9 Defecte de Vin – Cum le poti identifica? si care sunt cauzele?

Productia vinului implica diversi pasi pe care viticultorii trebuie sa ii respecte cu grija pentru a obtine un vin de calitate. Tehnicile necorespunzatoare de selectie, manipulare si conservare a strugurilor si vinului duc la defecte ale acestuia, facand uneori imposibila comercializarea sa. Totodata, calitatea vinului este influentata de o multime de factori externi precum conditiile meteorologice sau prezenta daunatorilor.

Peste 83% din vinurile produse in Europa sunt vinuri de calitate.

Acest lucru nu le fereste insa de aparitia defectelor.

Afla mai multe despre defectele vinului. Te vom ajuta sa intelegi:

Care sunt cele mai comune defecte ale vinului

Cum sa le recunosti pentru a evita vinurile afectate 

Care sunt cauzele defectelor de vin si cum pot fi prevenite

Abstract:

Cum recunosti defectele vinului?

La fel ca si in cazul mancarurilor, cea mai usoara modalitate de a recunoaste defectele de vin este sa mirosi bautura. In functie de ceea ce simti, poti sa iti faci o parere despre vinul respectiv chiar fara a il degusta. Un vin care are un miros neplacut sufera cu siguranta de anumite defecte.

Daca esti pasionat de vinuri, este la fel de important sa poti detecta prin miros defectele unui vin precum si calitatile acestuia. Capacitatea de a recunoaste la nivel olfactiv defectele de vin iti sporeste acuitatea simturilor si te face un degustator mai bun. Evident, te ajuta si sa eviti vinurile de proasta calitate pe care nu ai vrea sa le bei sau sa le oferi oaspetilor sau clientilor. 

Pe langa miros, gustul este al doilea simt esential în identificare defectelor de vin.

De ce plasam gustul pe locul doi?

Din principiu, vinul se miroase mai intai, apoi se gusta. Daca mirosul vinului este unul puternic neplacut, probabil nu vei mai vrea sa treci si la etapa degustarii.

Mai mult de atat, simtul vizual te ajuta si el sa identifici defectele de vin, mai ales daca ai mirosit sau gustat in prealabil bautura. De exemplu, un vin a carui culoare o cunosti si care a devenit treptat lipsit de stralucire sau rosiatic-maronie este probabil oxidat. 

Care sunt cele mai comune defecte ale vinului si ce le cauzeaza?

Iata cateva dintre cele mai comune defecte ale vinului care pot aparea in procesul de productie, imbuteliere si conservare a bauturii.  

1. Defecte de productie sau depozitare

1.1 Oxidarea vinului

Oxidarea este unul dintre cele mai comune defecte ale vinului. Cauza este foarte simpla, prin expunere indelungata la oxigen, vinul se oxideaza si isi pierde calitatile.

Gustul vinului oxidat isi pierde savoarea

Culoarea sa isi pierde stralucirea

Oxidarea se intalneste cel mai des la vinurile vechi.

Varietatile de vin alb sunt mai predispuse la oxidare decat cele rosii.

Un vin oxidat se recunoaste dupa gustul otetit. O alta nota specifica ce poate aparea la vinurile oxidate este cea de cirese. Per total, vinul otetit devine plat, monoton ca gust, miros si aspect. 

1.2 Vinurile reductive

La polul opus oxidarii gasim vinurile reductive.

Aceste defecte se datoreaza expunerii insuficiente la oxigen cauzate de metoda de sigilare a sticlei care limiteaza patrunderea aerului. Datorita cantitatii reduse de oxigen, vinul nu poate elimina anumite arome neplacute.

Astfel, acesta pastreaza un gust pregnant de varza sau cauciuc.

Unii aseamana vinurile reductive si cu mirosul si gustul de usturoi, ceapa sau chiar de oua stricate.

Totusi, unele vinuri pot fi salvate. Lasate in decantor la aerisit, ele elimina aromele nedorite. 

