Pinot Noir este unul dintre soiurile de struguri care au definit cultura vinificatiei in Europa, iar apoi in restul lumii. Acest soi antic este unul dintre cele mai populare din industria vinului rosu. Nu a existat nici o perioada in istoria sa in care sa isi fi pierdut din popularitate. Pinot Noir este un soi pe cat de comercial, pe atat de versatil. Il poti gasi deopotriva in cupaj si ca soi unic in vinuri pline de forta si personalitate, dar si in vinuri rosè si chiar in compozitia sampaniei. In acest articol, poti descoperi tot ce te-ar putea interesa despre acest soi:
Povestea Pinot Noir se pierde in negura timpului. Nu se stie exact cand a fost cultivat pentru prima oara acest soi. Majoritatea cercetarilor par sa duca in aceeasi directie, confirmand ca este vorba despre un soi foarte vechi cultivat inca din antichitate. Pinot Noir pare sa fi fost prezent pe meleaguri europene cel putin din secolul I. Locul sau de provenienta a fost regiunea in care se situeaza in prezent Franta, mai precis, din zona ocupata de regiunea Burgundia, o importanta regiune viticola franceza. Aceasta a fost cucerita in secolul I de catre romani care au inceput sa dezvolte un interes pentru vinurile locale ale bastinasilor gali. Aceste triburi aveau deja o cultura bine inradacinata a vinului, iar varietatea de baza folosita in productia de vin era un soi salbatic de vita de vie, Pinot Noir. Galii isi faceau vinuri puternic aromate si colorate din acesti struguri si le conservau in butoaie de lemn. La randul lor, romanii erau bine familiarizati cu viticultura, iar acest vin rosu localnic le-a atras atentia datorita texturii sale placute si a aromelor de fructe de culoare rosie bine coapte si de condimente.
Astfel, Pinot Noir, care pana atunci se cultivase preponderent in Burgundia, a migrat in afara regiunii de bastina si a devenit si unul dintre soiurile apreciate si cultivate de romani. Popularitatea sa a durat sute de ani si continua sa se mentina si in prezent.
Secolele s-au scurs, iar Pinot Noir a ramas un vin cunoscut in teritoriul ocupat odinioara de Imperiul Roman.
In perioada evului mediu, acesta se afla sub dominatia Bisericii Catolice, iar domeniile si vitele de vie care apartinusera in trecut familiilor de nobili au intrat in posesia sa. Aceste terenuri au ajuns sa fie administrate si utilizate de catre calugarii care au pastrat traditia viticulturii si au continuat sa produca vin, atat pentru ritualuri religioase, cat si pentru consum propriu. Pinot Noir era unul dintre soiurile pe care calugarii le cultivau frecvent pentru ca puteau produce vinuri rosii bogate si savuroase din strugurii sai.
Calugarii cistercieni au fost primii care au realizat ce potential deosebit are Pinot Noir.
Regiunea Burgundia, unde soiul s-a cultivat inca de la inceputurile sale, a ramas sub controlul bisericii pana la revolutia franceza din 1789. Dupa aceea, podgoriile au ajuns proprietatea localnicilor care au continuat sa cultive acest soi deosebit.
Cea mai veche dovada scrisa despre acest soi salbatic domesticit si cultivat sute de ani apare in 1283 intr-un document in care este mentionat sub denumirea de Moreillon.
In 1375, avem primul izvor istoric in care se regaseste sub numele actual de Pinot.
Soiul apare pe parcursul secolelor in mai multe variante in diferite scrieri.
Cateva dintre numele sale alternative sunt Pineau, Noirien si Auvernat.
Pinot Noir este unul dintre cele mai vechi soiuri de struguri din lume, iar varsta sa formidabila i-a permis sa fie stramosul altor soiuri faimoase precum Sauvignon Blanc sau Cabernet Sauvignon. Pinot Noir este si tatal familiei de soiuri care incorporeaza denumirea de Pinot in care regasim Pinot Grigio, Pinot Blanc si Pinot Meunier.
Conform unor studii, s-a ajuns la concluzia ca Pinot Noir si un soi care se mai cultiva pe arii foarte reduse in prezent, Gouais Blanc, au dat nastere impreuna la 21 de varietati de struguri.
Una dintre cele mai renumite este Chardonnay. Toate aceste combinatii s-au petrecut prin incrucisare naturala de-a lungul secolelor.
