Descriere DOM RUINART Blanc de Blancs 2009
Primul Dom Ruinart Blanc de Blancs a fost realizat in anul 1959. Pentru a deveni un vintage, inainte de a fi recoltati, strugurii trebuie sa ajunga la o maturitate deplina pentru a furniza buchetul aromatic final. Aceste lucruri, coroborate cu maturarea indelungata pe drojdie fac din Dom Ruinart o sampanie exceptionala, complexa, eleganta si puternica.
- Culoare: intens aurie, imbunatatita cu note verzui de migdale.
- Buchet: arome sarutate de soare, atat de fructe carnoase, cat si crocante, precum o lamaie coapta la soare in sudul Italiei sau o caisa suculenta si delicioasa
- Floral, dar fructat, cu note florale albe si accente de miere.
- Buchetul evolueaza spre fructe confiate, pasta de migdale si floare de portocal, combinate cu un caracter proaspat.
- Gust: bogat si elegant; aciditatea delicata se intalneste cu prospetimea fructelor samburoase pentru a crea o sapiditate minunata in palat.
- Frumos echilibrat, Dom Ruinart 2009 este un vin aromat si plin de viata, cu un final lung si subtil.
- Efervescenta sa delicata nu face decat sa-si sporeasca textura rafinata.
Origine
- Appellation d`Origine Controlée / AOC Comité Champagne.
- Exclusiv din podgorii Grands Crus:
- 82% Côte des Blancs: Cramant, Avize, Chouilly si Le Mesnil-sur-Oger.
- 18% din partea de nord a Muntei de Reims: Sillery.
Vin monovarietal: 100% Chardonnay.
Vintage
2009 in Champagne a fost descris ca si un an „de aur”. Mai presus de toate, a fost marcata de o vara perfecta pentru coacerea strugurilor.
Intrarea in vegetatie a fost putin mai dificila din cauza vanturilor puternice, a precipitatiilor abundente si a grindinei:
- Precipitatii cu 60% peste media ultimelor 10 ani
- Valuri de frig in perioada in care vita de vie a fost in floare
- Din fericire, vara a preluat controlul intr-o maniera stralucitoare, pana in septembrie
Astfel permitand o coacere consistenta in conditii optime. Pe langa caldura si soare, zilele au fost deosebit de uscate, cu 40% mai putine precipitatii fata de anii precedenti. Datorita acestor conditii favorabile strugurii au ajuns la un optim de maturitate fiziologica.
- Recoltarea a avut loc in perioada 12 – 28 septembrie.
Vinificare
- Recoltare manuala
- Fermentatie alcoolica in rezervoare termoregulate din otel inoxidabil
- Conversie malolactica completa
- Maturat 8 ani pe drojdie
- Dozaj: 4g/L
Note & Critici
- James Suckling - 97,
- Robert Parker - 95,
- Wine Spectator - 94,
- Decanter - 93.
Potential de invechire: pana la 20 de ani in functie de conditiile de pastrare.