Distileria Lagavulin este un adevarat simbol al insulei Islay din Scotia unde a fost fondata cu mai bine de 200 de ani in urma. Lagavulin este si numele golfului pitoresc in care distileria isi are sediul.
Aceasta este una dintre cele mai vechi si renumite distilerii nu doar din Islay, ci din intreaga Scotie.
Una dintre marcile distinctive ale whisky-ului Lagavulin sunt notele de fum. Pe langa acestea, oricine viziteaza distileria va remarca alambicurilor speciale in forma de para cu care Lagavulin se mandreste. Ce altceva mai face aceasta marca speciala? Afla in acest articol.
Prima distilerie legala din Lagavulin a fost fondata in 1816 de catre fermierul John Johnston. Inaintea acestuia, activitatea de distilare a bauturilor alcoolice era cunoscuta pe insula, chiar daca localnicii o practicau ilegal.
Conform unor dovezi istorice, in 1742, pe insula se producea deja whisky.
La un an dupa ce Johnston a oficializat productia de whisky din Lagavulin, o a doua distilerie a fost fondata sub conducerea lui Archibald Campbell. 20 de ani mai tarziu, cele doua distilerii au ajuns sa se uneasca sub o marca unica gestionata de catre o firma din Glasgow.
In 1887, Peter Mackie a preluat aceasta distilerie si a inventat practic numele si marca Lagavulin.
Inainte de a demara propria sa afacere, Peter lucrase pentru distileria rivala Laphroaig ca agent de vanzari. Prin urmare, intre cele doua marci a existat mult timp o rivalitate care a condus chiar si la procese legale. Marca Lagavulin a trecut cu bine prin aceste incercari si a ramas una dintre cele mai reprezentative din zona pana in ziua de azi.
In 1962, Lagavulin si-a reconstruit o parte din distilerie, cea in care se aflau alambicurile, incorporand distileria Malt Mill Distillery.
In 1980, productia de whisky era un stabila dar limitata, distileria operand doar doua zile pe saptamana. Incepand cu 1990, cererea si productia de whisky Lagavulin au inceput sa creasca.
In 1996, compania si-a modernizat tehnologiile de distilare automatizand o parte din proces.
Un moment cheie pentru promovarea whisky-ului Lagavulin a avut loc in 2012 cand distileria Malt Mill, care face parte din ansamblul Lagavulin, a fost prezentata intr-o scena din filmul The Angel`s Share.
La ora actuala, distileria Lagavulin este detinuta de catre compania Diageo.
La fel ca alte distilerii din Scotia, Lagavulin isi obtine materiile prime chiar de langa casa. Distileria a avut grija sa se pozitioneze strategic in vestul insulei Islay, intr-o zona in care este inconjurata de hectare intregi de orz, elementul esential de care are nevoie pentru whisky-ul sau. Si apa folosita in procesul de distilare este cea locala, provenita din Solan Lochs. Ambele elemente sunt definitorii pentru gustul whisky-ului Lagavulin.
Ambele nuante creeaza gustul inconfundabil de whisky de Islay.
Whisky-urile Lagavulin au o personalitatea complexa, cu multe nuante diferite. In procesul de productie, alambicurile sunt umplute pana la o capacitatea de 90%. Astfel, se reduce contactul intre bautura si suprafata de cupru, iar procesul de distilare este unul foarte lent. Ambele tehnici duc la crearea unui whisky versatil, cu greutate.
Whisky-urile Lagavulin se matureaza in general in butoaie care au fost folosite initial pentru bourbon. Ocazional, se folosesc si butoaie de sherry, in special in editiile mai vechi de whisky.
Lagavulin 16 Years Old
Acest whisky single malt este supranumit ‘the king of Islay’, asa cum reiese din numele sau, invecheste in butoaie de stejar timp de minim 16 ani.
Lagavulin 16 YO are gustul de fum tipic insulei Islay, avand totodata un complex aromatic bogat, cu o dulceata puternica, urmata de un gust salin si note de lemn. Parfumul este intens si dulce. Lagavulin 16 Years Old se distinge si prin caracterul sau sec, corpul plin si finalul lung cu note saline ce amintesc de mare.
Lagavulin 10 Years Old
Lagavulin 10 YO se mandreste cu acelasi gust tipic de whisky de Islay. Acest single malt complex se produce de aproape 80 de ani dupa aceeasi reteta. Ingredientul care face aceasta bautura originala este maltul de orz uscat care aduce notele tipice de fum si tuba arsa. Totodata, Lagavulin 10 YO are notele saline si de alge care lasa de inteles ca whisky-ul s-a nascut in apropierea marii. In palat, whisky-ul se simte dulce, aromat, cu note de mere si fum. La nivel olfactiv, se simt note suplimentare de migdale, condimente, precum si tipicele note de fum si sare.
Lagavulin 8 Years Old
Acest whisky a fost lansat odata cu aniversarea a 200 de ani de activitate la distileria Lagavulin. Whisky-ul se distinge prin corpul sa usor care devine uleios si culoarea sa auriu-deschisa. La nivelul mirosului, Lagavulin 8YO se simte suav si proaspat, cu note vagi de ciocolata si lamaie, urmate de note de fum si arome maritime, precum si un val subtil de cereale. In palat, whisky-ul are o textura placuta, suava si ofera gustul tipic de Lagavulin caracterizat prin dulceata si fum. Whisky-ul incalzeste usor gura, iar aromele de sare, cartofi copti, ciocolata neagra si menta sunt o delectare. Finalul este foarte lung.
Lagavulin 12 Years Old
Single malt maturat in butoaie americane ofera o aroma puternica si dulceaga. Printre notele care se fac resimtite primele se numara cele de cenusa si ulei de seminte de in, urmate de arome de fructe si note marine. Per total, gustul este intens, cu un caracter pronuntat de fum si un final lung si puternic care lasa gura usor uscata si sarata. Lagavulin 12 YO are o culoare aurie pala asemanatoare paielor. Textura sa este catifelata.
https://www.malts.com/en-gb/distilleries/lagavulin
Regiune: Scotia, U.K.
Cumpara bauturi LAGAVULIN, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu LAGAVULIN