Tot vechimea soiului i-a permis si sa treaca prin diverse mutatii si sa dea nastere mai multor clone, de fapt, mult mai multe decat majoritatea soiurilor.
In prezent, avem peste 1,000 de clone oficiale de Pinot Noir.
Acestea pot fi destul de diferite in ceea ce priveste caracteristicile strugurilor.
Cu toate ca stim multe despre familia extinsa Pinot Noir, soiul este unul asa de vechi incat parintii sai nu au mai putut fi gasiti. Nu stim in ce context a aparut Pinot Noir si din cel soiuri se trage.
Denumirea sa ramane de asemenea un mister. Este posibil ca numele sa derive de la denumirea frantuzeasca pentru conul de brad, „pinot”, ceea ce ar face trimitere la forma ciorchinelor de Pinot Noir. Termenul „noir”, adica negru descrie mai mult ca sigur culoarea inchisa a acestor struguri. O alta ipoteza este ca numele vine de la un orasel din centrul Frantei, Pignolis, unde acest soi se cultiva inca din Evul Mediu.
In prezent, Pinot Noir continua sa aiba mai multe denumiri in functie de zona de cultivare. In lumea francofona si in general, in restul lumii, numele sau este Pinot Noir. In Europa el mai poarta insa denumiri precum Pignola, Blauburgunder, Spatburguder, Salvagnin sau Morillon Noir.
Pinot Noir este al 6-lea cel mai plantat soi de struguri din lume. Toate tarile cu o productie insemnata de vin cultiva acest soi. Il intalnim in primul rand in tara de bastina, Franta dar si in Germania, Italia, Elvetia, pe meleagurile noastre sau in Moldova. In Lumea Noua, Pinot Noir se intalneste in: Statele Unite, Australia, Noua Zeelanda si Africa de Sud.
Conditia esentiala pentru a putea cultiva cu succes acest soi este o clima mai racoroasa sau temperata.
Doar in aceste conditii strugurii pot produce aciditatea, aromele si taninii specifici unui vin bun Pinot Noir.
Tara cu cea mai mare suprafata de podgorii cultivate cu Pinot Noir continua sa fie Franta. In tara sa de bastina, soiul ocupa aproape 32,000 de hectare.
Al doilea cel mai mare cultivator de Pinot Noir este SUA, cu o suprafata de podgorie de Pinot Noir de aproximativ 23,000 de hectare. In Statele Unite, Pinot Noir se cultiva in diverse zone, de exemplu, pe coasta Oceanului Pacific. Doua regiuni unde poti intalni Pinot Noir sunt Napa Valley in California sau statul Oregon.
Germania este ce-a de-a doua tara din Europa si a treia din lume ca suprafata de podgorie acoperita de acest soi, avand circa 11,000 de hectare. In Germania, intalnim Pinot Noir mai ales in sud, in Baden, dar si in nord in Ahr.
Urmatoarea tara din clasament e Noua Zeelanda cu 5,500 de hectare de Pinot Noir. In Noua Zeelanda, intalnim soiul in Central Otago, Marlborough si Martinborough.
In Italia exista peste 5,000 de hectare de Pinot Noir, iar in Australia soiul acopera aproximativ 4,800 de hectare.
Burgundia ramane regiunea predilecta pentru Pinot Noir in Franta. Vinurile Pinot Noir din aceasta regiune sunt unele dintre cele mai faimoase si scumpe din lume. Valoarea acestora e strans legata de locul specific unde au fost cultivati strugurii.
Cele mai stimate podgorii de Pinot Noir se afla in apropiere de Dijon / Côte de Nuits, unde soiul se cultiva pe pante orientate pe directia est.
Cateva dintre cele mai faimoase localitati pentru productia de Pinot Noir din Burgundia sunt:
Pinot Noir produce struguri de dimensiuni mici, rotunzi, cu coji de culoare albastru-inchis, acoperiti cu pruina. Fructele au un miez zemos si aromat. Frunzele soiului au dimensiuni medii si mijlocii. Ele pot fi trilobate, pentalobate sau intregi. Ciorchinii sunt cilindrici, iar strugurii cresc compact in interiorul lor.
Vitele de vie de Pinot Noir nu ofera recolte pana in al treilea an de viata.
Fiind foarte selectiv in privinta terroir-ului si a conditiilor climatice, Pinot Noir nu poate fi cultivat decat in anumite regiuni de pe glob unde clima nu este prea calduroasa. Caracterul sau exclusivist ii creste notorietatea, insa face totodata din Pinot Noir unul dintre cele mai scumpe produse din categoria vinurilor rosii.
