Feteasca Neagra este un vin tot mai popular in Romania care nu de mult a fost redescoperit. Cu toate ca nu creste decat pe meleaguri autohtone si foarte putin in tara invecinata, Moldova, Feteasca Neagra este un soi remarcabil care a starnit si interesul strainilor. Vinurile obtinute din acesti struguri au arome specifice de fructe, vanilie si condimente, culoarea lor rubinie este fermecatoare, la fel si taninii lor bine definiti. Daca vrei sa afli ce face acest vin cu adevarat special, te invitam sa parcurgi acest ghid despre Feteasca Neagra care te va purta prin:
Despre Feteasca Neagra stim ca este un soi de struguri autohton care produce un vin gustos de culoare inchisa si a carui zona de bastina este intre Nistru si Carpati. Nu stim insa cu precizie care au fost originile acestuia si in ce imprejurari a luat nastere.
Exista cateva tipuri de clone sau mutatii de Feteasca Neagra, ceea ce sugereaza ca soiul este unul vechi. Pentru o perioada, s-a presupus ca acest soi ar fi rezultat dintr-o mutatie genetica a soiului Feteasca Alba. In urma studiilor AND-ului celor doua soiuri, aceasta teorie a fost insa demontata. Pana in prezent, nu s-a ajuns la o concluzie cu privire la parintii soiului Feteasca Neagra. Oamenii de stiinta care au studiat Feteasca Neagra in laboratoare analizand semintele strugurilor au realizat ca acest soi se trage probabil dintr-o specie de struguri de padure. Conform unor pareri, Feteasca Neagra se cultiva pe teritoriul tarii noastre de sute, chiar mii de ani, inca de pe vremea dacilor.
La fel de misterioasa ca originea, ramane si provenienta acestui tip de struguri.
Feteasca Neagra este un soi autohton care se cultiva de ceva timp pe teritoriul tarii noastre, in special in Moldova, insa nu avem documente sau alte dovezi care sa ateste cu precizie inceputurile sale. Originea cea mai probabila a soiului este in zona Moldovei, mai precis, in jurul localitatilor Iasi si Husi.
In ceea ce priveste denumirea soiului, se pare ca numele sau s-ar trage de la localitatea Fetesti din Judetul Iasi. In acel sat exista si au existat timp de secole suprafete largi cultivate cu vite de vie. Aceste podgorii sunt mentionate in izvoare istorice care dateaza inca din secolul XII. In ele nu se face insa referinta la soiul Feteasca Neagra. Avand insa in vedere zona sa de cultivare, soiul isi trage probabil denumirea de la aceasta localitatea moldoveneasca. Alaturarea termenului „neagra” pe langa numele „feteasca” a fost una fireasca avand in vedere culoarea foarte inchisa a acestor struguri folositi pentru vinuri rosii.
Printre altele, unele denumiri alternative folosite pentru soiul Feteasca Neagra sunt:
Ce dovezi avem care atesta prezenta acestor struguri in tara noastra, cu precadere in Moldova?
Intr-un jurnal scris de un soldat din armata Rusiei care se afla in misiune in Moldova si teritoriul ocupat azi de Republica Moldova, este descrisa pentru prima oara Feteasca Neagra, impreuna cu alte soiuri autohtone precum Feteasca Alba. Soldatul in cauza era pasionat de speciile din lumea botanica si se afla pe teritoriul Romaniei datorita razboiului austro-ruso-turc aflat in plina desfasurare. Astfel, scrierea sa dateaza din secolul XIX, din perioada anilor 1780 -1790. Prin urmare, putem spune ca Feteasca Neagra se cultiva de cel putin doua secole pe teritoriul tarii noastre.
Alte documente care dateaza din secolul urmator si sunt in mare parte lucrari de cercetare cu caracter lingvistic evidentiaza de asemenea prezenta soiului Feteasca Neagra pe meleaguri moldovenesti. Aceste lucrari mentioneaza atat soiul, cat si unele dintre sinonimele sale regionale.
Mai tarziu, Feteasca Neagra ajunge, printre alte soiuri de struguri, obiectul unei cercetari de viticultura scrisa de catre George Nicoleanu care a fost premiata chiar la prestigioasa Expozitie Universala de la Paris. Prin urmare, pana la inceputul secolului XX, avem clar primele atestate istorice despre zona de cultivare a soiului Feteasca Neagra si caracteristicile sale.
Prima atestare oficiala oferita de o autoritatea romana in domeniul viticol apare insa de abia in 1940.
