Gordon’s, cunoscut si sub numele de Gordon’s London Dry Gin, este unul dintre cele mai iubite ginuri din lume. Acest gin se consuma de peste 250 de ani si este caracterizat prin arome traditionale de ienupar. Gordon’s este un standard pentru iubitorii de gin, dar si pentru cei care nu cunosc foarte bine aceste bauturi. Cum s-a mentinut Gordon’s pe piata de atat timp si care este povestea acestui gin premiat? Afla in cele ce urmeaza.
Gordon’s isi incepe indelungata istorie in 1769 cand un om de afaceri, Alexander Gordon, decide sa se mute din Scotia in Londra. El a fost unul dintre primii oameni care au investit in productia bauturilor spirtoase fine. Pentru el, era important nu doar sa vanda gin, ci sa creeze un gin de calitate superioara. Pornind de la aceasta viziune, si-a deschis in 1769 distileria din zona Southwark in Londra. Apoi, a inceput cautarea celor mai bune ingrediente si perfectionarea artei de distilare a ginului.
Pentru a obtine aroma pe care o dorea, Gordon folosea numai cele mai bune ingrediente de origine naturala. Astfel, marca sa a ajuns sa se desprinda de ginurile de calitate medie si sa fie recunoscuta pe piata locala si nu numai. Flota britanica este partial responsabila pentru succesul acestui gin. Fiind sustinut de suporterii din British Navy, ginul Gordon’s a ajuns sa faca inconjurul lumii la bordul navelor regale. In felul acesta, nu doar membrii flotei engleze, ci si oamenii care nu mai gustasera gin pana atunci au avut sansa sa cunoasca si sa aprecieze Gordon’s. Pana in anii 1800, cu ajutorul flotei, ginurile Gordon’s au calatorit in mai toate colturile lumii. Dorinta lui Alexander a fost sa isi promoveze ginul in randul comunitatii expate. Targetul lui au fost in special comerciantii din industria ceaiului si a cauciucului. Acestia aveau legaturi puternice cu Londra, dar si cu alte parti ale lumii si calatoreau foarte des, ceea ce insemna ca puteau raspandi in lume Gordon’s.
Si politicile vremii in care a fost lansat au sprijinit indirect aceasta marca de gin. In perioada in care Alexander Gordon a decis sa isi infiinteze o distilerie in Londra, regele William III a impus anumite taxe pentru a boicota producatorii de alcool din Franta. Din cauza acestora, vinul si coniacul pe care englezii le savurau cu placere au ajuns sa aiba preturi mult mai mari, ceea ce le facea un produs de lux pentru cetatenii de rand. Ginul, in schimb, era un produs local supus unor taxe mult mai mici. In comparatie cu bauturile straine, ginul era la-ndemana oricui. Deloc surprinzator, toata lumea se bucura de el, inclusiv oamenii saraci.
Se spune ca Londra era intr-un stadiu perpetuu de mahmureala din cauza numarului mare de producatori de gin si a pretului foarte mic al bauturii.
Insa, cum iti poti imagina, acele ginuri foarte ieftine nu aveau multe in comun cu Gordon’s. Tocmai in felul acesta Alexander a reusit sa acopere un alt segment de piata, consumatorii putin mai instariti care doreau un gin de calitate. De la lansarea sa si pana in prezent, in felul acesta ramane cunoscut ginul Gordon’s.
O alta miscare inteligenta pe care a facut-o Alexander a fost alegerea locatiei. In zona Southwark, existau ape pure care reprezentau materia prima de baza pentru ginul Gordon’s. Aceste ape, alaturi de restul ingredientelor obtinute din surse atent verificate, au stat la baza succesului acestui gin. Alexander era un om extrem de atent la detalii si greu de multumit cand venea vorba despre ingrediente. Ambitia sa era sa creeze un gin perfect. Ca sa ajunga acolo, avea nevoie de ingrediente foarte bune, dar si de rabdare si de cunostintele necesare pentru a gasi aceste materii prime. Era in special selectiv cand venea vorba despre ingredientul de baza, ienuparul. Si celelate ingrediente erau atent selectionate.
Se spune ca inca de la inceput, pentru a crea ginul Gordon’s, se incercau mii de plante diferite. Si azi, se testeaza 3,000 de plante anual si aproximativ 9 din 10 sunt respinse, astfel, doar cele mai bune ingrediente ajung sa faca parte din Gordon’s.