Pinot Noir are struguri cu pielite subtiri, ceea ce inseamna ca fructul nu are o bariera de protectie foarte buna impotriva bolilor si a daunatorilor. Vitele de vie de Pinot Noir sunt printre cele mai sensibile si necesita o grija aparte si monitorizare continua, altfel se pot imbolnavi usor si pot compromite productia de struguri. Unele dintre bolile si daunatorii comuni pentru acest soi sunt mana, fainarea vitei de vie, putregaiul cenusiu al strugurilor si acarienii.
Un alt aspect care face acest soi unul dificil de cultivat este durata scurta a sezonului de crestere, de circa 150 de zile, deoarece nu lasa loc pentru greseli. Pinot Noir infloreste destul de repede primavara si poate prin urmare sa fie afectata de inghet. In acelasi timp, soiul este sensibil la temperaturi prea ridicate. Prefera o clima mai racoroasa sau temperata. In cazul in care este expus la temperaturi prea ridicate, pielitele foarte subtiri ale strugurilor se pot zbarci sau arde. Astfel, strugurii isi pierd aromele pentru care sunt apreciati.
Pe de alta parte, Pinot Noir este pretentios si cand vine vorba de cantitatea de apa pe care o tolereaza. Ploile prea abundente sau baltile formate la baza tulpinilor pot de asemenea sa dauneze recoltei. Prea mult apa duce la formarea putregaiului. Acesta se extinde rapid in vita de vie de Pinot Noir pentru ca ciorchinii sunt foarte compacti. Totodata, grindina poate sa rupa foarte usor pielitele delicate ale strugurilor. Vantul poate si el produce pagube in sensibila vita de vie de Pinot Noir.
Daca viticultorul reuseste sa gestioneze bine toate aceste pericole in vita sa de vie si are noroc de un sezon bun, recolta va fi oricum una redusa. Aceasta este o alta caracteristica a soiului; Pinot Noir ofera recolte mici, dar de calitate superioara.
Pentru a optimiza productia de struguri, se pot folosi fertilizatori in vita de vie si este recomandata irigarea. Desi Pinot Noir poate fi destul de rezistent la seceta, irigarea corespunzatoare sporeste recolta, fiind esentiala pentru acest soi nu foarte prolific.
Una peste alta, Pinot Noir nu este un soi usor de cultivat. Presupune mult mai multe provocari in podgorie fata de alte soiuri pentru vinuri rosii precum Cabernet Sauvignon sau Merlot. Toate aceste obstacole sunt insa posibil de depasit, iar pretul mai ridicat al vinurilor il face un soi profitabil pentru crame.
Acest vin de Burgundia este faimos pe tot mapamondul datorita unor caracteristici precum finete si potential bun de invechire. Pinot Noir poate fi un vin foarte elegant, cu clasa si stil. Totodata, se distinge datorita pretului mai ridicat. Acesta se justifica pe de-o parte prin calitatea ridicata a vinului, insa cauza principala este faptul ca soiul e greu de cultivat. Chiar si vinurile Pinot Noir din gamele de baza costa mai mult decat cele obtinute din alte soiuri de vin rosu precum Syrah sau Merlot.
Totodata, nu orice vin obtinut din acest soi se poate clasifica usor drept un Pinot Noir de calitatea superioara.
Pentru a se ridica la standardul pentru care acest vin este apreciat, vinificatorul trebuie sa obtina o bautura sofisticata, complexa, cu o textura aparte si tanini matasosi. Acestea sunt atributele cele mai importante ale vinurilor Pinot Noir recunoscute in general pentru caracterul lor elaborat.
Pinot Noir se mai distinge in randul vinurilor rosii pentru caracterul sau suav. Acest vin delicat este usor de baut chiar si pentru consumatorii neexperimentati sau ocazionali.
In ceea ce priveste aromele sale, Pinot Noir se distinge in primul rand printr-un gust placut de zmeura si cirese bine coapte. Aceste arome de fructe au in general un caracter proaspat.
In functie de terroir si stilul de vinficatie,
Buchetul vinului Pinot Noir poate fi descris cel mai bine prin termenul elegant. Aromele proaspete de fructe sunt foarte bine echilibrate prin aciditatea sa si se resimt bine si la nivelul nasului.
