pe de alta parte, un aer prea umed favorizeaza apariția mucegaiului in sticla.
Ideal, vinul se pastreaza la un nivel de umiditate de 70%, insa specialistii spun ca o umiditate cuprinsa intre 50-80% nu va afecta in mod negativ calitatea bauturii. Problema umiditatii din camera de depozitare poate fi rezolvata cu un umidificator sau cu un dezumidificator, in functie de necesitati.
Daca ai aflat cat timp rezista vinul intr-o sticla sigilata, dar si intr-una desfacuta, probabil vei fi curios sa stii si cat se pastreaza spumantele. Daca ai cumparat o sticla de spumant, cu siguranta o vei pune direct in frigider.
Daca o tii la rece pentru cateva zile nu este nici o problema. Insa, daca pastrezi sticla mai mult timp, bautura isi va pierde din calitati. De vina este aciditatea care se modifica din cauza lipsei de umiditate: dopul se usuca, in sticla patrunde aer, iar bautura se oxideaza.
si, pentru sfarsit un mic TRUC: Ca sa „reimprospatezi” gustul unui spumant dintr-o sticla deschisa si pentru a-i reda bulele de aer pierdute, pune in interior cateva stafide. Strange bine dopul si tine sticla intr-un loc intunecat si racoros. Dupa o zi sau doua, te vei bucura din nou de gustul sampaniei caci stafidele au fermentat si i-au redat efervescenta.