Descriere DAVINO FLAMBOYANT 2018 MAGNUM DOC Dealu Mare-Ceptura
Davino Flamboyant este un vin de culoare roau-rubiniu intens cu reflexe purpurii complex si corpolent.
Se produce prin culesul selectiv al strugurilor din cele mai valoroase parcele de Cabernet Sauvignon, Merlot si Feteasca Neagra, vita de vie avand o varsta medie de circa 40 ani.
- Limpede-cristalin, rosu - rubiniu intens, cu reflexe purpurii,
- Buchet complex, persistent si intens, cu nuante de fructe negre, miez de nuca, piper verde, menta si tabac.
- Expresiv, amplu, puternic, dar rotund.
- Evolutie pe o panta lunga, cu un postgust remanent usor condimentat, ce pune in evidena taninurile fine si elaborate.
Origine
- Denumirea de origine controlata DOC Dealu Mare-Ceptura.
- Regiunea: Muntenia.
- Podgoriile Dealul Mare, Centrul Viticol Ceptura.
- Relief deluros, pante cu inclinatia de 5-15%,
- Altitudine medie de 350 m.d.m.
- Soluri brun-roscate de padure, bogate in oxizi de fier, dar si formatiuni calcaroase,
- Expozitie sud; sud-est.
Cupaj: Cabernet Sauvignon 61%, Merlot 29% si Feteasca Neagra 10%.
Vinificare
- Vinificare separata, parcelara a celor trei soiuri din cupaj.
- Struguri au fost selectati manual pe masa de triere, selectia fiind completata prin trierea manuala a boabelor.
- Flux menajat de prelucrare, cu separarea si zdrobirea usoara a boabelor.
- Metoda de vinificatie in rosu: clasica pe bostina, in vinificatoare orizontale si in vase mici de inox la 24-25 °C:
- Cabernet Sauvignon - timp de 30 zile
- Merlot – 26 zile
- Feteasca Neagra – 22 zile.
- Conversie malolactica desavarsita imediat dupa cea alcoolica, in barrique.
- Maceratia pre si post fermentativa realizata prin 4 tehnici diferite adaptate fiecarui soi si clona in parte, ghidata spre maximizarea extractiei, dar fara a depasi limita elegantei.
- Maturat 100% timp de minim 13 luni in baricuri din stejar romanesc, din care: 90% noi si 10% la a doua umplere.
- Invechit la sticla minim 24 luni inainte de lansare.
Potential de invechire / Fereastra de consum:
- Fructat: 2022 - 2023,
- Matur: 2024 - 2030,
- Plenitudine: 2030 - 2035.
Vintage 2018
Anul 2018 se remarca printr-o evolutie atipica a vremii, cu anotimpuri intr-un contrast aproape perfect cu imaginea obisnuita a acestora. Iarna lipsita de zapada, insa suficient de bogata in precipitatii este urmata de o primavară calda si secetoasa, ca apoi vara sa vina cu 2 luni de precipitatii aproape neintrerupte.
Primavara secetoasa a favorizat plecarea in vegetatie, infloritul si reducerea presiunii bolilor criptogamice.
Precipitatiile din timpul verii au reprezentat o reala provocare in mentinerea starii de sanatate a plantatiilor, insa au contribuit in mod favorabil la maturarea liniara a strugurilor, fara blocaje fiziologice caracteristice verilor caniculare.
Toamna calda si secetoasa a asigurat cadrul perfect pentru maturarea strugurilor negri.
In anul 2018 a fost cea mai precoce campanie de vinificatie, culesul strugurilor albi incepand la data de 16 August.
- Precipitatii: 485 mm in perioada de vegetatie,
- Temperatura medie anuala: 10,4 °C,
- Vegetatie: 226 zile,
- Insolatie: 1580 ore in perioada de vegetatie,
- Productie medie: 3350 l/Ha.