1.3 Defectul de dop – 2, 4, 6 Tricloranisol (TCA)

Un alt defect comun al vinului este asa numitul defect de dop. Dupa cum sugereaza denumirea sa, acesta este cauzat de dopul sticlei de vin. Acest defect mai are si o denumire stiintifica – 2, 4, 6 Tricloranisol (TCA), substanta chimica responsabila pentru defectul de dop.

Cauzele se pot regasi in procesul de invechire a vinului in butoaie, in cazul in care substanta este prezenta in acestea, sau in anumiti pasi gresiti de pe linia de productie / imbuteliere. 

Totodata, defectul poate aparea si datorita depozitarii vinului pe orizontala, prin contact cu dopul de pluta defect / contaminat. Defectul de dop este si unul dintre motivele pentru care unii somelieri iti prezinta dopul inainte de a iti servi bautura. 

Vinurile afectate de acest defect isi pierd notele de fructe.

Mirosul devine plat, umed, poate fi asemanat cu cel al cartonului imbibat cu apa sau cu cel de pivnita imbacsita de praf.

1.4 Defecte datorate sulfitilor 

Vinurile comerciale prezinta pe eticheta lor indicatia „contine sulfiti”. Este normal ca aceste elemente sa se regaseasca in vin deoarece contribuie la conservarea sa, insa acestia pot cauza si defecte.

De exemplu, defectele pot aparea daca sunt folositi prea multi sulfiti sau daca sulfitii in sine nu sunt corespunzatori. 

Defectele cauzate de sulfiti altereaza in mod evident gustul vinului. Acesta dobandeste o aroma neplacuta care este de cele mai multe ori foarte puternica.

Cel mai des, defectele cauzate de sulfiti sunt asociate cu gustul de usturoi prajit, cauciuc ars sau oua stricate. 

1.5 Defectele de vin cauzate de Brettanomyces Bruxellensis

Brettanomyces este un tip de drojdie din familia Saccharomycetaceae. Aceasta este o drojdie salbatica ce afecteaza cu precadere vinurile rosii. Un vin contaminat de Brettanomyces va avea asa numitele note Brett. Acestea pot varia in functie de vin si persoana care le degusta.

Oamenii le asociaza cel mai des cu gustul si mirosul de ranced, fum, branza, grajd sau de piele de animal.

Vinul afectat isi pierde notele de fruct. 

Brettanomyces se dezvolta spontan in natura si poate contamina vinul in procesul de productie. Acesta este un microorganism care poate supravietui pe suprafete si se poate transmite in vin in timpul manipularii strugurilor. Totodata, strugurii pot dezvolta Brettanomyces daca nu sunt bine curatati.

1.6 Aciditatea volatila a vinului

Acest defect este datorat exclusiv procesului de productie a vinului, mai precis, anumitor bacterii si drojdii care pot interfera cu vinul. Defectul poate aparea datorita reactiilor din procesul de fermentare sau datorita alterarii vinului finit. Acidul acetic este agentul responsabil pentru aparitia defectului.

Mirosul unui vin cu aciditate volatila seamana cu cel al ojei de unghii sau acetona.

Acest miros usor de recunoscut te ajuta sa depistezi rapid vinul defect chiar daca ai putina experienta in degustari de vin. 

1.7 Defecte vinurilor produse de paraziti - insecta puturoasa

Aceste defecte se datoreaza insectelor care sunt prezente in struguri in momentul recoltarii acestora si care ajung in prese. Una dintre aceste insecte este Harmonia axyridi, un tip de buburuza din familia Coccinellidae. Cand insecta se simte in pericol sau este deranjata, elibereaza o substanta denumita nitrogen heterociclic ca si mecanism de aparare. Acest compus este responsabil pentru defectul de vin.

Ca urmare, bautura va avea un gust ranced de unt de arahide stricat, ardei gras sau chiar miros de urina. 

