Gin

Despre Gin - Origine, Istoric, Clasificare Ginul este o bautura veche, unica si versatila cunoscuta pentru aroma sa de ienupar. Un element nelipsit din multe cocktailuri populare, ginul nu a fost mereu un ingredient pentru Martini sau Negroni. De fapt, pentru mult timp, aceasta bautura a fost consumata in stare pura, in special in Anglia. Afla in acest ghid... Citeste in continuare

Ginuri ūü•É PROMO 2023

Savureaza acasa bautura favorita - un Gin tonic, un cocktail sau pur si simplu sec, Bobby's Gin este alegerea perfecta pentru orice combinatie!

Gin PLYMOUTH

Gin PLYMOUTH

In reaprovizionare
COPPER HEAD Dry Gin

COPPER HEAD Dry Gin

In reaprovizionare
Gin BOBBYS JENEVER

Gin BOBBYS JENEVER

In reaprovizionare
Savureaza mai MULT mai IEFTIN! Pachete de vinuri pentru experiente multiple la reducere! Vezi ofertele >>
pack promo

Ginul este o bautura veche, unica si versatila cunoscuta pentru aroma sa de ienupar. Un element nelipsit din multe cocktailuri populare, ginul nu a fost mereu un ingredient pentru Martini sau Negroni. De fapt, pentru mult timp, aceasta bautura a fost consumata in stare pura, in special in Anglia. Afla in acest ghid:

  • Ce este ginul
  • Istoria ginului  
  • Cum se produce ginul  
  • Clasificarea ginului  

 

Ce este ginul

Ginul este o bautura spirtoasa cu un continut de alcool de minim 40% care se obtine prin distilarea cerealelor si amestec cu fructe de ienupar sau esenta acestei plante. Ginul isi ia numele de la aceasta planta conifera din familia Cupressaceae, mai precis, din varianta olandeza a numelui sau, si anume, "genever." 

Ce gust are ginul 

Ienuparul este elementul cheie prin care se distinge ginul si care trebuie sa se resimta cel mai puternic in gustul sau. Aroma si mirosul fructelor de ienupar se aseamana cu pinul.

In ginurile create in stil traditional, aroma de pin este mai puternica.

Pe langa aceasta, ginul poate avea diverse alte note in functie de celelalte ingrediente folosite in produsul distilat. In special in ginurile mai noi.

Tendinta este ca ienuparul sa aiba un aport secundar, iar aromele predominante sa provina de la alte fructe, condimente sau ierburi. 

Gustul ginului poate fi mai dulce, amar sau poate avea note diferite precum cele de lamaie. Gustul sau difera si in functie de tara de provenienta.

  • Englezii produc un gin tare cu note predominante de ienupar si plante.
  • Ginul spaniol are un caracter mediteraneean, este mai catifelat si dulce.
  • Ginul francez are un gust fresh si aroma puternica de lamaie.

 

Istoria ginului 

Se stie cu siguranta ca ginul este o bautura veche. In cel mai probabil caz, originea sa se regaseste in evul mediu, perioada in care in Europa se distilau bauturi din grane. Intr-un manuscris flamand din secolul XIII, este mentionata o bautura alcoolica ce avea gust de ienupar. In cel mai probabil caz, aceasta a fost forma incipienta de gin pe care maestrii in tehnica distilarii au perfectionat-o ulterior. Initial, la fel ca alte bauturi, ginul era produs si vandut ca medicament. Bautura era folosita pentru a trata, printre altele, guta si dispesia. Datorita popularitatii de care ginul s-a bucurat mereu in randul englezilor, multa lume il asociaza cu Anglia. Locul de bastina al ginului este insa Olanda.

Inca din evul mediu, olandezii cunosteau efectele medicinale ale fructelor de ienupar. Le foloseau pentru diverse probleme de sanatate, de la febra pana la cele cauzate de paraziti.

Doctorul olandez Franciscus Sylvius de la Boe este cel care a inventat oficial ginul in secolul XVI.

El a preparat un leac distilat cu fructe de ienupar pe care l-a folosit ca tratament medical.

In decursul aceluiasi secol, olandezii au ajuns deja sa produca un volum considerabil de gin, existand sute de distilerii numai in Amsterdam. Ginul a devenit treptat bautura cea mai populara in Olanda. Faima ei s-a raspandit in restul Europei in timpul razboiului de 30 de ani din secolul XVII in care trupele britanice s-au alaturat olandezilor care luptau pentru independenta fata de suveranii spanioli. Soldatii olandezi erau cunoscuti pentru consumul de gin caruia ii atribuiau fapte de vitejie si pe care il beau pentru a prinde curaj in lupta, motiv pentru care bautura a fost poreclita „Dutch Courage” (curajul olandez). Soldatii britanici au inceput si ei sa consume gin pentru a prinde curaj, iar odata ce s-au obisnuit cu gustul sau, au dus faima si reteta ginului mai departe, in tara lor de origine. 

