Devino membru
Champagne
14 produseCu adevarat profund aromat, mai multa profunzime aromatica si tensiune decat Dom Ruinart din 2009.
Dom Ruinart 2010 marcheaza un pas major in procesul de vinificatie cu revenirea unei practici odinioara obisnuite: dopurile de pluta pentru maturarea pe drojdie. Acest proces a fost testat de catre cramierii Ruinart inca din recolta anului 1998. La degustarea acestor prime incercari 10 ani mai tarziu, diferenta a fost semnificativa: sticlele cu dopuri au scos la iveala un vin mai tensionat, cu un strat suplimentar de complexitate. Desi pluta este poroasa, ramane extrem de stabila pe o perioada lunga de timp, in timp ce capacele metalice permit cantitati mici de oxigen sa intre continuu in sticla. Dupa degortarea manuala, necesara pentru sampania maturata sub dop, se adauga o cantitate mica de lichior pentru rotunjime.
Maturarea cu dop de pluta pare sa imbunatateasca caracterul savuros, redus, care aminteste de vinurile albe din Burgundia.
Foarte lung, cu note de lamaie, un vin cu adevarat incitant, care este inca extrem de tineresc.
Soiuri de struguri: 100% Chardonnay
Cuvée de prestigiu al Champagne Ruinart, Dom Ruinart Blanc de Blancs este un amestec pur de Chardonnay exclusiv Grand Cru. Cu struguri proveniti in principal din Côte des Blancs, acest cuvée este o sampanie ferma si musculoasa, cu un stil reductiv, care rasplateste rabdarea acordata daca este lasata in pivnita.
Anul 2010 a fost marcat de o iarna foarte friguroasa, cu petice abundente de inghet. Vremea s-a imbunatatit in lunile de primavara si inceputul verii, cu temperaturi racoroase si consistente.
In lunile august si septembrie, furtunile si conditiile umede au complicat procesul de coacere si o mare parte din Pinot Noir, avand coaja subtire, a cedat la putrezire. Podgoriile Dom Perignon din satul Grand Cru Verzenay au produs niste Pinot Noir remarcabile, dar nu au existat multe exemple de acest fel in 2010. In schimb, Chardonnay a fost de o calitate superioara, unul dintre cei mai buni ani de Chardonnay din ultimii 10.
Potential de invechire: pana la 20 de ani in functie de conditiile de pastrare.