Sezonul cald se apropie, iar daca vinul pe care il apreciezi cel mai mult vara este rosé-ul, acest articol e pentru tine. Poate vrei sa afli cum se produce acest vin lejer sau care sunt soiurile cel mai des folosite in productia sa. Vom aborda aceste subiecte si multe altele in acest ghid despre rosé-uri care iti va prezenta:
Numele rosé sau rose se refera la culoarea roz a acestui vin. La fel ca in cazul vinurilor albe sau rosii, aceasta poate avea diverse nuante. Poti intalni vinuri rosé foarte pale sau de un roz intens, vinuri rosé somon sau roz cu diverse reflexii. Aceste vinuri sunt obtinute in cea mai mare parte din struguri negrii, prin extractia rapida a sucului din fruct inainte ca acesta sa devina inchis la culoare.
Vinurile rosé de tip cupaj sau blend se obtin din mai multe tipuri de struguri negrii, dar uneori si dintr-o combinatie de struguri albi si negrii. In aceste blenduri trebuie neaparat introdus si un soi de struguri pentru vin rosu pentru a da culoare vinului final. Metoda cupajului se foloseste de cele mai multe ori in productia vinurilor rosé de masa, nu foarte costisitoare sau complexe. Alte metode prin care se realizeaza aceste vinuri includ maceratia, presarea si metoda saigneé despre care vom vorbi in curand.
Vinurile rosé pot avea o sumedenie de arome, in functie de strugurii utilizati. In general, cele mai predominante sunt fructele de padure precum capsunile, zmeura si coacazele. Vinul rosé are de regula un corp mediu, iar ca stil de vinificatie, il poti intalni in diverse forme, de la sec pana la vin dulce.
Vinurile rosé nu au fost apreciate pentru mult timp la adevarata lor valoare, insa incep sa castige din ce in ce mai multa popularitate. Radacinile acestui vin s-au pierdut in istorie.
Se presupune ca primele vinuri rosii erau de fapt mai asemanatoare ca aspect si gust cu vinurile rosé decat cu varianta lor din prezent.
Vinurile rosé se produc inca din antichitate. Acestea au rezistat in timp, chiar daca pentru o lunga perioada vinul Bordeaux era considerat standardul de calitate in industria vinului si mai toti producatorii imitau acest stil de vin rosu.
Dupa al doilea razboi mondial, vinul rosé portughez Mateus a redefinit gusturile consumatorilor in materie de rosé.
Acest tip de vin a avut vanzari record atat in Europa, cat si in Statele Unite. Pana la finalul anilor 1980, se vindeau peste trei milioane de cutii de Mateus in lume. Prin urmare, producatorii de vin au inceput sa imite acest stil.
In ultimele decenii vinul rosé a devenit din nou popular. In 2008, vanzarile de rosé din Franta le-au depasit pe cele de vin alb.
Franta produce cea mai mare cantitate de vin rosé din lume, urmata de Italia si Statele Unite.
Tot in Franta, pana in anul 2013, productia de rosé a crescut cu peste 30% in comparatie cu deceniul anterior. Regiunile franceze in care se poduce peste o treime din vinul rosé din lume sunt Provence si Valea Rhône.
Exista 4 metode prin care se pot crea vinurile rosé: maceratia, presarea directa, cupajul si tehnica saigneé. In functie de stilul de vin rosé pe care doresc sa il obtina, si eventual traditia din zona in care se afla, producatorii pot alege una sau mai multe metode. Haide sa vedem ce presupune fiecare dintre ele.
Aceasta este metoda pe care o folosesc cei mai multi producatori de vinuri rosé. Maceratia este o etapa comuna a procesului de vinificatie, folosindu-se nu doar pentru vinurile rosé. Ea presupune mai intai zdrobirea strugurilor negrii care vor fi folositi pentru a crea vinul. Prin aceasta etapa, se obtine mustul. Apoi, acest lichid ramane in vasul in care s-a facut zdrobirea impreuna cu / in contact cu pielitele strugurilor.
Maceratia are o durata diferita in functie de rezultatul dorit.
Uneori dureaza doar cateva ore, alteori mai multe zile.
La fel ca in cazul vinurilor rosii, contactul cu pielitele strugurilor atribuie vinului anumite proprietati precum o culoare mai intensa, tanini, textura si un profil aromatic mai puternic sau complex.
