Ghidul tau pentru Vinuri Rosé Frantuzesti

Vinurile rosé sunt din ce in ce mai populare in ziua de azi. Acestea se preteaza oricarei ocazii, in special in zilele calduroase de vara. Indiferent ca vrei un rosé dulce, sec, frizzante sau unul cu un buchet complex, poti gasi ce iti doresti, mai ales daca optezi pentru roséul frantuzesc.

Franta este cel mai mare producator de vinuri rosé din lume, unele dintre cele mai bune si cele mai cunoscute roséuri provenind din aceasta tara.

Pentru ca vinul frantuzesc are mereu o poveste si o clasificare aparte, iti propunem acest ghid despre roséul din Franta in care poti descoperi

  • De ce este roséul din Franta cel mai popular vin de acest tip
  • Regiunile franceze cele mai importante pentru productia de rosé
  • Metodele prin care se obtine roséul frantuzesc 

 

De ce este popular vinul rosé din Franta? 

Tara in sine este un motiv suficient de bun pentru a intelege motivul popularitatii acestor vinuri. De multi ani, Franta este unul dintre primii trei producatori de vin la nivel global, alaturi de Italia si Spania. In 2022, Franta s-a aflat pe locul 2 la nivel global, cu o productie de peste 45 de milioane de hectolitri de vin. E normal ca o astfel de tara care are o puternica traditie vinicola sa se remarce si la capitolul vinuri rosé. In 2019, Franta a pus la vanzare peste 34% din vinul rosé din lume. In unele ocazii, vinul rosé francez a ajuns chiar sa depaseasca vinul alb din punct de vedere al vanzarilor pe piata locala.

Vinurile rosé se produc cam in toate regiunile viticole din lume. Insa asa cum vinul frantuzesc de Bordeaux a stabilit pentru mult timp standardul de calitate in productia de vinuri rosii, astazi aceeasi tara influenteaza preferintele si stilul de vinificatie pentru piata de rosé. 

In Franta poti intalni orice fel de vin rosé, de la vinuri cu o culoare intensa pana la vinuri pale, vinuri cu arome complexe sau vinuri cu gust puternic de fructe.

Vinul rosé frantuzesc tipic este insa unul sec cu o culoare pala. 

Istoric vorbind, Franta a avut suficient timp sa isi perfectioneze stilul de vinificatie pentru rosé. Se presupune ca acest tip de vin era deja produs de catre grecii antici. Acestia i-ar fi initiat pe francezi in tehnica productiei de rosé in secolul VI I.Hr. cand au dus acest vin cu ei in regiunea Marseille. Mai tarziu, romanii au facut vinul popular in intregul bazin al Marii Mediterane prin intermediul comertului maritim.

Inca de pe atunci, vinul rosé din sudul Frantei era considerat cel mai bun. 

Cele mai mari regiuni viticole franceze unde se produce rosé

Regiunile viticole franceze care produc cele mai multe si cele mai populare vinuri rosé sunt Provence, Valea Loire, Valea Rhone si Bordeaux.

Iata cateva dintre caracteristicile acestor vinuri in functie de zona de provenienta. 

Provence

In 2020, Provance a produs 38% din cantitatea intreaga de vin rosé frantuzesc.

In prezent, multi considera ca tiparul pentru un vin rosé de calitate este vinul de culoare roz pal din Provence.

Producatorii de vin din aceasta regiune folosesc de mute ori un amestec de Grenache, Cinsault si Syrah pentru a obtine vinurile rosé de culoare deschisa si calitate superioara pentru care sunt recunoscuti. Vinurile de aici, ca de altfel vinurile rosé in general, se remarca prin note de fructe rosii. Totodata, roséurile de Provance sunt cunoscute si pentru savoarea lor.

Aceasta regiune mai ampla are patru zone cu apelatiune in care se produce rosé in diferite stiluri:

  • Côtes de Provence,
  • Coteaux d’Aix en Provence,
  • Bandol si Coteaux Varois en Provence. 

Côtes de Provence este clasificarea de baza pentru vinurile rosé din Provence.

Din Côtes de Provence provine vinul rosé clasic francez, un vin sec, simplu, dominat de arome de fructe rosii. Acest vin savuros se potriveste in special cu zilele calduroase pentru ca are o prospetime foarte buna. 