De la o bautura consumata pe front, ginul a devenit rapid una dintre tariile preferate ale englezilor. Anglia a fost locul in care bautura cunoscuta pana atunci sub numele „genever” a ajuns sa poarte numele de gin. In secolele XVII-XVIII, ginul era deja consumat la scara larga de englezi si a ramas pana in ziua de azi una dintre cele mai populare bauturi alcoolice din Anglia. Motivul popularitatii ginului nu era doar gustul placut al bauturii sau efectul sau. In Anglia, oricine avea dreptul sa isi distileze propriile bauturi alcoolice in propria casa. In acelasi timp, produsele alcoolice straine au inceput sa coste tot mai mult din cauza taxelor de import. Nici berea si celelalte produse alcoolice produse la nivel local nu erau scutite de taxe. 

Astfel, tot mai multi englezi au inceput sa isi produca propriul gin, improvizand asa cum puteau si folosind metode creative cum ar fi amestecarea ingredientelor in cada din baie.

Ginul produs de oamenii de rand nu avea o calitate deosebita, dar era suficient pentru a le satisface nevoile. De multe ori, ei foloseau cele mai ieftine cereale, iar la finalul distilarii adaugau zahar si apa de trandafiri pentru a da aroma bauturii. Problema era ca aceasta bautura ieftina era consumata excesiv, iar efectele sociale nedorite nu au intarziat sa apara.

Unele surse sustin ca pana in 1720, un sfert din gospodariile din Londra isi produceau propriul gin artizanal.

In perioada respectiva, consumul de gin in Anglia ajunsese la 47 de milioane de litri. Ginul a devenit atat de popular in randul englezilor incat parlamentul tarii a adoptat cinci acte legialative in decursul a doua decenii pentru a tine in frau productia, dar mai ales consumul sau. Alcoolismul ajunsese in acea perioada la cote alarmante. Aceste legi au fost cunoscute sub numele de „gin acts” (actele ginului) si au fost adoptate intre 1729 si 1751

Cele 5 acte care au reglementat productia si comertul cu gin au avut un efect pozitiv asupra calitatii sale. Ginul a inceput sa coste mai mult, dar calitatea lui s-a imbunatatit simtitor. In secolul XIX, se considera ca „epidemia de gin” care a afectat Anglia in secolul precedent a luat sfarsit.

Tot in secolul XIX, s-a inventat unul dintre cele mai populare si iubite tipuri de gin, si anume, ginul tonic.

Si de aceasta data, britanicii au descoperit aceasta forma de gin pe front. In zonele unde soldatii erau expusi pericolului de malarie, ginul era cu adevarat folositor deoarece acoperea mirosul neplacut al chininei care era necesara ca tratament antimalaric. Soldatii englezi au ajuns sa petreaca perioade tot mai lungi de timp in una dintre cele mai importante colonii englezesti ale vremii, India, unde riscul de malarie nu era unul mic. Ca sa tina la distanta temuta boala, se tratau regulat cu gin si chinina. Pentru a acoperi gustul chininei, au adaugat in gin apa, zahar si lime. Asa a luat nastere prima versiune de gin tonic.

Erasmus Bond a fost primul care a inventat oficial noul tip de gin. Acest comerciant a creat o apa tonica pe baza de dioxid de carbon si gin, a imbuteliat-o si a inceput sa vanda primul gin tonic in 1858.

In ziua de azi, ginul continua sa cucereasca gusturile si inimile consumatorilor din intreaga lume. Savurat pe cont propriu, cu gheata sau amestecat cu diverse alte ingrediente in cocktailuri clasice precum Martini sau optiuni mai noi precum Gimlet, ginul este o bautura indispensabila pentru oricare bar care se respecta.

Exista sute de distilerii de gin in lume, cu precadere in Europa si Marea Britanie care continua sa fie un producator si consumator major de gin, cu 820 de distilerii in care se produce aceasta bautura. Exista sute de distilerii si in tari precum:

  • Germania care a produs in 2018 peste 180 de tipuri de gin,
  • Belgia unde s-au produs 430 de ginuri
  • si Spania cu 463 de tipuri de gin.

Astazi, ginul se bea cel mai mult in cocktailuri, insa nu si-a pierdut niciodata farmecul individual si gustul traditional, existand si fani care prefera ginul in stare pura. 

Cum se produce ginul

La baza, ginul are in mod normal o bautura fermentata obtinuta din cereale precum grau, porumb sau orz. Aceasta bautura se amesteca apoi cu apa si drojdie, dupa care este incalzita si amestecata pana cand se formeaza un mix omogen denumit „must de gin” (gin mash)

Dupa ce amestecul este gata, distilatorul il fermenteaza pentru o anumita perioada de timp care poate dura intre 1-2 saptamani. In timpul procesului de fermentare, amestecul se descompune si formeaza etanol, o forma simpla de alcool intalnita si in natura. 