In acel an, soiul a fost inclus pe lista tipurilor de struguri pentru vinuri rosii care aveau voie sa fie cultivate pe teritoriul tarii. In 1971 Feteasca Neagra este oficial inclusa in catalogul soiurilor de struguri din Romania. In perioada Uniunii Sovieice, soiul a disparut aproape in totalitate din Basarabia insa a continuat sa fie cultivat in Romania, in special in zona de est a tarii.
Dupa anii 2000, pana in 2009, multe dintre clonele de Feteasca Neagra au fost de asemenea adaugate in catalogul oficial al soiurilor de struguri romanesti. Desi acest soi a fost oarecum ignorat pentru mult timp, in ultimii 10 -15 ani a inceput sa capteze din nou atentia producatorilor si a consumatorilor.
Un pas important in readucerea acestui soi in prim plan in lumea viticola a fost facut in 2007. Atunci, Feteasca Neagra a fost inclusa pe lista soiurilor de struguri europene odata cu aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana. Un an mai tarziu, o crama frantuzeasca, Chateau Vartely, a decis sa infiinteze in Moldova la Comrat o podgorie de Feteasca Neagra.
Acest soi se cultiva pe tot teritoriul tarii noastre, in diverse zone, cu precadere la deal sau ses. Oriunde se poate cultiva vita de vie, este foarte probabil sa intalnesti si Feteasca Neagra.
Regiunile cu cele mai renumite vinuri de Feteasca Neagra sunt Dealurile Moldovei, Munteniei si Olteniei, Maramures, Dobrogea, Banat sau Podisul Transilvaniei.
Conform statisticilor, pe teritoriul tarii noastre Feteasca Neagra se cultiva pe o suprafata totala de aproximativ 3,000 de hectare.
Printre cele mai renumite podgorii in care se gaseste acest soi se afla podgoriile Dealu Mare, Murfatlar, Budureasca, Domeniile Tohani, Cotnari, Recas sau Ostrov.
In afara de Romania, o alta tara unde se cultiva Feteasca Neagra este Republica Moldova. Este foarte probabil ca soiul sa se fi cultivat si acolo de ceva timp, pe cand intreaga regiune facea parte din Romania. Feteasca Neagra din Republica Moldova nu pare insa sa ocupe o suprafata mai mare de cateva sute de hectare. In Ucraina se pare ca ar exista de asemenea mici cantitati de Feteasca Neagra insa nu exista statistici clare mai ales data fiind denumirea diferita a soiurilor utilizata acolo.
Cum recunosti strugurii de Feteasca Neagra in podgorie?
In primul rand, acest soi are ca trasatura principala culoarea negru-violet de la care isi ia si denumirea. Datorita acestei culori, soiul este inclus in clasa mai mare de soiuri Teinturier. Numele acestei clase provine din franceza si face referinta la culoarea inchisa a strugurilor. Aceste soiuri au pielitele, dar si interiorul fructului colorat.
Boabele strugurilor de Feteasca Neagra sunt mici si rotunde, cu un diametru de 1,2- 1,2 cm. Ciorchinele au forma cilindrica sau conico-cilindrica. Pe suprafata boabelor care au pielitele groase se afla si pruina, acel strat albicios intalnit deseori la diverse soiuri de struguri. Ca marime, ciorchinele sunt medii, ajungand pana la 14 cm lungime.
Boabele cresc in ciorchini compacti care cantaresc in jur de 100-150 g. Soiul are o crestere medie spre viguroasa. Lastarii vitei de vie sunt rosii, iar culoarea lor devine mai intensa pe masura ce strugurii se coc. Frunzele vitelor de vie de Feteasca Neagra sunt cuneiforme, de culoare deschisa, de dimensiuni medii si cu marginile zimtate.
Feteasca Neagra este un soi care produce in mod natural o cantitate insemnata de zahar ce poate depasi 230 de grame pe litru. Nivelul de aciditate este si el unul bun. Mustul obtinut din acesti struguri poate avea circa 5-7 grame de acid tartric pe litru.
Acesti struguri se coc in general in prima jumatate a lunii septembrie, perioada de recoltare fiind pana in 20 septembrie. Desi este in general considerat un soi cu perioada de coacere tarzie, recoltarea strugurilor se poate face in perioade diferite in functie de gradul de coacere.
Pentru viticultori, Feteasca Neagra are anumite calitati, dar aduce cu sine si anumite provocari.
