Descriere HENRI GIRAUD Ratafia Champenois Solera - Vin Lichioros din Champagne
Ratafia Champenois Solera 1990-2016 de Henri Giraud este un exemplu stralucitor al „celorlalte” bauturi din Champagne.
Inainte de fermentare, sucul presat usor si delicat este rezervat sampaniei, sectiunile de presare ulterioare – care contin mai multa aroma si fenoli – sunt folosite pentru a face Ratafia. Acest must este fortificat cu rachiu de struguri pentru a face un mistel inainte de a fi maturat in butoaie mici de stejar.
Aceasta imbuteliere remarcabila este un amestec invechit in sistem solera, continand fructe din recoltele dintre 1990 si 2016.
- Culoarea este remarcabil de calda, aminteste de sampaniile foarte vechi sau de vinurile dulci, lichioroase, de peste 30 de ani.
- Chihlimbar cu accente frumoase, aramii, aproape rosii.
- Primele arome sunt puternice, conserva de cirese, condimente calde (turmeric), migdale si Maraschino pe un fundal de sucuri carnoase care ofera profunzime.
- Expresia devine mai fina si mai complexa: ciocolata, coaja de portocala conservata, cirese in eau-de-vie si jeleu de gutui, cu o nota de scortisoara.
- Treptat, o nota clasica de „rancio” al marilor vinuri fortificate.
- Iar dupa ce a respirat si s-a incalzit cateva grade trebuie sa inceapa sa iasa fructele uscate (caise), perechile braconate si chiar strugurii.
- Foarte suplu si neted la palat, cu o textura cremoasa mangaietoare.
- Treptat temperamentul fin de sampanie improspateaza efectul general.
- Arome delicioase de caise uscate, cacao si cirese.
- Finalul este lung (8 - 10 secunde) si pur, cu o nota frumoasa de aciditate lasand gura perfect curata si proaspata.
Origine
- Provine din struguri cultivati in regiunea Coteaux Champenois, Champagne, Franta.
- Ratafia este o metoda ancestrala de conservare a mustului in acelasi mod in care s-a folosit sararea pentru conservarea carnii.
Soléra este o metoda ancestrala de maturare si asamblare treptata a diferitelor recolte, folosita in general pentru marile vinuri de Porto si Sherry.
Cu rabdare, cele mai fructate sucuri alese dintre cele mai bune cuvee-uri, au fost maturate in butoaie mici de stejar si apoi amestecate in jurul unei inimi de Pinot Noir D`Aÿ.
Familia Giraud-Hémart detine 20 de hectare - 35 de parcele de teren Grand Cru dintre care 26 sunt plantate cu Pinot Noir si 9 cu Chardonnay. Doar 17 dintre cele 323 de cruuri ale regiunii Champagne sunt clasificate drept Grand Cru (evaluate 100%).
Casa de Sampanie Giraud este una dintre putinele case (Krug este un alt exemplu) care desfasoara fermentatii primare in stejar. Henri Giraud se mandreste cu aprovizionarea cu lemn pentru butoaiele sale din stejari cu crestere lenta, cu granulatie stransa si de inalta calitate ai padurii antice Argonne, aflate la doar ~ 50 km de proprietate.
Descrisa de criticul de vin Robert Parker drept „cea mai buna casa de sampanie despre care aproape nimeni nu a auzit vreodata”.
Vinificare
- Cupaj 30% Chardonnay - 70% Pinot Noir.
- A doua presare depusa la rece,
- Stabilizat cu lichior din vinars,
- Maturat in butoaie mici de stejar in sistem solera.