La finalul procesului de fermentare, etanolul in stare lichida este separat de componentele solide din amestec care sunt eliminate. Etanolul trece apoi la urmatorul pas esential, distilarea. 

Ca in oricare alta bautura distilata, lichidul incalzit se vaporizeaza, iar apoi este condensat pentru a se transforma din nou in lichid, proces care purifica bautura si ajuta la obtinerea concentratiei dorite de alcool.

In functie de reteta producatorului, distilarea se poate realiza o singura data sau de mai multe ori.

Tot in aceasta faza, distilatorul trebuie sa incorporeze in reteta celelalte ingrediente care vor da gust ginului (ierburi, fructe, condimente). 

Pe masura ce etaolul trece prin procesul de distilare, lichidul rezultat formeaza trei tipuri de produse.

  • In prima faza se obtine un produs care contine metanol si poate fi toxic.

Acest lichid denumit „cap” sau „heads” este eliminat, iar cel obtinut ulterior reprezinta „inima” produsului sau „hearts” si constituie circa o treime din produs. Aceasta este partea din lichidul distilat care reprezinta produsul final.

  • O ultima parte obtinuta prin distilare se numeste „coada” sau „tail”.

Acest lichid este impur dar poate fi redistilat pentru a fi ulterior folosit. 

  • Ultimul pas pentru a obtine gin este amestecarea produsului distilat cu apa pentru a il dilua si a il aduce la concentratia de alcool dorita.

In aceasta ultima faza se adauga si zaharuri si alte arome, atunci cand reteta o cere, dupa care ginul este imbuteliat si gata de vanzarea. 

Clasificarea ginului

Exista trei tipuri majore de gin cunoscute in intreaga lume:

  • Gin London Dry
  • Gin Old Tom
  • Gin Plymouth 
  • Gin London Dry 

Ginul London Dy

Reprezinta forma cea mai pura a acestei bauturi si este totodata cel mai comun tip de gin pe care il poti intalni. Asa cum da de inteles numele sau, acesta isi are originile in Anlia, prima tara care a inceput productia la scara larga a ginului. Acest gin sec s-a raspandit rapid in intreaga lume.

  • Caracteristica sa de baza este aroma puternica de ienupar.
  • Spre deosebire de alte tipuri de gin, London Dry nu include indulcitori artificiali sau de alt tip, motiv pentru care este considerat un gin pur.
  • In acelasi timp, ginul London Dry ofera note de lamaie pentru a avea un profil aromatic mai complex.
  • Alte note secundare care contribuie la stilul si complexitatea ginului London Dry sunt coriandrul sau radacinile de angelica.

Acest gin este folosit de multe ori in cocktailul clasic Martini. Spre deosebire de alte bauturi care au originea intr-un anumit loc si prin lege nu pot fi produse decat in locatia respectiva, ginul London Dry nu provine obligatoriu din Londra, si nici macar din Anglia, ci  poate fi produs oriunde

Gin Old Tom 

Povestea ginului Old Tom este una memorabila. Pe vremea prohibitiei, cand fabricarea si vanzarea bauturilor alcoolice era interzisa, oamenii au continuat sa isi faca singuri gin acasa. Insa au fost nevoiti sa gaseasca metode creative de a ascunde pretiosul alcool produs in secret. Asa ca au inceput sa il faca in cazile de baie. Gustul si calitatea ginului obtinut intr-un astfel de mediu lasa de dorit. Prin urmare, producatorii casnici au cautat diverse metode de a indulci ginul pentru a mai masca gustul neplacut. Una dintre solutiile cele mai bune a fost sa adauge lemn dulce.

Prohibitia a trecut si oamenii au putut sa isi fabrice din nou gin, dar si sa il cumpere din magazine. Tendinta de a folosi lemn dulce ca ingredient a ramas insa. De atunci si pana acum, reteta de gin Old Tom a fost cu mult imbunatatita. Cu toate acestea, elementul central care distinge acest gin de celelalte varietati ramane lemnul dulce. Acest gin se mai remarca si prin senzatia asemanatoare bauturilor care contin malt pe care o lasa dupa degustare.

Old Tom este un gin cu o aroma puternica si o dulceata recognoscibila in comparatie cu celelalte tipuri de gin. Uneori, acest tip de gin invecheste in butoaie. Datorita originii sale, acest gin creat in secolul XVIII a ramas cunosut pana in ziua de azi drept ginul „bathtub”, termenul englezesc pentru cada. Old Tom se preteaza cel mai bine in cocktailuri si bauturi mixte in care unele dintre ingrediente sunt amare. 