Pentru vinificatori, Pinot Noir poate fi un soi dificil si incapatanat din cauza productiei reduse si a sensibilitati mari. Munca lor in crama ar fi mult mai usoara daca ar combina acest soi cu alte vinuri rosii. Putini insa aleg sa faca acest lucru din cauza ca Pinot Noir este prea pretios pentru a nu fi vinificat ca atare.
Acesta este unul dintre soiurile care transmite cu o extraordinara fidelitate terrori-ul regiunii de provenienta.
Astfel, cramele aleg de cele mai multe ori sa il foloseasca pe cont propriu si nu in vinuri cupaj asa cum se face deseori cu alte soiuri precum Merlot sau Cabernet Sauvignon.
Datorita numarului foarte mare de clone Pinot Noir, aromele, textura si taninii vinului obtinut din diverse varietati sunt la randul lor diferite.
Aceasta diversitate mare de clone si trasaturi contribuie la farmecul si valoarea soiului. Unele crame folosesc o singura clona in vinurile lor, iar altele adauga mai multe vinuri obtinand un blend Pinot Noir din clonele aceluiasi soi.
Vinul poate fi mai aromat sau mai catifelat in functie de aceste caracteristici si nu numai.
Momentul recoltarii are si el un rol important, iar vinificatorii il aleg in functie de vinul pe care vor sa il obtina.
In general, acest soi poate acumula pana la 250 de grame de zaharuri pe litru, iar nvelul de acid este de aproximativ 5 grame pe litru.
Pinot Noir nu este un vin usor de clasificat din prisma culorii. Acesta poate avea o gama larga de nuante de rosu in functie de terroir, clima si metoda de vinificatie. In general, vinul Pinot Noir produs in Burgundia are o culoare purpure intensa. Vinurile produse in alte zone au o culoare mai deschisa. Spectrul de culori si nuante pentru Pinot Noir este foarte larg, trecand de la rosu deschis pana la purpuriu inchis.
Nivelul de alcool al vinului Pinot Noir poate fi mai ridicat sau redus in functie de stilul de vinificatie si zona de provenienta. Poti intalni vinuri cu un volum de doar 11,5%, dar si varietati de Pinot Noir cu un volum destul de ridicat de pana la 15%.
In general, Pinot Noir este un vin rosu alcoolic mai slab, lucru care ii sporeste eleganta si ii confera o senzatie usoara si placuta la niveul palatului.
Nu exista un singur stil de vinificatie pentru Pinot Noir, ci o multime de variante. Acesti struguri se folosesc in vinuri demidulci, demiseci, seci, in blenduri si in spumante. Pinot Noir face parte si din faimosul trio din care se produce sampania, alatrui de Chardonnay si Pinot Meunier.
Pinot Noir are un rol important in compozitia sampaniei, fiind soiul care aduce arome de fructe rosii si sporeste potentialul de invechire al acesteia.
Pentru a obtine un Pinot Noir, munca din crama este cel putin la fel de migaloasa ca cea din podgorie. Alegerea butoaielor in care vinul invecheste se face cu atentie. Decizia legata de durata de invechire este la randul sau facuta cu grija. Fiecare etapa a procesului de vinificatie necesita talent si indemanare, ceea ce explica din nou pretul mai piperat al acestor vinuri si faptul ca sunt adesea pastrate ca vinuri de colectie.
Cu timpul vinurile Pinot Noir isi perfectioneaza aromele si complexitatea.
Multe dintre acestea au nevoie de 5-10 ani pentru a evolua, insa vinurile premium pot sa se matureze pana la 20 de ani.
Poti, si ar trebui sa ai asteptari diferite de la vinurile Pinot Noir in functie de tara de provenienta. Daca deschizi o sticla de Pinot Noir din Burgundia, vei observa note florale si note de pamant. Aceste vinuri reflecta bine terroirul. De exemplu:
In Germania, Pinot Noir se vinifica intr-un stil asemanator celui francez.
Multe dintre ele sunt comparabile din punct de vedere calitativ cu Pinot Noir-ul din Franta, insa pot avea preturi mult mai accesibile.
Vinurile Pinot Noir din SUA sunt diferite datorita expunerii mult mai indelungate la soare, in special in cazul celor din California.
De la un vin Pinot Noir din Noua Zeelanda, te poti astepta la arome bogate de fruce de padure si tanini foarte bine structurati.
