Descriere Domaine des Sénéchaux Blanc 2021 Chateauneuf-du-Pape AOP
Doar una din 16 sticle care provin de la Châteauneuf-du-Pape sunt albe. Parcela Domaine de Sénéchaux este pozitionata ideal pentru varietatile albe din cupaj, rezultand un vin proaspat de foarte inalta calitate. Aceste vinuri au un bun potential de invechire datorita combinatiei dintre Clairette, Roussanne si Grenache Blanc. Clairette este o raritate pentru aceste parti, dar este componenta care contribuie semnificativ la finetea si prospetimea generala a cupajului final.
- Limpede, de o culoare galben pal cu usoare note verzui.
- Nas delicat, tropical, cu note de gutui, ananas si kiwi.
- Texturat in palat, arome de caise coapte temperate de o nota de migdale amare si un final delicat de flori albe.
- Se simte influenta stejarului, o moliciune coroborata cu note usoare condimentate care se amesteca cu note de vanilie.
- Finalul este plin, cu o calitate minerala minunata, promitand sa se invecheasca bine.
Origine
- Appellation d’Origine Protégée / Châteauneuf-du-Pape AOP
- Valea Ronului, Franta.
- O parcela de 3 ha din sud-vestul apelatiunii, cu soluri nisipo-argiloase si orientare sud / sud-vestica.
Cupaj 33% din Rousanne, 29,5% Grenache Blanc, 29,5% Clairette si 8% Bourboulenc.
- Roussanne - pielite de culoare aurie si cupru,
- Bogat, elegant si aromat.
- Textura matasoasa, exotica si uleioasa.
- Flori proaspete, piersici, ierburi, pere, condimente, nuci prajite si note de piper.
- Clairette - „cea usoara”, se dezvolta in soluri uscate, infertile, calcaroase.
- Este fructat: mar, lime, piersici, lemn dulce, piersici albe si caracteristici florale.
- Grenache Blanc - pulpa cu bogatie verde, creste in conditii fierbinti, secetoase si bine aerisite de vanturi.
- Para, mar verde, lime verde, piersici, caprifoi, schinduf, brioche, mar copt si lemon curd.
Vinificatie
- Ca si in cazul vinurilor rosii ale Domaine de Sénécheaux, randamentul soiurilor de struguri albi este limitat la 30 hl/ha.
- Prelucrare gravitationala cu zdrobirea usoara a strugurilor.
- Macerare pe pielite a soiurilor Roussanne si Clairette.
- Depozitare la rece, urmata de vinificare termoregulata la 18 °C.
- Maturat intr-un amestec de butoaie vechi si rezervoare din otel inoxidabil.
- Roussanne vinificat si maturat in 6 luni butoaie de stejar francez pe drojdie.
Fereastra de consum: 2023 - 2029.
Note & Critici
- Wine Enthusiast - 92
- Jeb Dunnuck - 92
- Wine Spectator - 92
- Robert Parker - 92