Soiul este rezistent la ger, ceea ce ii permite sa creasca fara probleme in zonele cu climat mai racoros, insa nu are o rezistenta foarte buna la bruma. Vitele de vie de Feteasca Neagra pot rezista pana la temperaturi de -20 de grade.
In conditii de seceta, soiul rezista de asemenea destul de bine, insa o irigare corespunzatoare il ajuta sa produca struguri de calitate mai buna, optimizand productia.
Totodata, Feteasca Neagra este destul de sensibila la putregaiul cenusiu, fainarea vitei de vie si la mana. Are in schimb o rezistenta foarte buna la alte tipuri de boli ale vitei de vie cum ar fi oidium si nu este atacat de multe tipuri de daunatori. Mai mult de atat, acest soi nu este agreat de pasari.
Vita de vie de Feteasca Neagra necesita ca oricare alt soi ingrijire in podgorie, foarte importante fiind taierile periodice care au rolul de a ajuta vita sa aiba o recolta optima. Ca preferinte in ceea ce priveste solul, Feteasca Neagra creste cel mai bine in pamanturi argiloase si grele. Astfel de soluri ajuta strugurii sa dobandeasca mai multi antociani si sa aiba prin urmare o culoare mai puternica, avand in final efect asupra vinului. Toate acestea sunt posibile datorita pielitelor foarte groase ale strugurilor care acumuleaza aceste substante ce sunt responsabile si pentru culoarea lor si pigmentul puternic al vinurilor. O alta conditie care ajuta soiul sa produca struguri de calitate superioara este expunerea la soare. Feteasca Neagra se dezvolta cel mai bine pe dealuri unde are parte de mai multa lumina. Totodata, nu este un soi care tolereaza foarte bine umiditatea, ceea ce ii poate cauza putregai.
Ca productivitate, soiul Feteasca Neagra este unul mediu. In functie de conditiile fiecarui an, dar si de zona de cultivare si tehnicile utilizate, poate oferi o recolta intre 5 si aproximativ 20 de tone pe hectar.
Per general, acest soi se poate cultiva fara probleme in diverse conditii de sol si clima pe care le intalneste in tara noastra. Este un soi autofertil care poate popula de unul singur podgoria. Cu toate acestea, se poate optimiza productia de struguri atunci cand Feteasca Neagra este plantata in combinatie cu alte soiuri cum ar fi Merlot.
Feteasca Neagra a devenit unul dintre soiurile romanesti de cea mai inalta calitate. Vinificat cu grija si pastrat in butoaie de calitate, vinul obtinut din acesti struguri poate fi o adevarata delecatre, atat pentru consumatorii locali, cat si pentru cei mai pretentiosi experti straini.
Feteasca Neagra are toate caracteristicile necesare pentru a concura cu soiuri de struguri internationale.
O culoare intensa, un profil aromatic complex, cu diverse note de fructe si un buchet pe masura, tanini fini si o textura catifelata sunt atuurile pe care vinificatorii trebuie sa le scoata la suprafata cand folosesc Feteasca Neagra. Totodata, acesti struguri pot fi transformati cu usurinta intr-un vin de caliate datorita nivelului lor ridicat de aciditate si zaharuri obtinute natural.
Feteasca Neagra este un vin plin de putere si personalitate.
In prezent exista o tendinta tot mai evidenta de a crea aceste vinuri in stil varietal. In trecut insa, strugurii de Feteasca Neagra erau folositi in vinuri de tip cupaj tocmai pentru ca aveau anumite calitati care potentau amestecul. Cele mai comune soiuri cu care se cupajeaza Feteasca Neagra erau Merlot si Cabernet Sauvignon. In combinatie cu aceste soiuri, Feteasca Neagra poate sa confere mai multa greutate si corp vinului.
Ca stil de vinificatie, Feteasca Neagra se dovedeste a fi un soi destul de versatil.
Il poti gasi in prezent atat in cupaje cat si pe cont propiu, in vinuri de diferite tipuri, de la dulce, pana la demi-sec sau sec. Totodata, Feteasca Neagra poate fi folosita cu succes in productia de vinuri rosé. In cazul acestora, corpul mai plin este o caracteristica definitorie. Din punct de vedere al corpului vinului, acesta poate fi mediu sau plin. Atat corpolenta, cat si complexitatea vinului Feteasca Neagra se obtin prin invechire.
Feteasca Neagra invecheste fie in butoaie de stejar romanesti fie frantuzesti, insa poate invechi si in damigene de sticla. Potentialul de invechire al vinului este unul foarte bun care poate ajunge pana la zeci de ani. In functie de varsta vinului, acesta poate fi proaspat si exuberant, in cazul vinurilor tinere si a celor rosé, sau poate fi elegant si complex in cazul celor maturate mai mult timp in pivnita.