Un vin rafinat si select ca Pinot Noir merita atentie in consum si servire. Pinot Noir se savureaza cu rabdare la o temperatura ideala de circa 12 -15 grade, ceea ce inseamna ca trebuie pastrat ori in pivnita, ori tinut foarte putin la frigider. La aceasta temperatura, vei reusi sa scoti la iveal complexul aromatic al vinului si sa ii simti toate notele. Totodata, baut mai rece, buchetul vinului nu este eclipsat de volumul de alcool.
O particularitate a acestui vin rosu este ca de obicei nu se tine la decantat.
Spre deosebire de alte vinuri rosii, Pinot Noir nu are neaparat nevoie sa fie aerat din cauza ca are un corp lejer spre mediu. Vinurile cu corp plin si continut mare de tanini sunt cele care au nevoie de decantare. Daca decizi sa il lasi totusi putin la aerat in decantor, e suficienta o durata de maxim 10 de minute.
O exceptie sunt vinurile Pinot Noir foarte acide. In cazul lor, decantarea este indicata pentru ca ajuta la echilibrarea vinului.
Paharul ideal pentru Pinot Noir este unul larg in forma de clopot.
In acest tip de pahar, vinul se aereaza treptat, ceea ce ii potenteaza si mai mult aromele. Totodata, forma paharului permite buchetului sa fie directionat mai usor catre nas.
In ceea ce priveste combinatiile cu mancaruri, Pinot Noir isi dovedeste din nou caracterul complex. Desi este un vin rosu, echilibrul dintre aciditatea sa si taninii moderati il fac potrivit atat pentru mancarurile din carne rosie cat si pentru cele din peste.
Un ultim sfat este sa nu lasi o sticla de Pinot Noir de pe o zi pe alta.
Acest vin bine construit este menit sa fie consumat la o singura masa. Lasat desfacut, isi pierde savoarea. Daca vrei sa pastrezi la colectie un Pinot Noir, tine sticla intr-un loc intunecat si racoros.
Din Franta, Burgundia, locul de bastina al Pinot Noir.
Este stilul de vinificatie de referinta, marea majoritate a producatorilor, mai ales a celor din lumea veche, incearca intr-o oarecare masura sa imite acest stil.
Vinul este mediu spre plin in ce priveste corpolenta, amplu si elegant, fin, cu taninuri structurate calcaroase, un miez pur de fructe si un final lung parfumat.
In ciuda nuantei sale deconcertant de profunde, aceasta este una dintre cele mai suple si elegante interpretari ale lui de Vogüé Bonnes Mares din ultimul deceniu.
Varsta medie a vitei de vie din Le Musigny este de 40 de ani si toate sunt etichetate ca Vieilles Vignes. Acesta este Red Burgundy in cea mai pura exprimare - minunat parfumat, bogat, fructe coapte, perfect echilibrate si extraordinar de armonioase.
Este neobisnuit de bogat si concentrat in contextul editiilor din 2017.
Pinot Noir de la Chavy-Chouet este clasificat drept un umil Bourgogne Rouge, dar fructul provine dintr-o zona excelenta, dintr-o singura podgorie de 2 hectare, de langa Pommard. Pachetul lui La Taupe a facut odata parte din Pommard AOC. Acest Bourgogne Rouge este produs din vita de vie foarte veche (+70 de ani) cultivata pe o parcela langa Château de Pommard.
Pentru un simplu Bourgogne Rouge acest vin ofera profunzime si un echilibru impresionante.
Un Pinot Nero din Italia, Alto Adige DOC.
Podgoriile situate la altitudini cuprinse intre 350 – 650 m.
Vinul este maturat pentru 11 luni in baricuri, dupa care urmeaza o cupajare in butoaie mari de stejar, vinul continua sa invecheasca mai intai in butoaie si apoi in sticla.
Acest pinot noir elegant afiseaza taninuri clasice si seducatoare, sustinute de o aciditate gustoasa si un final fructat si suculent, cu o nota evidenta de condiment.
O expresie eleganta din Eger, Ungaria.
Fermentat spontan in cuve si maturat in baricuri timp de 9 luni.
Un vin usurel, mineral, de culoare rosie pal, cu o deschidere care aminteste de parfumul padurii, portocale rosii si stejar. Gust lung de ciuperci de padure si afine cu un final mineral.
Din lumea noua, Noua Zeelanda:
Macerat pentru 21 de zile, trecut prin conversie malolactica (100%), mustul este manipulat gravitational. Odata presat, vinul este maturat in butoaie de stejar francez timp de 11 luni (30% noi).
