Descriere DAVINO Cutie Mini VERTICALA Domaine Ceptura Rouge 2014-2015
Acest cupaj se produce numai in anii favorabili prin vinificarea separata a celor 3 soiuri din cupaj. Este rezultatul selectiei celor mai valoroase loturi, procentele de participare ale fiecarui soi stabilindu-se dupa 2-3 luni de tatonare prin microprobe.
- Rosu-rubiniu intens cu reflexe purpurii,
- Miros intens si complex, cu fond de visine negre si prune uscate,
- Usor picant, cu nuante de lemn de stejar si cafea, persistent.
- Gust complex si expresiv, amplu, puternic, dar catifelat,
- Postgust remanent condimentat ce pune in evidenta taninurile sale fine si elaborate.
Origine
- Denumirea de origine controlata DOC Dealu Mare-Ceptura.
- Regiunea: Muntenia.
- Podgoriile Dealul Mare, Centrul Viticol Ceptura.
- Relief deluros, pante cu inclinatia de 5-15%,
- Altitudine medie de 350 m.d.m.
- Soluri brun-roscate de padure, bogate in oxizi de fier, dar si formatiuni calcaroase,
- Expozitie sud; sud-est.
Cupaj: Cabernet Sauvignon, Merlot si Feteasca Neagra, varsta medie a vitelor ~ 40 ani.
Vinificare
- Cele 3 soiuri care formeaza cupajul sunt vinificate separat, parcelar.
- Strugurii au fost selectati pe banda de triere, flux menajat de prelucrare, in doua etape (struguri si boabe).
- Metoda de vinificatie in rosu: clasica pe bostina, in vase mici de inox la 26-28°C
- Cabernet Sauvignon - timp de 30 zile - 2014 si 29 zile - 2015.
- Merlot - 22 zile
- Feteasca Neagra - 20 zile - 2014 si 19 zile - 2015.
- Conversie malolactica desavarsita imediat dupa fermentatia alcoolica in baricuri.
- 2014 - Maturat 9-10 luni in baricuri mici de stejar romanesc (225 l) 85% noi si 15% in vase din inox.
- Invechit la sticla minim 24 luni inainte de lansare.
- 2015 - Maturat 12 luni in baricuri de stejar romanesc din care 70% noi si 30% la a doua utilizare.
- Invechire la sticla minim 24 luni.
Potential de invechire / fereastra de consum:
- Fructat: 2018 / 2019 - 2020/2021,
- Matur: 2020/2021 - 2024/2025,
- Plenitudine: 2024/2025 - 2030.
Vintage 2014
2014 a debutat prin conditii nu tocmai prielnice. Temperaturi anormal de mari, de +15 ˚C in luna ianuarie si o primavara rece si ploioasa au dus la o pornire in vegetatie mai putin convingatoare. Cu toate ca datorita acestor conditii a existat o presiune de boli specifice vitei de vie, toamna lunga si calduroasa a facut totusi ca vegetatia sa recupereze. Strugurii din anul 2014 au ajuns la o maturitate echilibrata si la o calitate inalta.
Culesul s-a intins pe traditionalele doua luni de campanie.
Chiar daca anul 2014 a fost unul blamat de catre producatorii de vin, noi contrazicem aceasta teorie si recomandam puternic ca vinurile rosii din acest an sa fie urmarite.
- Precipitatii: 498 mm in perioada de vegetatie,
- Temperatura medie anuala: 10,2 °C,
- Insolatie: 1530 ore in perioada de vegetatie,
- Vegetatie: 215 zile,
- Productie medie: 2600 l/Ha.
Vintage 2015
Chiar daca debutul lui 2015 aducea aminte de vitregia anului 2005 printr-o primavara rece, prelungita si excesiv de umeda, vara a echilibrat balanta, favorizand acumularea de zaharuri si compusi aromatici.
Toamna, in afara unui debut marcat de cateva episoade de ploaie, a fost una frumoasa si lunga, favorizand o maturare de calitate a strugurilor.
- Precipitatii: 492 mm in perioada de vegetatie,
- Temperatura medie anuala: 10,4 °C,
- Insolatie: 1560 ore in perioada de vegetatie,
- Vegetatie: 220 zile,
- Productie medie: 2900 l/Ha.