Descriere KIR-YIANNI Paranga Flowers Rose 2021 PGI Macedonia
Un rose grecesc lejer, vinificat in stil demisec prin adaugare de must, cu un caracter aromat si o aciditate discreta care se echilibreaza cu putina dulceata blanda.
- Culoarea stralucitoare de somon dezvaluie un vin cu finete si un caracter placut.
- La nas, aromele vii de piersica alba se amesteca cu note fine de flori albe,
- In gust, aciditatea racoritoare se echilibreaza cu o dulceata subtila, care contribuie la un vin ce ofera o senzatie de gura bogata si un final aromat persistent.
Origine
- PGI Macedonia, nordul Greciei.
- Podgorii din Agios Panteleimon din cadrul denumirii Amyndeon din nord-vestul Greciei.
- Altitudine de 600-700 m,
- Soluri nisipoase sarace, podgoriile ating productii care rareori depasesc 40 hl/ha.
Zona este marcata de ierni reci si veri calde, dar cele patru lacuri din jur creeaza un mezoclimat bland unic.
Cupaj 80% Xinomavro - 20% Merlot.
Vinificatie
- Strugurii sunt culesi manual si selectati pe masa de sortare inainte de zdrobire.
- Pentru fiecare soi mustul se macereaza la rece (11-12 °C) in mediu reductiv timp de 2-5 zile in functie de calitatea strugurilor.
- Fermentarea are loc la 20-22 °C, urmata de conversie malolactica in rezervoare din inox.
- Aciditatea ridicata a Xinomavro este controlata prin batonaj frecvent.
- Cupajul final se matureaza in rezervoare de otel inoxidabil cu micro-oxigenari pentru a stimula efectele unei maturari in butoi.
- Inainte de imbuteliere, se adauga must pentru obtinerea unui rose demisec cu zahar rezidual de ~ 10-12 g/l.