Gin Plymouth

Acest tip de gin se produce exclusiv in Plymouth, un oras port situat la 300 de km la sudul Londrei. Acest tip de gin se aseamana cu London Dry, insa exista niste diferente notabile pe care cunoscatorii le depisteaza imediat.

  • Ginul de Plymouth este mai sec si are un profil aromatic mai citric si dulce.
  • Pentru a obtine complexul de arome tipice, producatorii din Plymouth se bazeaza in general pe o combinatie de cateva ingrediente botanice care include nucsoara, coaja uscata de portocala, seminte de coriandru, radacina de orris si de angelica.

Plymouth este alegerea predilecta pentru cocktailurile clasice Negroni. Acest gin se preteaza foarte bine si cocktailurilor Martini datorita notelor sale condimentate si a salinitatii lejere. 

Alte tipuri de gin 

Pe langa cele 3 tipuri principale de gin, exista diverse alte variatii ale faimoasei bauturi. 

Navy Strength 

Navy Strength este in esenta un gin de tip London Dry. Diferenta este ca Navy Strength este mai tare. Daca London Dry are in general un continut de alcool de 40-45%, Navy Strength ajunge pana la 57% AVB. Numele acestui gin se datoreaza pe de o parte tariei sale ridicate, „strength” insemnand forta sau putere in engleza. Pe de alta parte, termenul „navy”, adica marina, face referinta la faptul ca acest gin a fost intr-o perioada foarte popular in randul membrilor marinei britanice, British Royal Navy. Acest gin se distinge prin continutul ridicat de alcool, dar si prin arome puternice. Pentru a echilibra gradul mare de alcool, distilatorul trebuie sa gaseasca aromele potrivite si sa le amestece in proportii suficient de mari pentru a crea un echilibru. 

Genever

Genever este numele original olandez al bauturii cunoscute azi sub numele de gin. Totodata, genever reprezinta un tip de gin. Practic, acesta este precursorul ginului modern. Aceasta bautura se fabrica dupa reteta originala descoperita in Olanda in secolul XVI. Genever are un profil aromatic mai bogat decat cel al ginului clasic.

Pe langa gustul puternic de fructe de ienupar, acest gin se remarca prin note de pamant si o aroma de malt.

Asa cum probabil iti imaginezi, Olanda este locul in care poti gasi cel mai usor genever la ora actuala. Mai sunt insa si alte tari care apreciaza reteta originala a ginului si care produc genever, de exemplu, Belgia, Germania si Franta. Acest tip de gin se foloseste adesea in cocktailuri care contin si vermut dulce. 

Stilul international

Ginul cunoscut sub numele de „international style” adica stil international este o forma globalizata a faimoasei bauturi din fructe de ienupar. Practic, sub acest termen umbrela intra un numar mare de ginuri produse atat in Europa, cat si pe alte continente, in diverse stiluri, incorporand diferite ingrediente. Exista tari precum Brazilia sau Japonia care nu folosesc ierburile si condimentele clasice pe care le adauga englezii sau olandezii in gin. Aceste ginuri moderne sunt clasificate drept ginuri in stil international. Plantele folosite pentru a aroma bautura reflecta geografia si resursele tarii in care ginul este produs. 

In ce cocktailuri se foloseste ginul?

Daca la inceput ginul era un leac medicinal, pentru ca ulterior bautura sa fie consumata ca tarie, in ziua de azi, majoritatea consumatorilor prefera ginul in cocktailuri. Acestea sunt cateva dintre cele mai populare cocktailuri care se bazeaza pe gin:

  • Negroni 
  • Martini 
  • Gin Tonic 
  • Tom Colins 
  • Gimlet  
  • Gin Fizz 
  • Gin Rickey 
  • French 75 
  • Monkey Gland 
TIP / STIL
Clasic
Contemporan
Old Tom
Navy Strength
Bathtub / Compuse
Pink
Genever
TARA / REGIUNE
PRODUCATOR
Adamus Gin
Atlantic Galician Spirits
Berry Bros. & Rudd
Bobbys Gin
Bombay Sapphire
Brockmans Gin
Jinzu Gin Cameronbridge
Citadelle - Gin De France
Copper Head - The Alchemists Gin
Destilerías Miquel Guansé
Sipsmith London
Gordon’s London Dry Gin
Knut Hansen Gin
Kyoto Distillery
London No.1
Monkey 47
Nikka Whiskey
Opera Gin
Opihr
Plymouth Gin
Suntory Whiskey
Tanqueray
The Botanist
The Shed Distillery Of Pj Rigney
Whitley Neill
William Grant & Sons
Fara rezultate
VOLUM
PRET
Ginuri ūü•É PROMO 2023
COSUL MEU
Continua cumparaturile