Descriere GREYWACKE Pinot Noir 2021 Marlborough AMW
Un Pinot Noir de Marlborough delicios de picant, plin de parfum de fructe coapte.
- Visine rosii si negre, capsuni super coapte, prune cu pulpa inchisa si mure suculente,
- Braconate cu un baton de scortisoara, niste cuisoare si un strop de nucsoara.
- Gustul eteric, dar fin structurat, combina caracterul varietal concentrat, cu nuante pamantesti si o complexitate afumata distinctiva.
Origine
- AMW / Appellation Marlborough Wine in clasificarea neozelandeza.
- Podgoriile Yarrum, creasta Brancott/Ben Morven din Valea Omaka, Regiunea Viticola Marlborough, Noua Zeelanda.
Strugurii provin din vaile de sud din Marlborough, in principal din podgoria Yarrum, situata pe creasta Brancott/Ben Morven. Tipic acestei subregiuni, solurile de loess suflate de vant sunt argiloase cu diferite grade de continut de pietris.
Parcelele de vita de vie sunt cultivate cu un amestec de clone de pinot noir:
- Predominant clonele Dijon 115, 777 si 667,
- In parcelele mai mici fiind plantate si clonele UCD5 si AM 10/5.
- Viile sunt in primul rand plantatii de deal cu o densitate mare de plantare (3800 butasi / hectar).
Vinificatie
- Strugurii recoltai manual si raciti peste noapte inainte de a fi sortati manual;
- Ciorchinele au fost apoi zdrobite in fermentatoare deschise, doar o parte fiind dezciorchinati;
- Batonaj zilnic;
- Mustul a fost lasat la macerat pe coaja inainte de inceperea fermentatiei cu drojdii indigene;
- Dupa fermentare, vinul a fost presat, trasat si umplut in baricuri de stejar francez (30% noi).
- Clonele individuale au fost maturate in butoaie separate timp de 11 luni, inainte de a fi cupajate la sfarsitul lunii februarie.
- Vinul a fost imbuteliat in februarie 2022
- pH: 3,72.
- Aciditate 5,3 g/l.
Vintage 2021
Sezonul de vegetatie a inceput cu o primavara calda si umeda, iar inflorirea a avut loc cu un mare succes la toate soiurile, pregatind vita de vie pentru niveluri sanatoase de recolta - un rezultat placut dupa recolta mica din 2021.
Decembrie si ianuarie au continuat sa fie calde si s-a inregistrat o crestere excelenta a podgoriilor din regiune, cand ex-ciclonul tropical Dovi a scapat 160 mm de ploaie in primele trei weekenduri ale lunii februarie. Din fericire, acest lucru a coincis cu temperaturi mai racoroase si brize de sud, reducand la minimum presiunea bolilor, dar unele dintre podgoriile de Pinot Noir de pe deal, cu coacere mai timpurie, au suferit unele pierderi din cauza debutului prematur al zbarcirii boabelor.
- Recoltarea manuala atenta a Pinot Noir a inceput pe 11 martie si a durat 2 saptamani,
- Parcela finala de la Ferma Greywacke fiind remarcabila in ceea ce priveste starea fructelor si concentratia aromei.
- Chardonnay, Riesling si Pinot Gris au fost toate recoltate manual la sfarsitul lunii martie,
- Cu niveluri excelente de coacere, in special Pinot Gris, care a avut o medie de 24 Brix.
- Recolta de Sauvignon blanc a fost neobisnuit de compacta, grabita de alte ploi minore si finalizata cu succes.
A fost un an ceva mai cald decat in mod obisnuit, suma temperaturilor fiind 1400, putin peste media ultimilor ani de 1318.
Note & Critici