2. Defecte de vin cauzate de consumatori sau comercianți

No doar crama poate fi de vina atunci cand intalnim un vin cu defecte, ci si consumatorii sau comerciantii.

Unde si cum pastrezi vinul si ce faci cu el dupa deschidere influenteaza, de asemenea, calitatea acestuia. 

2.1 Defecte datorate caldurii

Vinul expus la prea multa caldura se altereaza.

Aceasta bautura prefera depozitarea la rece sau cel putin la temperatura camerei. De exemplu, nu este deloc indicat sa lasi vinul langa fereastra sau sa il tii prea multe ore in portbagajul masinii cand afara bate soarele. Temperatura ridicata face ca vinul sa isi mareasca volumul, acesta putand chiar sa impinga in sus dopul buteliei.

Bautura va avea un aspect de gem procesat, artificial si poate dobandi note de nuci si caramel.  

2.2 Defectele vinului cauzate de radiatiile UV

Expunerea la caldura si defectele aferente se datoreaza temperaturilor ridicate. Exista insa si posibilitatea ca vinul sa fie afectat de radiatiile UV, indiferent de cat de cald este afara. Acest lucru se intampla cel mai des atunci cand buteliile de vin se pastreaza intr-un spatiu unde sunt expuse la soare. Cele mai afectate sunt vinurile delicate albe si spumantele.

Gustul pe care il va dobandi un vin alterat de radiatiile UV este cel de lana umeda. 

3. Cum poti evita vinurile cu defecte?

Cand cumperi vin de la crama sau din magazine, fii atent la conditiile de depozitare de pe raft. Daca vinul se afla pe un raft unde bate direct lumina soarelui, ai putea sa il eviti. Nu stii de cat timp sta acolo, iar dupa cum ai vazut, atat caldura excesiva, cat si radiatia UV ii afecteaza calitatea

De asemenea, ai grija cum depozitezi vinul acasa. Indiferent ca il tii pe un suport special, pe raft sau direct pe jos, ai grija sa nu fie expus la soare inainte de a il desface. 

Totodata, prea multa lumina artificiala poate dauna vinului. Nu este indicat sa expui vinul in magazin sau acasa sub lumina directa a ledurilor, chiar daca un astfel de decor il scoate in evidenta.

Prea multa lumina, indiferent de sursa acesteia dauneaza longevitatii vinului. 

Dupa ce desfaci butelia, incearca sa consumi vinul in timp util pentru a evita oxidarea si depoziteaza-l conform specificului sau.

Daca esti sau doresti sa devii viticultor, sunt cativa pasi de baza de urmat pentru a preveni defectele de vin datorate microorganismelor:

  • Selectarea atenta a strugurilor pentru a folosi doar fructe sanatoase si fara urme de afectiuni.
  • Curatarea butoaielor si a tuturor recipientelor inainte de depozitarea vinului.
  • Curatarea si dezinfectarea tuturor utilajelor inainte de a incepe procedeul de productie.
  • Asigurarea unor conditii bune de igiena in pivnita.
  • Realizarea analizelor de laborator pentru a depista posibile contaminari. 

 

Cam acestea ar fi posibilele defecte de vin clasice, statistica spune ca un procent de 3-4% din vinurile din comert sunt in aceasta situatie. Este o realitate faptica, chiar si cele mai renumite crame, cele mai scumpe butelii de vin se pot regasi din diferite motive intr-una dintre situatiile mentionate.

Daca se intampla sa comandati de la noi o sticla de vin, care dupa ce o desfaceti pare a fi suspecta de vre-un defect, si ati citit acest articol in intregime :) , nu ezitati in a ne contacta cat mai repede posibil pentru a lua masurile necesare care se impun in functie de situatie: retur, instiintarea producatoruli, analiza stocului si a comenzilor.

Nu ne ramane decat sa va dorim ca sa aveti parte doar de butelii sanatoase!

Articole similare

COSUL MEU
Continua cumparaturile