Astfel,
Procesul nu este insa unul asa de simplu pe cat pare. Maestrul vinificator trebuie sa priveasca si sa guste frecvent mustul pentru a realiza cand este momentul optim sa opreasca maceratia. In functie de ce tip de vin vrea sa obtina la nivel de gust si culoare, va pune capat procesului eliminand pielitele prin presare si continuand cu faza de fermentatie.
Presarea directa este o alta metoda de vinificatie pentru vinurile rosé. Aceasta metoda se foloseste pentru strugurii negrii.
Fructele sunt presate direct dupa recoltare, fara a zdrobi boabele.
Uneori, vinificatorii aleg sa indeparteze coditele strugurilor inainte de a ii presa. De cele mai multe insa, strugurii sunt pusi la presat cu tot cu codite.
Prin metoda presarii se limiteaza contactul direct dintre pielitele strugurilor si fruct. Drept urmare, vinul rezultat nu va avea o culoare foarte inchisa. Aceasta metoda este des utilizata in ziua de azi tocmai pentru ca ajuta la obtinerea celor mai deschise nuante de rosé. Dupa presarea strugurilor, pielitele sunt aruncate si nu fermenteaza impreuna cu mustul, asa cum se procedeaza in cazul vinurilor rosii.
Una dintre zonele viticole de renume unde se utilizeaza in mod traditional presa pentru a crea vinurile rosé este Provence, in Franta. Vinurile franceze obtinute prin aceasta metoda au si un nume usor de retinut, "vin gris".
Metoda cupajului este o tehnica de vinificatie foarte cunoscuta si utilizata la scara larga indiferent de tipul de vin, rosu, alb sau rosé. Cupajul presupune un amestec de doua sau mai multe vinuri. In cazul roséurilor, prin aceasta metoda se amesteca vinuri albe cu vinuri rosii pentru a obtine blendul dorit de culoare roz.
Sampania rosé se obtine prin aceasta metoda si, in general, vinurile spumante rosé sunt de asemenea create prin cupaj. In cazul sampaniei, vinul de baza este aproape intotdeauna unul alb, iar in urma celei de-a doua faze de fermentatie, se adauga un oarecare procent de vin rosu, de regula Pinot Noir, pentru a transforma sampania alba intr-una rosé. Aceasta metoda se foloseste cel mai des si pentru a obtine vinurile rosé de masa de calitate mai redusa.
Vinurile rosé nu se obtin in mod traditional prin aceasta metoda, ci una dintre celelalte trei.
Metoda saigneé este utilizata si in productia vinurilor rosii. Numele sau inseamna „sangerare” in franceza. Aceasta metoda presupune zdrobirea strugurilor negrii, dupa care mustul lor este lasat la macerat pentru o perioada care variaza intre cateva ore si cateva zile, iar apoi se extrage o parte din sucul obtinut care are culoarea roz, in timp ce restul se foloseste pentru a produce vin rosu.
Vinurile rosé obtinute prin metoda saigneé pot avea orice culoare de la roz deschis pana la roz magenta.
Exista diverse motive pentru care vinificatorii aleg metoda saigneé:
Indiferent ca preferi un vin rosé indraznet si savuros sau unul suav cu arome delicate de fructe, vei avea mereu de unde alege. Vinurile rosé sunt la fel de versatile precum culoarea si aromele lor. Acestea pot fi produse din unul sau mai multe soiuri de struguri, atat albe, cat si negre.
Practic, orice soi de struguri negrii se poate folosi pentru a face vin rosé. Unele soiuri precum Pinot Noir sau Grenache sunt insa mai populare. Fiecare soi are anumite calitati pe care le poate atribui vinului. Iata cateva dintre cele mai comune tipuri de struguri utilizate pentru rosé si notele pe care le au vinurie obtinute din ele:
Exemple:
Spre deosebire de vinurile rosii Cabernet, aceste vinuri nu sunt in mod norml invechite in butoaie de stejar si au o aciditate mare.
Exemple:
Exemplu:
Gamay este un soi versatil in productia de rosé. Cu arome puternice de fructe, o aciditate buna si o culoare deschisa, aceste rosé-uri se pot adapta diverselor exigente.
