Blaufränkisch, Kekfrankos sau Burgundy Mare sunt doar cateva dintre numele aceluiasi soi de struguri austriac. Blaufränkisch este unul dintre cele mai populare soiuri ale Austriei si subiectul acestui ghid care iti prezinta pe scurt:
Blaufränkisch este un soi specific Europei Centrale. Acesta era popular pe vremea Imperiului Habsburgic, fiind cea mai plantata varietate in acea perioada in teritoriile dominate de habsburgi.
Primele dovezi istorice care atesta acest soi dateaza din secolul XVIII si provin din Austria. Mai tarziu, prezenta sa a fost confirmata si in Germania unde Blaufränkisch era numit Lemberger sau Limberger. Blaufränkisch se cultiva si in Ungaria unde era cunoscut sub numele de Kékfrankos.
In cel mai probabil caz, Blaufränkisch a rezultat din incrucisarea naturala a soiurilor Gouais Blanc si Weißer Heunisch.
Prima regiune in care acesta a fost plantat coincide cu Slovenia din prezent. Blaufränkisch a fost folosit la randul sau pentru obtinerea prin incrucisare a unor noi soiuri precum Roesler, Blauburger, Zweigelt sau Ráthay.
In 1875 Blaufränkisch este oficial recunoscut si inclus in registrul de la Paris.
Numele Blaufränkisch se refera la culoarea albastra a strugurilor („blau”) si regiunea germana Franconia. La fel ca multe alte soiuri vechi, Blaufränkisch este cunoscut sub mai multe denumiri printre care:
In Austria, Blaufränkisch se cultiva pe o suprafata de aproape 2.400 ha in regiunea viticola Burgenland unde este varietatea dominanta din mai multe zone precum:
Peste 90% din productia totala de Blaufränkisch a Austriei provine din Burgenland. Prima zona in care s-au produs vinuri cu apelatiune din aceasta regiune este Mittelburgenland DAC. Alte regiuni viticole austriece unde intalnim Blaufränkisch sunt:
In marea majoritatea zonelor, strugurii sunt folositi in vinuri Districtus Austriae Controllatus (DAC), adica vinuri de origine controlata.
Desi este un soi austriac, tara cu cele mai multe podgorii de Blaufränkisch este Ungaria, cu psete 8.000 ha.
Cu soluri vulcanice si calcaroase si un regim propice de latitudine, Ungaria ofera conditii prielnice acestui soi pretentios. In aceasta tara, Blaufränkisch este cunoscut drept Kékfrankos si cultivat in majoritatea regiunilor viticole precum Hajós-Baja, Eger, sau Kunság.
Un fapt interesant este ca de abia in 2009 s-a confirmat identitatea genetica a soiurilor Blaufränkisch si Kékfrankos.
Germania este a treia tara cu o productie semnificativa de Blaufränkisch. Aici soiul se numeste Lemberger, nume inspirat de un oras din provincia austriaca Styria. In Germania, acesti struguri se intalnesc in principal in zona Württemberg.
Odata cu expansiune Imperiului Habsburgic, Blaufränkisch a ajuns sa populeze podgoriile zonelor ocupate. Astfel, si in prezent acest soi se cultiva in continuare in tari care apartinusera imperiului.
Alte tari in care intalnim pe suprafete restranse Blaufränkisch sunt Republica Ceha, Slovenia, Italia, unde poarta numele Franconia, sau Serbia.
In Bulgaria acest soi se numeste Gamé, iar in Romania il numim Burgund Mare. In ambele tari aceste nume eronate provine de la o confuzie cu Gamay si Pinot Noir.
Strugurii Blaufränkisch sunt rotunzi, de culoare albastru inchis. Ei cresc in ciorchini de marime medie cu forma conica, iar frunzele sunt mari, zimtate, cu cinci lobi. Blaufränkisch are perioda de coacere tarzie si este destul de pretentios cand vine vorba de sol si clima. Daca primavara ploua foarte mult sau temperaturile scad brusc dupa perioada de inflorire, strugurii risca sa nu mai creasca. Temperaturile foarte ridicate din timpul verii sunt de asemenea daunatoare culturilor de Blaufränkisch.
Blaufränkisch poate fi vinificat in diverse stiluri, de la vinuri proaspete cu arome de fructe, la vinuri complexe si bine structurate. Acestea au aciditate foarte buna, corp mediu spre plin si o capacitate impresionanta de oglindire a terroir-ului.
