Descriere DAVINO FLAMBOYANT 2016 DOC Dealu Mare-Ceptura
Davino Flamboyant este un vin de culoare roau-rubiniu intens cu reflexe purpurii complex si corpolent.
Se produce prin culesul selectiv al strugurilor din cele mai valoroase parcele de Cabernet Sauvignon, Merlot si Feteasca Neagra, vita de vie avand o varsta medie de circa 40 ani.
- Limpede-cristalin, rosu - rubiniu intens, cu reflexe purpurii,
- Buchet complex, persistent si intens, cu nuante de fructe negre, miez de nuca, piper verde, menta si tabac.
- Expresiv, amplu, puternic, dar rotund.
- Evolutie pe o panta lunga, cu un postgust remanent usor condimentat, ce pune in evidena taninurile fine si elaborate.
Origine
- Denumirea de origine controlata DOC Dealu Mare-Ceptura.
- Regiunea: Muntenia.
- Podgoriile Dealul Mare, Centrul Viticol Ceptura.
- Relief deluros, pante cu inclinatia de 5-15%,
- Altitudine medie de 350 m.d.m.
- Soluri brun-roscate de padure, bogate in oxizi de fier, dar si formatiuni calcaroase,
- Expozitie sud; sud-est.
Cupaj: Cabernet Sauvignon 64%, Merlot 27% si Feteasca Neagra 9%.
Vinificare
- Vinificare separata, parcelara a celor trei soiuri din cupaj.
- Struguri au fost selectati manual pe masa de triere, selectia fiind completata prin trierea manuala a boabelor.
- Flux menajat de prelucrare, cu separarea si zdrobirea usoara a boabelor.
- Metoda de vinificatie in rosu: clasica pe bostina, in vinificatoare orizontale si in vase mici de inox la 24-25 °C:
- Cabernet Sauvignon - timp de 30 zile
- Merlot – 21 zile
- Feteasca Neagra – 19 zile.
- Conversie malolactica desavarsita imediat dupa cea alcoolica, in barrique.
- Maturat 100% timp de minim 12 luni in baricuri din stejar romanesc, din care: 90% noi si 10% la a doua umplere.
- Invechit la sticla minim 24 luni inainte de lansare.
Potential de invechire / Fereastra de consum:
- Fructat: 2020 - 2022,
- Matur: 2022 - 2028,
- Plenitudine: 2028 - 2035.
Vintage 2016
Anul 2016 a insemnat, din punct de vedere climatic, un balans catre temperaturi mai putin extreme si cu un regim hidric destul de abundent, in special in prima parte a anului. In peisajul zonei, aceste aspecte s-au tradus prin echilibru si liniaritate in derularea tuturor fazelor de dezvoltare, fara blocaje fiziologice, cu o buna acumulare de arome insotita de pastrarea unei bune aciditati, in special in ceea ce priveste soiurile albe.
Soiurile de struguri rosii au fost si ele favorizate de toamna frumoasa si lunga, iar lipsa blocajelor fiziologice, provocate in special de perioadele caniculare de peste vara, a condus la atingerea unei maturitati fenolice de exceptie.
- Precipitatii: 526 mm in perioada de vegetatie,
- Temperatura medie anuala: 10,2 °C,
- Vegetatie: 215 zile,
- Insolatie: 1460 ore in perioada de vegetatie,
- Productie medie: 2900 l/Ha.