Daca iti plac bauturile sofisticate si nu te dai inapoi de la o provocare a simturilor, s-ar putea sa cunosti deja marca Disaronno. Acest lichior italienesc este usor de recunoscut dupa aroma sa de migdale, dar si sticla robusta. Disaronno trebuie sa fie prezent pe raftul oricarui bar care se respecta. Gustul dulce-amarui de Disaronno si posibilitatea de a bea acest lichior in diverse combinatii Il transforma intr-una dintre cele mai ravnite si apreciate bauturi. Descopera mai multe despre marca si stilul Disaronno.
Disaronno este unul dintre cele mai recunoscute tipuri de lichior italienesc. Aceasta bautura de culoare aramie se distinge prin puternicele note de migdale si este consumata in intreaga lume.
Se fabrica in Italia inca din secolul XVI.
A luat nastere in regiunea Lombardia, in orasul Saronno in 1525. Despre reteta originala de Disaronno se spune ca a fost pastrata secret pentru mult timp. Ce se stie astazi este ca marca Disaronno foloseste cele mai bune ingrediente pentru a crea acest lichior si ca in ciuda gustului puternic de migdale, acest ingredient nu face parte din reteta.
Gandit ca un mix de plante aromatice, fructe si nuci, Disaronno isi ia gustul amar asemanator migdalelor din uleiul de samburi de caisa.
Familia care a fost responsabila pentru conservarea retetei secrete a acestui lichior select este Luini. Membrii acestei familii si-au transmis din generatie in generatie reteta mentinand vie traditia Disaronno secole la rand.
Se presupune ca povestea lichiorului a fost legata de Bernardino Luini, un artist italian si discipol al lui Leonardo da Vinci.
Legenda spune ca Bernardino se afla in Saronno pentru a picta o fresca ce trebuia sa o infatiseze pe Fecioara Miracolelor din Saronno cand s-a atasat de o localnica. Ea era modelul folosit pentru reprezentarea fecioarei si tot ea a creat un lichior special in cinstea pictorului folosind diverse ierburi si condimente. Asa a luat nastere Disaronno care s-a raspandit rapid in intregul orasel Saronno, apoi in toata peninsula, iar azi in toata lumea.
Nu vom sti niciodata daca aceasta poveste este adevarata sau doar o legenda care ajuta la promovarea lichiorului. Ce se stie cu siguranta este ca in 1600, dupa raspandirea acestuia in Saronno, multe familii distilau lichioruri asemanatoare din plante si fructe.
In 1947, familia care a redescoperit reteta originala a lichiorului lui Bernardino Luini a fost Reina.
Giovanni Reina este cel care a recreat Disaronno dupa reteat initiala de la 1600.
Apoi, familia a infiinat o companie cu sediul la Saronno, Illva Saronno, care a inceput sa distribuie lichiorul la scara larga.
La inceputul secolului XX, Domenico Reina a deschis un atelier si magazin in centrul oraselului Saronno pentru a produce si vinde lichiorul. Pana azi, Disaronno ramane in continuare in gestiunea familiei Reina care produce si alte bauturi. Productia de Disaronno ramane la fel de strans legata de originile sale, lichiorul fiind realizat si in ziua de azi in oraselul Saronno.
In ceea ce priveste pasii din productia lichiorului, compania tine sa nu dezvaluie pe deplin intregul proces, asa cum nu doreste sa faca publica nici lista completa de ingrediente utilizate.
Se stie ca lichiorul se fabrica in mai multe etape si ca realizarea sa implica o infuzie de alcool cu ierburi, fructe si, ingredientul cheie, ulei de samburi de caise. Aceasta este prima etapa. In cea de-a doua, mixul obtinut se tine la invechit in butoaie de stejar pentru o anumita perioada de timp pentru a se finisa si a obtine aromele distinctive pentru care lichiorul este apreciat. Perioada de timp exacta pe care lichiorul o petrece la finisat nu a fost dezvaluita, insa se presupune ca este una indelungata.
Datorita maturarii in butoaie, gustul Disaronno este elegant si bogat.
Dupa invechire, are loc etapa de filtrare prin care lichiorul este purificat de orice sedimente si impuritati, iar apoi, imbutelierea.
Un element prin care Disaronno se distinge pe piata de lichior si isi face remarcata cu mandrie originea este sticla. Acesta este masiva si patrata si se confectioneaza din sticla de Murano, o sticla faimoasa realizata exclusiv in Italia, langa Venetia, in mod artizanal. Pentru prima data, aceasta sticla a fost creata de catre un maestru artizanal din Murano in 1970. De atunci, fiecare sticla de Disaronno a fost creata ca o mica opera de arta, cu modele elegante, care reflecta maiestria artizanilor italieni si eleganta continutului.
Disaronno este un lichior unic care si-a pastrat traditia si profilul aromatic aparte timp de cinci secole. Gandit initial ca un blend de ierburi si ulei de samburi de caisa, Disaronno ramane in esenta fidel retetei originale.
Acest lichior se produce din amestecul a 17 ingrediente printre care se afla:
Se prepara si cu un alcool foarte concentrat, mai mult de atat, lichiorul este amestecat cu un mix de brandy care ii imogateste profilul aromatic.
Aromele de migdale sun doar aparente si provin de fapt din samburii de caisa care sunt in mod natural amari. Zaharul ars contribuie la randul sau la gustul dulce si placut al acestui lichior. Tot datorita acestui ingredient, Disaronno dobandeste acea culoare aramie inchisa prin care iese usor in evidenta. Asemanator altui lichior italienesc, amaretto, Disaronno are insa un gust diferit pe care vei invata sa il distingi dupa nu foarte multe degustari.
Parfumul Disaronno este, de asemenea, dominat de arome puternice de migdale.
Gama Disaronno contine mai multe produse. Disaronno Originale este lichiorul de baza al companiei, produsul initial. Acesta are un volum de alcool de 18% si o culoare aramie intensa. Printre aromele acestui lichior vei gasi note de nuci, de vanilie si caramel.
Disaronno este o bautura cu o traditie de cinci secole care gaseste puterea sa reziste, dar si sa se reinventeze. In afara de Disaronno Originale, distileria a lansat de-a lungul timpului diverse alte editii. De exemplu, din 2013 pana in 2019, a creat o gama de lichior in colaborare cu diverse case de moda italiana de lux cum ar fi Trussardi, Versace, Cavalli, Missoni. Diesel sau Etro. Aceste editii limitate au demonstrat viziunea si spiritul contemporan Disaronno.
In 2020, compania a lansat o noua gama de lichior crema, Disaronno Velvet, un lichior cremos alb care reflecta gustul traditional de Disaronno intr-o noua combinatie plina de aromonie si note catifelate.
Regiune: Milano, Italia
Cumpara bauturi ILLVA SARONNO, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu ILLVA SARONNO