Vinul final este o expresie eleganta, complexa si fina a solurilor din Marlborough si a viziunii lui Cloudy Bay. Un vin parfumat, atragator si aromat, concentrat dar elegant.
Aroha este realizat manual, cu pasiune, din doua pachete unice de Pinot Noir, inclusiv una dintre legendarele clone Abel. Vita de vie este plantata pe panta unei terase inalte cu pamant fertil, podgoria Te Muna Road, in albia unui rau secat ce furnizeaza un sol bogat in nutrienti, perfect pentru cultivarea Pinot Noir.
Macerat 70% cu ciorchine si 30% dezciorchinat, fermentat intr-o combinatie de rezervoare deschise din otel inoxidabil si cuve din stejar francez cu drojdii indigene, apoi maturat pentru 14 luni in baricuri (34% noi).
Aroha este, fara indoiala, unul dintre cele mai bune Pinot Noir-uri din Martinborough. Se produc loturi mici, stocul este foarte limitat an de an.
Parcelele de vita de vie sunt cultivate cu un amestec de clone de pinot noir: predominant clonele Dijon 115, 777 si 667; in parcelele mai mici fiind plantate si clonele UCD5 si AM 10/5. Viile sunt in primul rand plantatii de deal cu o densitate mare de plantare (3800 butasi / hectar).
Clonele individuale au fost maturate in baricuri separat timp de 11 luni, inainte de a fi cupajate.
Un compot virtual de fructe incarcat cu capsuni suculente, mure si coacaze negre, usor braconat si usor infuzat cu cuisoare, 5 condimente chinezesti si tulpina de ghimbir.
Un Pinot Marlborough intens parfumat, cu dulceata de fructe, accent floral si un parfum distinct de fum. Gustul plin de aroma este plin de fructe rosii si negre, are o lungime consistenta, tanini fermi, dar delicati si un final picant delicios.
De pe meleagurile noastre, de la nord la sud:
Obtinut din cultura ecologica, Pinot Noir-ul este delicat, dar cu mult caracter. Note delicate de stejar si multa prospetime, persistent si ferm pe final.
O expresie nebaricata, fructata. Delicat si usor, ne trimite cu gandul la vara.
Vinul este obtinut din cultura ecologica certificata, de culoare rubinie, abunda de fructe rosii zemoase si parfumate, cirese, capsuni, coacaze rosii si zmeura, sustinute de o aciditate crocanta, specifica regiunii.
Private Selection by Liliac – editia limitata Private Selection cuprinde cele mai bune vinuri din podgorii alese, in care s-a acumulat intregul potential al terroir-ului.
Vinul a fost maturat 8 luni in butoaie din lemn de stejar transilvanean. Gustativ invaluie bolta palatina cu catifelare, arome de fructe rosii de padure si condimente. Un Pinot Noir elegant cu potential de invechire.
Maturat 8 luni in barrique-uri noi din stejar american si frantuzesc, respectiv in butoaie mari de stejar de 500 l (un Pinot Noir ceva mai "oaky").
Corpul delicat, elegant si taninurile fine, armonizeaza perfect cu aciditatea vinului. Aromele de fructe rosii, impreuna cu gusturile complexe pamantoase specifice Pinot Noir-ului, se termina cu un postgust persistent, condimentat.
Vinificat in stil classic Burgundez si de culoare rosu rubiniu deschis, stralucitor si tipic transparent.
Dezvolta arome delicate de afine coapte, visine, cirese amare, cafea, tabac, piele, condimente fine si o tusa de stejar. Gustativ surprinde prin rotunjimea sa, astringenta placuta, taninuri fine ce transmit un potential de invechire, alcool bine integrat, foarte bine echilibrat impresionand prin persistenta si postgustul indelungat
Maturat in butoaie mari de stejar de 5000 l.
Aroma eleganta si fina de visine si cirese salbatice, taninuri fine cu o evolutie foarte buna din timpul maturarii in butoaie de stejar si sticla.
Maturat circa 1 an in barrique din lemn romanesc si frantuzesc, rezultand un vin matasos, delicat si complex, cu o evolutie frumoasa prin invechire la sticla.
Aromele sunt complexe si bogate de fructe rosii rascoapte, cu o caracteristica lemnoasa bine integrata si o senzatie vegetala suava. Este cremos, lejer si matasos, un vin elegant si gratios, cu tanini fini si o senzatie remanenta lunga si placuta.
Soiuri si Vinificatie