Cateva dintre aromele comune pe care poti sa le intalnesti in Blaufränkisch inculd:
In functie de zona de provenienta, Blaufränkisch poate avea note suplimentare de sist sau alte caracteristici datorate solului. De exemplu, vinurile din zone cu sol vulcanic sunt minerale.
Blaufränkisch da nastere unor vinuri dens structurate, cu tanini proeminenti, dar catifelati. In general, vinurile realizate din acest soi sunt foarte impetuoase la tinerete si devin mai catifelate pe masura ce invechesc. Blaufränkisch are un mare potentialul de invechire. In general, orice sticla de Blaufränkisch se poate pastra minim 3-4 ani.
Unele dintre cele mai elegante vinuri austriece Blaufränkisch sunt produse in apelatiunea Mittelburgenland DAC. Acolo, strugurii au parte de veri lungi si uscate si soluri mixte. Vinurile produse in aceste conditii sunt dominate de arome intense de fructe, au corp plin si o textura matasoasa. Atat aici, cat si in apelatiunea austriaca Eisenberg DAC, vinurile Blaufränkisch sunt menite sa invecheasca.
Eisenberg DAC, este cea mai mica apelatiune austriaca. Vinurile sale Blaufränkisch se disting prin tanini suavi si o aciditate blanda. Sunt savuroase si „baubile” si au un continut nu foarte mare de alcool. Eisenberg DAC are un sol special format dintr-un amestec complex de sedimente din diferite ere geologice, pe un strat ce dateaza de mai bine de 250 de milioane de ani. Conform clasificarii regionale de aici, vinurile Blaufränkisch nu pot avea note de stejar pentru ca trebuie sa fie cat mai stilate.
In ciuda calitatilor sale, Blaufränkisch nu este un soi foarte cunoscut. Acest lucru se datoreaza faptului ca a fost folosit de-a lungul veacurilor mai mult in vinuri de tip cupaj si a perioadei lungi de invechire pe care o necesita pentru a isi arata potentialul. Conform unor specialisti, perioada de maturare ar trebui sa dureze in jur de 15 ani. Lucrurile par insa sa se schimbe pe masura ce producatorii, dar si consumatorii ii acorda mai mult interes.
De exemplu, Eisenberg DAC nu are decat cativa producatori de vin. Cu toate acestea, toate gamele pe care ei le lanseaza sunt rapid achizitionate in special de catre straini. Zona viticola Eisenberg cuprinde cateva sate dragute aflate la o altitudine de 400 m. Vinul are o traditie antica in Eisenberg unde se produce de mai bine de 2000 de ani, inca de pe vremea in care teritoriul era locuit de celti. Linistea inconjuratoare, dar si casutele care par facute din lego si, evident, vinurile de top, incep sa aduca tot mai multi turisti in Eisenberg, promovand astfel traditia vinului Blaufränkisch.
Si in Ungaria Kékfrankos joaca un rol important in productia de vinuri, fiind un soi dominant pentru cele rosii. Cu toate ca pentru mult timp a fost utilizat in cupaje denumite generic Egri Bikavér (sange de taur) de calitatea discutabila, in prezent situatia se schimba. Kékfrankos isi imbunatateste reputatia si vinurile de tip cupaj care includ acest soi, de exemplu cele din vechea regiune viticola Eger, au o calitate tot mai buna. In zona viticola maghiara Sopron, acest soi se foloseste azi in vinuri concentrate, de calitate si cu un bun potential de invechire. Si in zonele Szekszard si Villány din sudul tarii poti intalni vinuri Kékfrankos elegante si savuroase.
Soiul nu este cunoscut pe scara larga in Romania desi poate fi considerat nativ in mai multe regiuni viticole dintre care amintim:
Dar poate fi intalnit pe cateva hectare si in alte regiuni viticole mai consacrate cum ar fi Dealul Mare.
Blaufränkisch-ul de Romania are un caracter aparte datorita terroir-ului intalnit aici, in general ca si plaja aromatica tinde mai mult spre fructe de culoare inchisa, este de corpolenta medie, usor picant, tanin ceva mai rustic, si o acciditate suculenta care ii confera prospetime.
Asadar, putem incheie prin a spune ca Blaufränkisch-ul este un vin rosu proaspat si echilibrat, nici prea prea, dar nici foarte foarte, cu o complexitate peste medie si o alcoolemie prietenoasa, numai bun de savutat atat iarna cat si vara.