Bandol este una dintre cele mai renumite apelatiuni din Provence si din Franta. Apelatiunea a fost creata in 1941 si cuprinde circa 1550 de hectare de podgorie aflate in jurul orasului Bandol care are deschidere la Marea Mediterana. Vinurile rosé reprezinta circa o treime din totalul de vinuri cu apelatiunea Bandol. Acestea au o expresie complexa datorita soiului Mourvèdre. Adaugand acesti struguri cu pielite groase in vinurile lor, producatorii se asigura ca vinul rosé va fi unul aromat. Totodata, Mourvèdre confera si greutate vinului. Alte soiuri utilizate sunt Cinsault si Grenache. Aceste vinuri sunt recunoscute si pentru notele lor de codimente si pamant

Vinurile rosé cu apelatiunea Coteaux d’Aix en Provence sunt produse dintr-un amestec complex de multiple soiuri precum Grenache, Syrah, Cinsault, Cabernet Sauvignon, Carignan, Mourvèdre si Counoise. Aceste vinuri se remarca printr-o structura buna si un corp mai plin datorate soiului Cabernet Sauvignon pe care il vei intalni mai mereu in cupaj. 

Coteaux Varois en Provence este o apelatiune introdusa in 1993 care acopera aproape 30 de comune situate la nord de Toulon. Vinurile rosé reprezinta 85% din productia totala de vin a zonei. Acestea se obtin din Syrah, Grenache, Cinsaut si Mourvèdre. Coteaux Varois en Provence ofera vinuri rosé bine echilibrate, aromate si rotunde. Soiurile locale Tibouren si Carignan pot fi de asemenea folosite in cupaj, alaturi de Cabernet Sauvignon.  

2 vinuri rose de referinta din Provence:

  • GUEISSARD LES PAPILLES, AOP Côtes de Provence
    • Cupaj 30 % Mourvèdre, 30 % Grenache, 30 % Syrah, 10 % Cinsault.
    • Atat fructat, cat si gourmet,
    • Vinul este o eliberare crocanta de fructe, cu note acide, 
    • Un mozaic de arome in legatura directa cu soiurile de struguri si solurile din care provin,
    • Sec, gustul este amplu si crocant in acelasi timp, dominat aromatic de citrice si grapefruit.

 

  • Château Canadel AOP BANDOL Rose
    • Cupaj 50% Mourvèdre, 40% Cinsault si 10% Grenache.
    • Acest rose special poate fi savurat tanar, dar este structurat pentru a se invechi in sticla precum clasicele frantuzesti albe sau rosii.
    • Sec, gust proaspat si amplu, dezvaluie arome de piersici si condimente, revigorate de o atingere salina.

 

Valea Loire 

Vinurile rosé din Valea Loire au propria lor apelatiune inca din 1974. Valea Loire este una dintre cele mai bogate regiuni viticole din Franta din punct de vedere al diversitatii. Regiunea este faimoasa pentru vinurile sale rosii, dar si cele albe, vinurile spumante si, desigur, vinurile rosé. Cele din urma se produc intr-o gama larga de stiluri.

Regiunea cu apelatiune AOC Rosé de Loire se extinde in jurul zonelor Anjou si Touraine. Cuprinde peste 900 de hectare si ofera o productie anuala de circa 45,000 de hectolitri. Atat in Anjou, cat si in Touraine, viticultorii au parte de conditiile climatice necesare pentru a cultiva cu succes soiuri bune pentru productia de vinuri rosé. Printre varietatile cele mai cultivate din zona se numara Gamay, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Grolleau Noir, Grolleau Gris si Pineau d’Aunis. Climatul mai rece al Vaii Loire este prielnic acestor soiuri. Vinurile rosé de Loire sunt tot mai populare in ultima vreme, iar productia de sortimente de calitate este in crestere. 

Marea majoritate a vinurilor rosé din Loire provin din Anjou.

Aceste vinuri sunt in general menite sa fie consumate rapid, fara a invechi. Majoritatea sunt vinificate in stil sec, dar pot fi si demiseci sau dulci. La fel ca restul vinurilor rosé, se servesc cel mai bine reci.

Vinurile rosé din Anjou beneficiaza si de un factor de mediu important, apropierea de Oceanul Atlantic, care le confera note aparte. Aceste vinuri pot fi create din oricare dintre varietatile specifice Vaii Loire la care se mai adauga si soiul Malbec.

  • Domaine de Terrebrune ROSE d`ANJOU, Valea Loir
    • Varietal, 100% Grolleau
    • Un rose interesant, demisec spre demidulce,
    • Vinul este plin de prospetime si fructe,
    • Gustul este revigorant, vioi si aromat.
    • Catifelat, dar cu un atac ferm la palat.

 

  • Domaine de Terrebrune CABERNET d`ANJOU, Valea Loir
    • Un Rose AOC demidulce unic in lume din Valea Loire.
    • Cabernet d`Anjou fructat, dulcisag, dar in acelas timp si proaspat.

 

Vinurile de Touraine in schimb au de cele mai multe ori ca soi predominant Gamay. 

Terroirul regiunii Loire beneficiaza de un sol calcaros, un peisaj deluros si vai inguste sculptate de rauri care fac ca temperaturile sa fie putin mai ridicate. Toti acesti factori, plus apropierea de oceanul Atlantic, contribuie la cresterea strugurilor si influenteaza pozitiv vinurile zonei.

