Jura este un whisky scotian produs de o mica distilerie situata pe insula cu acelasi nume. Acest whisky este faurit de mainile atente ale locuitorilor micii insule in care intreaga activitate graviteaza in jurul distileriei. Caracterul acestui whisky autentic se datoreaza pe de o parte maiestriei localnicilor, iar pe de alta parte cadrului natural in care distileria se afla. Fiecare strop de Jura este o expresie a imprejurimilor. Jura este un whisky stralucitor si plin de viata care reflecta tocmai spiritul acestei mici insule locuite de o comunitate stransa de oameni pasionati de calitate si traditie.

Whisky-ul Jura nu poate fi definit altfel decat drept acel whisky, unicul produs pe insula Jura situata in arhipelagul Hebride. Aceasta insula, care are in jur de doar 200 de locuitori, a fost locul ideal pentru crearea unei distilerii scotiene.
Pe cat de mica, pe atat de impresionanta este mica insula. In capatul sau nordic se afla Corryvreckan, al treilea cel mai mare vartej de apa din lume. In sudul insulei se afla golful Whitefarland, una dintre frumusetile naturii aflate pe lista zonelor protejate din Scotia. Insula in sine sporeste aceasta frumusete prin peisajul sau natural nealterat si lacurile pline de pastravi.
The Paps of Jura sunt o alta atractie a insulei si unul dintre elementele de relief care se reflecta in whisky-urile create aici. Acesti 3 munti cu o forma unica sferica situati in partea de vest sunt simbolul insulei, al locuitorilor sai, dar si al caracterului unic si plin de personalitate al whisky-urilor Jura.
In interiorul insulei se afla satul Craighouse, o localitate mica si compacta. Punctul sau central este distileria Jura, iar intreaga activitate de pe insula se desfasoara in stransa legatura cu productia de whisky. Fiecare dintre locuitorii insulei contribuie intr-un fel sau altul la crearea whisky-ului Jura, fie ca au contact direct cu ingredientele si bautura, fie participand la alte activitati de productie, distributie sau oferind servicii auxiliare pentru specialistii care lucreaza la distilerie. Astfel, asa cum sustin cu mandrie cei de la distilerie, spiritul comunitatii Jura se transmite efectiv in whisky-urile pe care oamenii le creeaza lucrand cot la cot de ani de zile. Acest spirit de echipa nu garanteaza doar un whisky de calitate, ci si conservarea traditiei distilarii pe insula Jura.
Distileria Jura a fost initial fondata in 1810.
In 1963, distileria a fost redeschisa si a reusit sa puna din nou lucrurile in miscare pe insula si sa ofere o sursa de venit localnicilor. De atunci si pana in ziua de azi, distileria Jura a continuat sa functioneze si sa mentina unita si activa continuitatea. In prezent, fiecare familie de pe insula are cel putin un membru care lucreaza pentru distilerie sau intr-una dintre structurile turistice care functioneaza in stransa legatura cu tururile ghidate din cadrul distileriei.

Un eveniment anual important la care distileria este partasa este festivalul Feis Ile sau Islay Festival, un festival dedicat whisky-ului si muzicii, a carui traditie a inceput pe insula invecinata Islay si s-a extins pana in Jura.
Pe langa cerealele folosite pentru a obtine whisky-ul Jura, un alt ingredient extrem de important este apa. Distileria foloseste o apa curata, provenita din apropiere, tot de pe insula, mai precis, de pe cel mai inalt versant. Aceasta apa calatoreste in jos pana cand ajunge in ceea ce localnici numesc Market Loch. Apoi, prin rauri si parauri, apa isi continua cursul pana cand ajunge la distilerie unde este transformata cu ajutorul orzului in whisky single malt.
Procesul de maturare la Jura este unul atent si indelungat, iar mediul in care whisky-ul petrece timp la invechit este esential. Pentru a se asigura ca fiecare editie de whisky este una de calitate, cei de la distilerie folosesc butoaie atent selectionate din diverse locuri din lume.

Imbutelierea whisky-ului este si ea o parte esentiala a procesului si a marcii Jura. Fiecare whisky este pastrat in sticla emblematica pentru care Jura este recunoscuta, o sticla lata cu margini rotunjite, menita initial sa ajute whisky-ul sa calatoreasca usor pe mare si sa evite pierderea sa.
Alambicurile folosite pentru distilarea whisky-ului sunt si ele deosebite. Jura are unele dintre cele mai inalte alambicuri raportate la celelalte distilerii mici situate pe insule.
Aceste alambicuri inalte ajuta la obtinerea unui whisky pur.

Jura produce o gama vasta de whisky-uri, incepand cu seria de 10 ani, Jura 10, pe care o poti gasi si in portofoliul Crush. Acest whisky aramiu, fin si rotund se caracterizeaza printr-o dulceata cu arome de sherry si note lejere de condimente.
Alte arome care cracterizeaza acest whisky sunt cele de ciocolata neagra, crema de vanilie, nectarine, cafea, ghimbir si migdale prajite. La nivelul mirosului, pe langa vanilie, ciocolata si portocala, vei simti si note de piper negru.
Jura 10 este invechit timp de zece ani, initial in butoaie americane de stejar alb si butoaie de bourbon, pentru a se finisa la final in butoaie de sherry Oloroso din regiunea spaniola Jerez.
Pe langa gama de 10 ani, distileria ofera si whisky-uri mai vechi, de 12, 14, 18 si 21 de ani, precum si alte game speciale, cu trasaturi exotice datorate procesului de maturare in butoaie de rom din Caraibe sau in butoaie europene de vin rosu.

https://www.jurawhisky.com/en/#1
Regiune: Islands, Scotia
Cumpara bauturi ISLE OF JURA, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu ISLE OF JURA