O degustare de vinuri va fi un moment de care iti vei aduce mereu aminte cu placere, insa doar daca vei tine cont de cateva reguli care se respecta de obicei la un astfel de eveniment sofisticat.
Nu exista un ghid oficial care sa impuna anumite norme, insa va trebui sa ti cont de faptul ca pleci intr-o zona rurala, ca vei vizita o podgorie, vei face, poate, un tur al regiunii si vei avea parte de o experienta senzoriala unica. Iata cum sa te pregatesti pentru o experienta de neuitat!
Daca participi pentru prima oara la o degustare de vinuri, va trebui sa stii pas cu pas cum sa te pregatesti pentru un astfel de eveniment:
Poate ti se par lucruri marunte, dar daca le ignori s-ar putea sa nu ramai cu amintiri foarte placute.
Poate ca unele crame primesc vizitatori fara o programare prealabila, insa cele mai multe nu sunt deschise decat in anumite perioade ale anului. In majoritatea cazurilor va trebui sa faci din timp o rezervare. Alege locul preferat, contacteaza gazda si afla care sunt conditiile de vizitare.
Multe dintre crame tin pasul cu tehnologia, astfel ca, in multe cazuri trebuie doar sa accesezi pagina de internet a cramei respective si poti face programarea online. Va trebui sa completezi un formular cu numele, adresa de e-mail, numarul de telefon, data vizata pentru eveniment si numarul de persoane care vor participa. Ulterior, vei fi contactat pentru a stabili detaliile. Daca ai in plan o astfel de escapada, grabeste-te cu rezervarea! Cu cat o faci mai tarziu, cu atat creste riscul sa se fi programat inaintea ta alte persoane, iar locurile sa fie deja ocupate.
Ce trebuie sa stii daca mergi in grup la o degustare de vinuri
Daca vrei sa participi la o degustare de vinuri alaturi de prieteni, este absolut obligatoriu sa contactezi reprezentantii cramei si sa te interesezi cu privire la numarul maxim de persoane care pot participa la un astfel de eveniment.
Motivul?
Din cauza pandemiei de COVID, regulile s-au schimbat, iar astfel de evenimente sunt organizate pentru grupuri mai mici.
Un alt aspect de care ar trebui sa tii cont se refera la transportul pana la crama/podgorie. Uneori, gazdele pun la dispozitia grupurilor autovehicule de teren, microbuze sau autobuze speciale. Insa, nu uita sa intrebi ce conditii ofera crama pe care doriti sa o vizitati. Sa nu existe surprize neplacute. Ce-ar fi sa cobori din tren sau masina personala si sa constati ca ai de mers 20-30 de kilometri pe jos pana la podgorie pentru ca terenul este accidentat, sa fii nevoit sa lasi masina intr-o parcare deoarece nu exista sosea pana la crama?
Multe podgorii sunt inscrise in circuitul turistic si pun la dispozitia vizitatorilor camere cu demipensiune sau pensiune completa, organizeaza mese campenesti sau alte evenimente cu specific campenesc. Daca ne gandim si la faptul ca, consumul de vin nu se impaca prea bine cu sofatul, putem gasi suficiente motive pentru a petrece macar o noapte in zona podgoriei / cramei vizitate.
Inainte de a-ti face planul, intreaba gazdele daca ofera servicii de cazare si in ce conditii. Daca nu se poate innopta la crama, cauta in apropiere un hotel sau o pensiune unde sa „parchezi” peste noapte. Intreaba tot gazda, caci cine cunoaste mai bine zona daca nu ea?
CARASTELEC WINERY - Transilvania
Incaltamintea ar trebui sa fie comoda, tracking sau sport, daca degustarea de vinuri are loc la iarba verde sau in cadrul unei mese campenesti. Daca evenimentul se desfasoara in crama, atunci poti purta ceva casual - elegant.
Atentie, insa! In unele crame degustarea poate avea loc chiar in mijlocul podgoriei, in timpul unui tur de prezentare, motiv pentru care ar trebui sa te pregatesti cu incaltaminte pentru noroi. Evitati pantofi eleganti, sau cele cu toc in cazul doamnelor, si alegeti ceva comod cu talpa joasa, renuntati de asemenea la sandale daca este cazul.
Alege sa porti haine in straturi.
Daca in timpul turului de prezentare ti se face cald, poti renunta la un pulover si ramai intr-o camasa. La amiaza, daca e vreme insorita si temperaturile cresc, poti da jos camasa pentru a ramane intr-un tricou. In acest fel, esti pregatit pentru a infrunta si o vreme calda, dar si una capricioasa, iar confortul tau va fi deplin.
Si înca un sfat: este posibil ca gazdele sa te invite sa vizitezi zona de productie a vinului, o incapere cu temperatura controlata, unde ar putea sa fie mult mai racoare decat este afara. Pregateste-te cu haine adecvate pentru a beneficia de tot confortul!
Daca il tii de cupa, vei lasa amprente inestetice pe sticla si vei incalzi continutul, lucruri nu tocmai indicate.
Un vin bun nu este doar gustos, are si o aroma aparte, unica. Dupa ce ai sorbit din pahar, plimba licoarea pe cerul gurii in aaa fel incat sa te bucuri de toate aromele pe care le elibereaza.
Multe sortimente isi dezvaluie adevaratele calitati la a doua, chiar si la a treia sorbitura. Perceptiile ti se vor schimba. Este pacat sa te grabesti cu decizia.
Daca vinul este turnat in pahare, dar nu este nimeni prin preajma care sa-ti explice procedura, recomandat este sa incepi degustarea vinurilor albe, cu aciditate ridicata. De asemenea, trebuie alese pentru inceput vinurile cu o corpolenta medie, iar apoi cele corpolente, grele. La sfarsit se degusta vinurile dulci.
Pofta, si la mai mare!