In ceea ce priveste volumul de alcool, Feteasca Neagra este in general asociat cu vinurile tari, cu un volum mare. In functie de stilul pe care crama doreste sa il obtina, acest soi permite crearea unor vinuri cu tarie medie spre mare.
Vinurile rosii sau rosé de Feteasca Neagra au caracteristici foarte bine definite de aromele complexe si variate pe care acesti struguri le ofera.
Feteasca Neagra poate avea diverse note in functie de recolta fiecarui an si stilul de vinificatie.
Cateva dintre aromele cel mai des intalnite in aceste vinuri sunt:
Dupa cum am mentionat deja, acest vin are un potential bun de invechire atunci cand este vinificat cu grija pentru a putea imbatrani frumos. In cazul vinurilor care petrec timp in butoaie de stejar, se resimt si notele caracteristice acestui proces, si anume: note de fum, tutun, paine prajita, piele si vanilie.
Finalul acestor vinuri este de multe ori destul de lung. Notele pe care le vei simti in aceasta etapa difera. Poti simti note de condimente in post gust sau vinul poate sa lase in gura senzatia de prospetime.
La nivel olfactiv, vinurile de Feteasca Neagra sunt complexe, cu buchete bogate ce imbina mai multe note de fructe. Aceleasi arome pe care le vei regasi si gustand vinul se pot resimti si in buchet: mure, coacaze, prune, cirese si visine sau arome de condimente precum piper, ienibahar, scortisoara sau vanilie. Datorita invechirii in butoaie de lemn, si parfumul vinului poate sa scoata la iveala acele note tipice maturarii.
Textura vinurilor Feteasca Neagra este unul dintre factorii principali care fac acest vin iubit si deosebit.
Feteasca Neagra ofera o senzatie suava, catifelata la nivelul palatului. Datorita amalgamului de note si a senzatiei oferite, acest vin poate fi considerat unul complex. Totodata, Feteasca Neagra poate fi un vin foarte bine echilibrat, ceea ce ii sporeste farmecul si aprecierea.
Pentru a potenta calitatile acestui vin, poti pastra Feteasca Neagra la colectie o perioada inainte de a te bucura de ea sau poti opta pentru sortimente din editiile mai vechi.
Vinurile cele mai reusite isi imbunatatesc aroma si complexitatea odata cu trecerea timpului. Acestea devin mai fine si taninii dobandesc mai mult stil.
Fiind un vin puternic, complex si corpolent, cel mai bine este sa lasi Feteasca Neagra timp de aproximativ jumatate de ora la decantat inainte de servire. In acest fel, vinul se va aerisi si va scoate la iveala calitatile aromelor sale.
Tot pentru a te bucura din plin de profilul sau aromatic, este recomandat sa bei Feteasca Neagra din pahare largi specifice vinurilor rosii corpolente.
Ca temperatura de servire, ideal ar fi ca sticla de Feteasca Neagra sa fi stat intr-un loc destul de rece incat sa fie servita la circa 17-18 grade.
Si pentru final, in caz ca am reusit sa va starnim interesul pentru acest soi extraordinar,
De la nord la sud, dinspre vinuri de climat mai racoros spre cele cu influente mediteraneene,
NACHBIL Feteasca Neagra IG Dealurile Satmarului
LILIAC Feteasca Neagra DOC Lechinta
GRAMMA Splash Rosu IG Dealurile Moldovei
ISSA Feteasca Neagra IG Dealurile Transilvaniei
BALLA GEZA Feteasca Neagra KOLNA
BALLA GEZA STONE WINE DOC Minis Maderat
DAVINO Purpura VALAHICA DOC Dealu Mare-Ceptura
EPIPHANIE DOC-CMD Sarica-Niculitel
CATLEYA Perfect Simplu DOC Mehedinti-Corcova
CATLEYA Steaua fara Nume DOC Mehedinti-Corcova
CORCOVA Feteasca Neagra DOC Mehedinti-Corcova
LA CAPELA Trio Rosu
GRAMMA Cuvee Visan Rosu - IG Dealurile Moldovei
GRAMMA Metaph Rosu - IG Dealurile Moldovei
BALLA GEZA Feteasca Neagra & Cabernet Franc STONE WINE
BALLA GEZA David Cuvee - DOC Minis Maderat