In productia ginului sau, Alexander a folosit alambicuri de tip Old Tom care erau foarte comune in perioada respectiva. Tot aceste alambicuri sunt pana in prezent responsible pentru productia de Gordon’s.
Alexander Gordon era fara doar si poate un perfectionist. Tocmai datorita acestei trasaturi, ginul sau a ajuns unul dintre cele mai apreciate din lume. Perfectionismul sau mergea uneori la extreme, de exemplu, atunci cand a trebuit sa lase afacerea urmatoarei generatii de distilatori. Fiul sau, Charles, era cel care trebuia sa ii urmeze la conducere, lucru care s-a si intamplat in 1823, insa numai dupa ce a trecut prin perioada obligatorie de ucenicie de 7 ani.
In 1898 are loc un eveniment important pentru marca Gordon’s. Firma condusa pana atunci de familia fondatorului fuzioneaza cu o alta companie si ia numele de Tanqueray Gordon & Co, devenind parte din cea mai mare companie producatoare de ginuri a vremii. In primul deceniu al secolului XX, Gordon’s se muta peste ocean si incepe sa produca ginuri si in America indata ce prohibitia se sfarseste. Distileria pe care compania o deschide acolo are sediul in New Jersey.
In 1924, Gordon’s devine unul dintre pionierii industriei de cocktailuri lansand prima sticla sub forma de shaker.
In acea perioada, cocktailurile erau din ce in ce mai populare, insa lumea nu stia exact cum sa le prepare. Sticla inovativa pe care o punea la dispozitie Gordon’s rezolva problema.
In anii ’60, Gordon’s ajunge cel mai bine vandut gin din lume. In acea perioada, compania incepe sa investeasca masiv in publicitate in numeroase tari. Imaginea indrazneata si plina de umor pe care compania si-o creeaza prin reclamele sale ajuta la promovarea ginului Gordon’s in toata lumea. Inca de pe atunci, Gordon’s se autointituleaza „the world’s favorite gin”, statut pe care se pare ca il mentine, fiind unul dintre cele mai iubite ginuri din lume.
In prezent, Gordon’s se bucura in continuare de o popularitate imensa. Ginul acesta a castigat diferite premii de prestigiu, printre care si doua medalii de aur la San Francisco Spirit Awards in 2017. Marca si-a diversificat in timp portofoliul, fiind mereu orientata spre noutate si inovatie. Compania domina piata si la capitolul ginuri de tip cocktail premix la doza. Gama Gordon’s cuprinde 8 produse care sunt distribuite in aproximativ 180 de tari.
Printre ginurile Gordon’s pe care ti le pune Crush la dispozitie se numara varianta clasica de Gordon’s London Dry Gin de 1000 si 700 ml si Gordon’s Premium Pink.
Despre Gordon’s London Dry Gin trebuie sa stii in primul rand ca este ginul original al companiei. Datorita acestuia, marca a ajuns unde se afla in prezent, deci e primul exemplar de Gordon’s pe care ar trebui sa il incerci daca nu ai facut-o deja. Acest gin premiat cu diverse medalii de aur se remarca prin note puternice de ienupar. Notele de fructe citrice fac din acest gin unul fresh si revigorant. Alte arome includ angelica, lemn dulce, menta, coriandru si piper. Londond Dry Gin e un gin triplu distilat, aromat care lasa in urma note placute de ienupar.
Gordon’s Premium Pink este un gin mai indraznet pentru cine vrea ceva diferit. Culoarea sa, dar si notele aromate se potrivesc de minune numelui. Gordon’s Premium Pink ofera arome naturale de fructe, dar si esenta traditionala a ienuparului. Pentru a obtine gustul dulceag si culoarea sa deosebita se folosesc fructe de padure precum zmeura, capsuni si coacaze. Acest gin are un parfum puternic cu note florale. Aromele de ienupar si de condimente sunt invaluite in gustul predominant de fructe. Lemnul dulce de pe final aduce aminte de ginul London Dry al marcii.
https://www.gordonsgin.com/en-row/home/
Regiune: Anglia, U.K.
Cumpara bauturi GORDON’S LONDON DRY GIN, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu GORDON’S LONDON DRY GIN