Descriere GIOVANNI ALLEGRINI Recioto della Valpolicella Classico DOC 2016
Dedicat fondatorului companiei, acest Recioto reprezinta cea mai sublima expresie a vinurilor traditionale de casa italienesti. Uscarea indelungata a circhinilor permite strugurilor nu numai sa-si concentreze zaharurile, ci si sa-si transforme aromele intr-un caleidoscop de fructe si condimente care reverbereaza in pahar.
Ciresul se impleteste sinuos cu piper si cimbru, care apoi se exprima perfect in gura, unde dulceata plina de gust intalneste armonie si finete in textura neteda si bogata in tanin a vinului.
Origine
- Denominazione di Origine Controllata e Garantita / Recioto della Valpolicella DOCG, Veneto, Italia.
- Podgorii din microregiunea Valpolicella Classica, Fumane, Verona.
- Altitudini cuprinse intre 180-280 metri cu expunere Sud-Est,
- Soluri variate, in principal argiloase si calcaroase de origine vulcanica,
- Varsta medie a vitelor de vie ~ 36 de ani,
- Densitatea de plantare: ~ 3.000 plante/Ha pentru vitele de vie vechi si ~ 5.000 plante/Ha la vitele de vie plantate mai recent.
Cupaj: Corvina Veronese 40%, Corvinone 40%, Rondinella 15%, Oseleta 5%.
Vinificare
- Struguri recoltati manual in a doua jumatate a lunii septembrie.
- Procesati conform metodei Appassimento (proces de uscare):
- Strugurii sunt dezhidratati in mod natural timp de 3-4 luni in unitatea de uscare.
- Timp in care pierd 40-45% din greutatea lor initiala.
- Vinificat dupa dezbrobonire si presare moale la inceputul lunii ianuarie,
- Fermentat in rezervoare din otel inoxidabil la temperatura controlata (8-22 °C),
- Durata fermentatiei: 25 zile cu remontare zilnica.
- Conersia malolactica a avut loc in mod natural in luna mai,
- Maturat 14 luni in butoaie de stejar francez de 225 l / baricuri, apoi invechit in sticla ~ 10 luni.
- Aciditatea totala ~ 6,2 g/l;
- Zahar rezidual ~ 106 g/l.
Fereastra de consum / potential de invechire: +20 ani.