Unele dintre cele mai renumite podgorii pentru calitatea vinurilor produse se afla in Sancerre, Coteaux Giennois si Menetou-Salon.

Notele pe care le vei gasi in aceste vinuri depind de originea lor. De exemplu:

  • Un vin rosé de Sancerre are de regula note de cireste datorate soiului Pinot Noir, o textura minerala, este crocant si poate chiar invechi pana la 2 sau 3 ani.
  • Vinurile rosé din Touraine, din Chinon si Bourgueil se caracterizeaza prin note de condimente si afine rosii. 

 

In principiu, AOC Rosé de Loire este un termen umbrela pentru vinurile de acest tip produse pe un teritoriu destul de vast. Prin urmare, nuantele si aromele acestor vinuri vor fi diferite. Culoarea lor poate varia de la un roz translucid in stil flamingo pana la rozul tipic zmeurei, cu reflexii violet.

Vinurile rosé de Loire sunt in general:

  • Seci, foarte aromate, delicate,
  • Revigorante, proaspete la final,
  • Cu note de citrice si fructe rosii si negre de padure,
  • Precum si note florale, de fructe tropicale si piper.

 

Valea Rhone 

Valea Rhone este in general cunoscuta pentru vinurile sale rosii. In ultima vreme insa, exista un interes tot mai mare pentru vinul rosé unic din aceasta regiune. Roséul din Valea Rhone poate fi unul proaspat si revigorant, potrivit pentru sezonul cald, insa zona se poate mandri si cu rosé-uri cu un bun potential de invechire.

Aceste vinuri vivace si pline de savoare au in general la baza soiul Grenache.

Culoarea lor cea mai frecventa este un roz intens. Vinul rosé din Valea Rhone poate fi realizat in diverse stiluri. Valea Rhone cuprinde doua zone mari in care se produc vinuri rosé, Tavel si Costières de Nîmes. 

In Costières de Nîmes, aproape 40% din productia de vin e alocata roséului. Aici se produce un vin rosé cu un caracter dominat de fruct. Aceste vinuri bogate si aromate ofera un amalgam de note de fructe cum ar fi zmeura, cirese sau pepene. Vitele de vie din aceasta regiune sunt cultivate la altitudini mari, astfel ca strugurii pot dezvolta aceste arome de fructe rosii. Apropierea de Marea Mediterana are la randul sau un impact asupra aromelor vinurilor din regiune unde zilele sunt calduroase si serile racoroase datorita marii, ceea ce confera prospetime fructelor. 

Tavel este o regiune cru cu apelatiune dedicata exclusiv vinurilor rosé. Aceste vinuri sunt cunoscute pentru culoarea lor intensa. Nu este neobisnuit sa gasesti roséuri Tavel de culoare fucsia. Aceste vinuri sunt caracterizate si prin prezenta unor tanini lejeri, arome de fructe rosii, dar si note de pamant si condimente. Printre aromele prezente in vinurile Tavel, vei regasi fructe de padure precum capsunile sau citrice precum mandarinele. Roséurile de Tavel sunt vinuri pline de personalitate, adesea asemanate mai degraba cu vinurile rosii delicate decat cu vinurile rosé standard din Provence. Pe langa Grenache, alte soiuri deseori prezente in blendurile din Tavel sunt Syrah si Cinsault. 

O alta zona cu apelatiune din Rhone unde se produce rosé de calitate este Luberon. O treime din vinurile de Luberon sunt rosé. Grenache si Syrah sunt soiurile folosite cel mai des in rosé-ul din zona. Vinurile de aici au o culoare roz cu reflezii aurii si note de citrice, cirese si flori, un corp lejer si o prospetime mare. 

Bordeaux

Bordeaux este o regiune viticola care nu mai are nevoie de prezentari. La fel ca Valea Rhone, regiunea este mai cunoscuta pentru vinurile sale rosii, insa rosé-ul de Bordeaux nu se lasa mai prejos in ceea ce priveste calitatea, chiar daca este inca un vin de nisa. Podgoriile de rosé din Bordeaux se intind pe o suprafata de peste 3600 de hectare. 

Soiurile de struguri cel mai des utilizate in productia de rosé din aceasta regiune sunt:

  • Cabernet Sauvignon,
  • Cabernet Franc,
  • Merlot,
  • Petit Verdot,
  • Carménère si Malbec.

Aceste varietati sunt baza cupajelor si trebuie sa reprezinte minim 70% din compozitia sa. Dintre toate, Merlot si Cabernet Sauvignon sunt cele mai utilizate. Alte soiuri utilizate optional in proportie de maxim 30% sunt Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris si Sémillon. Exista si soiuri mai noi precum Marselan, Arinarnoa sau Castets care pot fi utlizate in proportie de maxim 10%. Vinurile rosé din Bordeaux pot fi si vinuri varietale obtinute dintr-un singur soi de struguri precum Cabernet Sauvignon sau Cabernet Franc.   

