Crama Freemark Abbey se situeaza in Napa Valley, Rutherford AVA, intre St. Helena si Calistoga si este una dintre cele mai vechi si renumite crame din California.
Povestea sa a inceput in secolul XIX. Freemark Abbey este o crama de renume inca din anii 70 si unul dintre producatorii de vin care au consacrat statutul vinurilor din California. Afla cu ce reusite si vinuri de calitate se mandreste crama Freemark Abbey.
Povestea Freemark Abbey a inceput in anii 1880 cand tot mai multi producatori de vinuri descopereau potentialul imens al terroir-ului din Napa Valley si cumparau terenuri pentru a cultiva vite de vie aici.
Helena Josephine Tychson, o vaduva intreprinzatoare din Philadelphia, a fost fondatoarea a ceea ce urma sa devina peste ani de zile crama Freemark Abbey.
In 1886, ea a fost prima femeie care a detinut si gestionat un domeniu viticol in California.
Din cauza epidemiei de phylloxera, Josephine a fost fortata insa sa vanda domeniul viticol in 1894. Astfel, acesta a ajuns proprietatea unui imigrant italian, Antonio Forni.
El a denumit crama Lombarda Cellars, in cinstea regiunii Lombardia din Italia de unde se tragea.
Forni a contribuit cu mult la dezvoltarea cramei, construind pentru aceasta o cladire noua din piatra. Odata cu instalarea prohibitiei in 1920, Forni a fost obligat sa opreasca aproape in totalitate activitatile viticole de pe domeniul sau. Singurul vin pe care Forni mai avea voie sa il produca era cel folosit pentru slujbele religioase catolice.
Din cauza prohibitiei, care a durat pana in 1933, Forni a fost nevoit sa vanda la randul sau crama.
Noii proprietari care au achizitionat-o in 1939 au fost trei dezvoltatori din domeniul imobiliar, Charles Freeman, Mark Foster si Abbey Ahern. Numele lor combinate au fost folosite pentru a redenumi crama.
Astfel, activitatea de vinificatie a luat din nou avant pe domeniu incepand cu 1940 prin lansarea cramei Freemark Abbey.
Intre 1940 si 1950, crama a devenit un nume respectat si bine-cunoscut in Napa Valley. Inca de pe atunci, aici se organizau vizite si sesiuni de degustare in ceea ce proprietarii numeau „sampling room” sau camera de testare.
In 1959, crama se dezvolta si mai mult datorita investitiilor aduse de un grup de oameni de afaceri condus de Charles Chuck Carpy. Productia de vin a crescut in aceasta perioada direct proportional cu faima cramei.
Prima editie de vin Cabernet Sauvignon Freemark Abbey a fost lansata in 1967 si reprezinta o piesa exemplara de muzeu in colectia de astazi a cramei. Peste doi ani, crama a lansat cea de-a doua editie de vintage Cabernet Sauvignon.
In 1976, are loc un moment crucial care va schimba istoria cramei Freemark Abbey si a vinului din California. Intr-o compettie internationala de vinuri denumita „The Judgment of Paris” sau judecata de la Paris, 12 producatori de vin din California printre care si Freemark Abbey au fost selectati ca participanti. Freemark Abbey a fost singura crama care a intrat in competitie atat in categoria vinuri rosii, cat si in cea pentru vinuri albe. Crama se afla in competitie cu unii dintre cei mai faimosi producatori de vin din Bordeaux si Bugundia. Organizatorul competitiei a fost comerciantul de vinuri Steven Spurrier.
In urma sesiunilor de degustare realizate de expertii in cadrul concursului, editia din 1972 de Freemark Chardonnay s-a clasat in fata vinurilor Chardonnay grand cru si premier cru din Burgundia.
Totodata, spre uimirea tuturor, vinurile din Napa Valley, atat cele albe, cat si cele rosii, au ajuns pe locul intai, intrecand cramele de renume de pe vechiul continent.
In 1980, Freemark Abbey lanseaza prima editie de vintage Sycamore Vineyard Cabernet Sauvignon.
In 1985, crama incepe sa colaboreze cu viticultorul Ted Edwards care a perfectionat stilul de vinificatie prin care Freemark Abbey produce Cabernet Sauvignon.
In 1989, Wine Spectator aduce laude vinului Freemark Abbey Cabernet Bosché denumidu-l cea mai sincera expresie a Cabernetului in stil Rutherford. Acelasi vin a fost laudat si de criticul James Laube pentru eleganta, profunzimea si longevitatea sa. In 1995, Wine Spectator apreciaza din nou vinurile Freemark Abbey Bosché Cabernet Sauvignon denumindu-le vinuri originale din Napa Valley si scotand in evidenta eleganta si finetea lor.
In 2016, crama este renovata pastrand insa caracteristicile cladirii storice, vechi de mai bine de un secol, in care s-au produs vinurile pentru prima data.
In 2020, Ted Edwards sarbatoreste cea de-a 40-a recolta a sa si primeste titlul onorific de viticultor emerit („winemaker emeritus”).
In acelasi an, Kristy Melton devine viticultorul cramei.
Crama Freemark Abbey continua sa isi perpetueze traditia atat in productia de vinuri rosii, cupaje Cabernet in stil Bordeaux, cat si prin vinurile albe Chardonnay. Iata cateva exemple de vinuri Freemark Abbey si caracteristicile lor.
Cabernet Bosché
~ 93% struguri Cabernet Sauvignon, restul fiind ocupat de struguri Merlot. Vinul este maturat timp de 26 de luni in butoaie de stejar.
Cabernet Bosché este un vin facut pentru a invechi frumos timp de 10+ ani.
Sycamore Vineyard Cabernet Sauvignon
Acest blend contine Cabernet Sauvignon in proportie de ~ 88%, restul fiind realizat din Petit Verdt, Cabernet Franc si Merlot. Vinul este maturat timp de 27 de luni in butoaie de stejar.
Napa Valley Cabernet Sauvignon
~ 75% din acest vin este reprezentat de soiul Cabernet, restul fiind ocupat de Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot si Malbec.
Napa Valley Cabernet Sauvignon este un vin corpolent cu o textura deosebita, bogat si opulent.
Napa Valley Chardonnay
Acesta este un vin 100% Chardonnay obtinut din vite de vie situate in patru locatii diferite, astfel incat caracteristicile fiecarui terroir lasa o amprenta asupra personalitatii sale.
https://www.freemarkabbey.com/
Regiune: Napa Valley, USA
Cumpara bauturi FREEMARK ABBEY, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu FREEMARK ABBEY