Tamdhu este un scotch cu traditie din Speyside, cea mai prestigioasa regiune de whisky din Scotia. Acest scotch se produce de mai bine de 100 de ani, pastrandu-si in continuare gustul original. Care este secretul longevitatii sale? Afla in cele ce urmeaza.
In 1897 ia nastere distileria Tamdhu, cand un grup de antreprenori isi propune sa creeze cel mai bun whisky din lume. Pentru aceasta, aveau nevoie de resurse financiare si au adunat in scurt timp echivalentul a 20 de milioane de lire sterline de acum pentru a demara noua afacere.
Inca de la inceput, toti oamenii implicati in proiectul Tamdhu isi doreau acelasi lucru, sa creeze un whisky fara compromisuri. Toti tindeau spre excelenta, astfel echipa nu putea fi decat una de elita. De exemplu:
Asa a fost pana in 1949, atunci cand distileria a inceput sa isi modernizeze procesele. Pentru a asigura o germinare eficienta, nu s-a mai folosit metoda traditionala prin care cerealele lasate pe podea se intorceau manual cu lopata, ci o metoda inovativa mecanica numita cutia Saladin. Cu ajutorul acesteia, productia de Tamdhu a fost optimizata si a crescut constant in urmatorii 15 ani. La un moment dat, din cauza cererii crescute, distileria folosea simultan 10 cutii Saladin.
In 1970 piata de whisky cunostea o dezvoltare fara precedent. Cererea pentru aceasta bautura era foarte ridicata, astfel incat majoritatea distileriilor produceau mai mult. Pentru a nu se lasa mai prejos fata de competitori, Tamdhu si-a sporit capacitatea de productie adaugand inca 4 alambicuri. Cu ajutorul lor, gustul original Tamdhu a ramas acelasi pe masura ce numarul de sticle produse a crescut continuu.
In 2010 distileria a fost nevoita sa se inchida datorita mai multor factori externi, insa povestea sa nu s-a oprit atunci. Doi ani mai tarziu compania Ian Macleod Distillers a cumparat Tamdhu si a reluat activitatea.
Noua conducere a distileriei nu si-a dorit decat sa duca mai departe misiunea fondatorilor initiali si sa creeze un whisky excelent. Ei nu au schimbat foarte multe la distilerie in ceea ce priveste metodele si tehnicile de distilare.
Un alt aspect specific pe care noii manageri au tinut sa il conserve a fost procesul de maturare.
Conform dorintei fondatorilor, scotch-ul Tamdhu trebuia maturat numai in butoaie de stejar folosite in prealabil in productia de sherry. Si in prezent finisarea acestui scotch se realizeaza in acelasi tip de butoaie.
In 2018 distileria a sarbatorit mai multe evenimente marcante. Unul dintre ele a fost lansarea gamei de whisky Tamdhu 12 Year Old Single Malt. Aceasta noua gama avea sa completeze portofoliul distileriei din care lipsea o astfel de bautura mai „matura”. In acelasi an managerul Tamdhu, Sandy McIntyre, a castigat premiul Icons of Whisky pentru cel mai bun manager de distilerie al anului.
Astfel, in 2018 Tamdhu si-a recastigat si oficial statutul de distilerie de top.
In 2019 Tamdhu continua sa prospere si lanseaza o noua gama de whisky, Tamdhu 15 Year Old Single Malt. Acest whisky maturat exclusiv in butoaie de sherry Oloroso din America si Europa a cucerit rapid inimile pasionatilor prin aromele sale fructate si condimentate.
In 2022 distileria a celebrat 125 de ani de activitate.
Cu aceasta ocazie a fost lansat „cel mai batran” whisky din familia Tamdhu, 18 Year Old Single Malt, un whisky exceptional care nu putea reprezenta mai bine esenta acestei marci.
In prezent distileria Tamdhu isi continua traiectoria ascendenta producand acelasi scotch inimitabil din apa raului local Spey. Pentru a se asigura ca aceasta isi mentine calitatile, cei de la distilerie colaboreaza cu Spey Fishery Board si alte asociatii locale care protejeaza fauna si mediul din jurul raului Spey. Distileria se mandreste cu implicarea sa in proiecte de conservare a mediului si, desigur, cu scotch-ul sau de calitate pe care urmeaza sa ti-l prezentam.
Distileria Tamdhu isi creeaza scotch-ul exclusiv la sediul sau din Speyside folosind si azi aceleasi tehnici mostenite acum mai bine de un secol de la fondatori.
Elementul central in crearea whisky-urilor Tamdhu sunt butoaiele de sherry.
Acestora li se datoreaza aromele de fructe si culoarea intensa pentru care acest whisky este cunoscut. Aceste butoaie provin din Spania si sunt atent selectionate pentru a folosi doar cele mai bune exemplare. Procesul de maturare in butoaie este supravegheat constant. Scotch-ul se testeaza la intervale regulate pentru a-i evalua calitatile si a obtine acel gust profund si intens caracteristic marcii Tamdhu.
De la aceasta distilerie iti punem la dispozitie urmatoarele sortimente de scoth.
Acest whisky din gama de baza a distileriei se mandreste cu un caracter bogat si apetisant.
Acest whisky a primit in 2023 medalia de aur la competitia International Wine and Spirit Competition.
Spre deosebire de majoritatea whisky-urilor Tamdhu, aceasta editie limitata este invechita in butoaie de sherry de origine americana. Quercus Alba este un scotch bogat care ofera o multitudine de arome.
Gama de 15 ani a distileriei ofera gustul tipic al acestui scotch cu cateva accente aparte care il fac unic. Tamdhu 15 Year Old trezeste simturile prin parfumul sau puternic si atragator in care se combina note de coaja de portocale, mere, fructe de padure, condimente, dar si fructe exotice precum ananas si arome de fenicul.
In gura, acest scotch calduros ofera o explozie de note fructate de caise, zmeura, lamai si migdale. Finalul este lung si placut, cu note dulcegi de vanilie, biscuiti si nelipsitul sherry.
Regiune: Speyside, Scotia
Cumpara bauturi Ian Macleod Distillers Limited, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Ian Macleod Distillers Limited