Descriere DAVINO FLAMBOYANT 2014 DOC Dealu Mare-Ceptura
Davino Flamboyant este un vin de culoare roau-rubiniu intens cu reflexe purpurii complex si corpolent.
Se produce prin culesul selectiv al strugurilor din cele mai valoroase parcele de Cabernet Sauvignon, Merlot si Feteasca Neagra, vita de vie avand o varsta medie de circa 40 ani.
- Limpede-cristalin, rosu - rubiniu intens, cu reflexe purpurii,
- Buchet complex, persistent si intens, cu nuante de fructe negre, miez de nuca, piper verde, menta si tabac.
- Expresiv, amplu, puternic, dar rotund.
- Evolutie pe o panta lunga, cu un postgust remanent usor condimentat, ce pune in evidena taninurile fine si elaborate.
Origine
- Denumirea de origine controlata DOC Dealu Mare-Ceptura.
- Regiunea: Muntenia.
- Podgoriile Dealul Mare, Centrul Viticol Ceptura.
- Relief deluros, pante cu inclinatia de 5-15%,
- Altitudine medie de 350 m.d.m.
- Soluri brun-roscate de padure, bogate in oxizi de fier, dar si formatiuni calcaroase,
- Expozitie sud; sud-est.
Cupaj: Cabernet Sauvignon 64%, Merlot 27% si Feteasca Neagra 9%.
Vinificare
- Vinificare separata, parcelara a celor trei soiuri din cupaj.
- Struguri au fost selectati manual pe masa de triere, selectia fiind completata prin trierea manuala a boabelor.
- Flux menajat de prelucrare, cu separarea si zdrobirea usoara a boabelor.
- Metoda de vinificatie in rosu: clasica pe bostina, in vinificatoare orizontale si in vase mici de inox la 26-28 °C:
- Cabernet Sauvignon - timp de 30 zile
- Merlot – 23 zile
- Feteasca Neagra – 20 zile.
- Conversie malolactica desavarsita imediat dupa cea alcoolica, in barrique.
- Maturat 100% timp de minim 12 luni in baricuri din stejar romanesc, din care: 90% noi si 10% la a doua umplere.
- Invechit la sticla minim 24 luni inainte de lansare.
Potential de invechire / Fereastra de consum:
- Fructat: 2018 - 2020,
- Matur: 2020 - 2025,
- Plenitudine: 2025 - 2030.
Vintage 2014
2014 a debutat prin conditii nu tocmai prielnice. Temperaturi anormal de mari, de +15 ˚C in luna ianuarie si o primavara rece si ploioasa au dus la o pornire in vegetatie mai putin convingatoare. Cu toate ca datorita acestor conditii a existat o presiune de boli specifice vitei de vie, toamna lunga si calduroasa a facut totusi ca vegetatia sa recupereze. Strugurii din anul 2014 au ajuns la o maturitate echilibrata si la o calitate inalta.
Culesul s-a intins pe traditionalele doua luni de campanie.
Chiar daca anul 2014 a fost unul blamat de catre producatorii de vin, noi contrazicem aceasta teorie si recomandam puternic ca vinurile rosii din acest an sa fie urmarite.
- Precipitatii: 498 mm in perioada de vegetatie,
- Temperatura medie anuala: 10,2 °C,
- Insolatie: 1530 ore in perioada de vegetatie,
- Vegetatie: 215 zile,
- Productie medie: 2600 l/Ha.