Soiul Syrah este cunoscut pentru intensitatea sa, iar aceasta se reflecta si in culoarea mai puternica a vinurilor rosé care for avea nuante rubinii.
Exemplu:
Vinul rosé obtinut din acest soi spaniol se distinge prin note de capsuni, nectarine, pepene, piper si note vegetale. Tempranillo rosé e un vin savuros.
Soiul se foloseste uneori in combinatie cu Grenache sau Graciano pentru a dobandi note suplimentare de flori.
In general, producatorii trec pe eticheta vinului soiul sau soiurile de struguri folosite, iar in cazul cupajelor, uneori, si procentul in care a fost folosit fiecare. Daca aceste informatii nu apar pe sticla de vin, s-ar putea sa gasesti compozitia in functie de tipul vinului.
Roséul se poate vinifica in diverse stiluri. In general, aceste vinuri se impart in 2 categorii opuse, vinurile seci si cele dulci. Roséurile seci sunt cele mai populare in ziua de azi, iar tarile care produc cele mai multe astfel de vinuri sunt Frata si Spania. Cel mai adesea, aceste vinuri se obtin din 2-3 varietati de struguri.
Vinurile rosé dulci se produc atunci cand nu se lasa tot zaharul sa fermenteze si sa se transforme in alcool. Vinurile rosé de calitate mai joasa produse in masa sunt de multe ori dulci. Poti intalni insa si vinuri de calitate superioara in acest stil, iar cele mai bune soiuri pentru roséul dulce sunt Zinfandel, Merlot si Muscat.
Descopera cateva dintre cele mai populare tipuri de vin rosé in functie de zona de provenienta.
Tavel
Acest vin specific apelatiunii franceze AOC din sudul regiunii Rhône este unul sec, cu corp plin si arome puternice.
Provence Rosé
Un alt cupaj rosé faimos din Franta este Provence, vin produs in regiunea cu acelasi nume din soiurile Cinsaut, Syrah, Grenache si Mourvèdre.
Rosé d`Anjou
Cabernet d`Anjou este o regiune cu apelatiune din Franta aflata in Maine-et-Loire, in Valea Loire. In aceasta regiune, vinurile rosé se obtin din soiurile Grolleau, Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc, printre altele, si se remarca prin echilibrul lor perfect intre aciditate, zaharuri si alcool.
Champagne Rosé
Sampania rosé este singurul vin spumant din regiunea franceza Champagne care se poate produce prin metoda de cupajare, amestecand sampania cu vinuri rosii. Rezultatul difera in functie de vinul rosu folosit. In general, sampania rosé are arome de capsuni si zmeura si un caracter delicat.
Cerasuolo d`Abruzzo
Cerasuolo d`Abruzzo este o zona viticola DOC din regiunea italiana Abruzzo. Vinurile rosé de aici sunt create in mare masura din soiul local Montepulciano.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa faci alegerea potrivita cand cumperi, pastrezi si servesti un vin rosé.
Ia in considerare culoarea vinului: un rosé mai deschis are corpul mai lejer pe cand cele cu o culoare mai intensa sunt vinuri cu corp plin. Primele se potrivesc cu mancaruri mai lejere, cu arome subtile, iar celelalte cu feluri de mancare cu arome mai puternice.
Zona de provenienta dicteaza si stilul de vinificatie. De obicei, daca gasesti un vin rosé de culoare pala frantuzesc, acesta va fi unul sec. In schimb, vinurile rosé din Statele Unite, din California, mai ales cele cu o culoare intensa, cum ar fi Zinfandel, sunt mai dulci.
In general, acest vin se serveste rece, mai ales in sezonul cald. Temperatura ideal este intre 8°C si 10°C.
Paharele de marime medie, la fel ca cele folosite pentru vinul alb, sunt ideale si pentru rosé intrucat sporesc aromele de fruct, lasandu-le sa ajunga la suprafata.
Nu, rosé-ul nu trebuie sa respire. Spre deosebire de vinul rosu, se poate consuma indata ce a fost deschis.
Pentru a surprinde aromele cele mai intense de fruct, roséul ar trebui consumat la unul sau doi ani de la imbuteliere. Prin urmare, acest vin nu se invecheste pe perioade lungi ca vinul rosu. Sunt si exceptii precum unele vinuri rose din regiunea Bandol, Provence.