Roséul de Bordeaux se caracterizeaza prin prospetime, arome intense de fructe de padure precum zmeura si capsuni, un corp lejer si o rotunjime placuta.

  • Aceste vinuri sunt realizate din struguri culesi la inceput de sezon.
  • Au o culoare pala si sunt in general accesibile ca pret.
  • Unele dintre ele pot invechi frumos pana la 2 ani. 

Doua exemple de vinuri rose din Bordeaux:

  • LE ROSE DE GISCOURS Grand Cru Classé, AOC MARGAUX
    • Monosepaj - 100% Cabernet Sauvignon.
    • Uimeste prin culoarea sa deschisa si prin aromele sale delicate de flori albe.
    • Notele frumoase de fructe rosii mici, cum ar fi coacazele rosii, si fructele de vara / piersicile albe, sunt combinate cu note florale subtile de verbera si muguri de trandafir.
    • Este un rosé care seduce prin prospetimea sa exceptionala, echilibrul remarcabil si o energie frumoasa

 

  • Pins Des Dunes Rose, Côtes de Bordeaux
    • Cupaj: 30% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 30% Cabernet Franc.
    • Prezinta o expresie de mineralitate si o eleganta aromatica aparte.
    • Pins des Dunes este un rosé presat din viile Château Puygueraud, leaganul familiei Thienpont din Côtes de Francs.

Un alt vin din Bordeaux care poate fi confundat cu roséul este Clairet.

Acest tip de vin se produce urmand aceeasi pasi ca vinul rosé. Diferenta consta in perioada in care mustul sta in contact cu pielitele strugurilor. Un contact mai indelungat inseamna ca vinul devine mai inchis la culoare, prin urmare, se transforma intr-un Clairet si nu are oficial voie sa poarte numele de rosé de Bordeaux. 

Metodele prin care se obtine roséul frantuzesc 

Exista diferite metode prin care se poate obtine vinul rosé precum maceratia, presarea directa, cupajul si metoda saignée. Fiecare regiune viticola are metodele ei predilecte.

  • In Provence, producatorii folosesc in principal presarea directa si maceratia.
  • In Bordeaux, se foloseste presarea si metoda saignée. 

In functie de metoda aleasa, vinul obtinut are diverse caracteristici.

De exemplu, pentru presare directa, strugurii trebuie culesi devreme. Apoi, sunt presati lent pana cand se obtine un must de culoare roz, dupa care are loc fermentarea. Strugurii nu sunt pusi la macerat in prealabil. Oricare contact intre sucul obtinut din struguri si pielitele care confera culoare are loc doar in faza de presare. Astfel, se obtine culoarea roz pal si se mentine prospetimea fructului.

Vinurile rosé realizate prin presare sunt mai deschise la culoare decat cele produse prin maceratie. 

In cazul vinurilor obtinute prin maceratie, pielitele strugurilor stau in contact cu mustul intre 2 si 20 de ore la temperaturi intre 10 si 15 °C. Vinificatorul decide cand e momentul sa treaca la etapa de presare in functie de culoarea mustului. 

Prin metoda saignée, mustul are contact mai indelungat cu pielitele strugurilor, in general timp de cateva ore, in functie de gradul de coacere al fructelor. Vinificatorul trebuie sa observe cu atentie culoarea mustului pentru a il strecura la timp inainte sa devina de un rosu prea concentrat. Vinurile obtinute prin aceasta metoda au de multe ori un oarecare continut de tanini, dar si arome mai pronuntate

Dupa oricare din metodele folosite pentru a obtine mustul, are loc etapa de fermentare prin care zaharul se transforma in alcool cu ajutorul drojdiilor. Unele vinuri rosé din Franta trec si prin cea de-a doua faza de fermentare, cea malolactica prin care acidul malic se transforma in acid lactic, ceea ce face vinul mai cremos si bogat

Indiferent de metoda folosita, vinificatorii au mereu grija sa pastreze prospetimea fructelor, prevenind oxidarea.

Alegerea tehnicii folosite pentru a produce rosé depinde de gradul de coacere al strugurilor, dar si de potentialul fiecarui soi si de stilul de vinificatie care i se potriveste cel mai bine. Vinurile rosé de calitate in care francezii s-au perfectionat nu sunt usor de obtinut. E nevoie de multa maiestrie si atentie la detalii pentru a obine culoarea si aromele care fac aceste vinuri delicate, dar foarte expresive in acelasi timp. 

Articole similare

COSUL MEU
Continua cumparaturile