Descriere KIR-YIANNI Diaporos 2018 Cupaj Xinomavro - Syrah din Vita de Vie Veche
DIAPOROS este o explorare vizionara a finetei soiului Xinomavro, bazata pe vita de vie selectata dintr-unul dintre blocurile de cea mai inalta calitate din podgoria KIR-YIANNI Estate din Naoussa.
- Culoare rosu intens cu nuante violete.
- Nas complex cu straturi aromatice de capsuni coapte si violete, cu note de vanilie si ciocolata.
- Syrah adauga un caracter dulce picant, piper si prelungeste gustul.
- Aciditatea intensa adauga zgomot corpului bogat si concentrat.
- Aroma este intensa si structura robusta.
Un vin bogat, cu arome concentrate, asociere perfecta pentru mancaruri cu arome intense.
Origine
- PGI Imathia, regiunea viticola Naoussa, nordul Greciei.
Parcele selectionate din podgoria KIR-YIANNI Estate din Naoussa.
- Blocul #5 se remarca prin morfologie si amplasament - panta abrupta, atinge punctele de cea mai mare altitudine (230-240 de metri) ale domeniului.
- Anul plantarii: 1972
- Panta: 5-16%, expunere sud-est,
- Densitate de plantare: 4.000 plante/ha,
- Sol: lut argilo-nisipos,
- Blocul Syrah #1 si #2 - vita de vie veche.
- Anul plantarii: 1987
- Panta: 5-8%, cuexpunere nordica,
- Densitate de plantare: 4170 plante/ha,
- Sol: argilos calcaros.
Cupaj 87% Xinomavro - 13% Syrah.
Vinificatie
- Sortare riguroasa a strugurilor pe banda rulanta,
Xinomavro:
- Macerat la rece timp de 7 zile la o temperatura de 8-10 °C.
- Fermentat timp de 10-15 zile intr-o combinatie de cuve deschise de stejar francez (5 tone) si rezervoare din otel inoxidabil (5 tone) la 20-26 °C.
- Temperatura se pastreaza in timpul macerarii post-fermentatie (10-12 zile).
- Trecut prin conversie malolactica in butoaie noi de stejar francez.
- Maturare timp de 18 luni in butoaie de stejar francez (228 lt) de prima, a doua si a treia umplere.
Syrah:
- Macerat la rece timp de 5-7 zile la o temperatura de 8-10°C.
- Fermentat la 22-24 °C.
- Trecut prin conversie malolactica in butoaie noi de stejar francez.
- Maturare timp de 14 luni in butoaie de stejar francez (228 lt) 20% de prima umplere.
- Dupa perioada de maturare, vinul este transferat in rezervoare de otel inoxidabil.
Cand perioada de maturare a Xinomavro este incheiata, cele doua soiuri sunt cupajate in butoaiele de Xinomavro.
Potential de invechire remarcabil: +10 ani.
Note si critici
- 2017 - The Wine Advocate - 95
- 2013 - The Wine Advocate - 92
- 2012 - The Wine Advocate - 92
- 2011 - The Wine Advocate - 95