Laphroaig este un whisky produs in Islay, o insula situata in vestul Scotiei. Acolo, arta distilarii preluata de la calugari a fost perfectionata timp de secole de localnicii iscusiti. Doi dintre dintre ei au fost fratii Donald si Alexander Johnston, fondatorii distileriei Laphroaig. Aceasta distilerie are peste 200 de ani si continua sa produca whisky in locul unde a fost infiintata in 1815. Descopera traditia whisky-ului Laphroaig si calitatile acestuia.
Donald si Alexander Johnston au fost doi fermieri care, la fel ca alti locuitori din Islay, au asteptat ca legile sa se schimbe pentru a putea distila in mod legal bauturi alcoolice. Cand acest lucru s-a intamplat, in 1815, cei doi au luat in arenda 1000 de acri de pamant pe insula, initial pentru a se ocupa de cresterea vitelor. In acel spatiu, cei doi au infiintat si distileria Laphroaig. Tocmai activitatea principala de fermieri le-a permis celor doi sa inceapa sa produca si whisky. Pentru a hrani animalele, aveau nevoie de orz, iar surplusul il foloseau in distilarea de whisky, asa cum era obiceiul pe insula.
Numele acestei distilerii aflate pe coasta de sud a insulei a fost inspirat tocmai de peisajul inconjurator.
Laphroaig, inseamna ‘valea larga de langa golf.’
De la infiintare si pana cand a fost preluata de o alta companie, 139 de ani mai tarziu, distileria Laphroaig a fost gestionata de nembrii aceleiasi familii. Datorita lor, reteta Laphroaigs-a conservat de-a lungul deceniilor.
In perioada in care cei doi fermieri au inceput sa se perfectioneze in arta distileriei, se raspandea tot mai mult popularitatea whisky-ului de Islay in restul tarii.
Acesta era cunoscut pentru calitatea sa datorata apei lipsite de minerale.
Astfel, pana in 1815, era deja mai profitabil sa produci whisky decat sa cresti vite, iar fratii Johnston au inceput sa se concentreze pe distilare.
Intre 1836 si 1847, Donald ramane unicul proprietar al distileriei dupa ce cumpara partea fratelui sau Alexander care emigreaza in Australia. Donald ramane la conducere pana in 1847 cand moare in circumstante neclare, conform unora, cazand intr-un rezervor plin cu whisky partial prelucrat. Dupa moartea sa, unchiul sau John Johnston si un fermier, Peter McIntyre, au preluat afacerea.
In 1857, Dugald, fiul lui Donald, preia distileria impreuna cu un verisor, Alexander, si ramane la conducerea ei timp de doua decenii.
In aceea perioada, incepe rivalitatea care avea sa dureze decenii intre Laphroaig si o distilerie vecina, faimoasa la randul ei pana in prezent, Lagavulin, care era detinuta de Mackie and Co.
Rivalitatea dintre cele doua distilerii de whisky single malt a dus chiar la boicotarea companiei Laphroaig prin blocarea accesului ei la sursa de apa si la un proces legal pe care Mackie and Co l-a pierdut.
In 1908, patronul de la Mackie and Co, Peter Mackie, creeaza cu ajutorul unui fost angajat Laphroaig o distilerie noua. Cei de la Laphroaig o considera o tentativa esuata de a copia reteta whisky-ului lor ce devenea din ce in ce mai faimos.
In 1921, Ian Hunter a preluat distileria si a incercat sa o revitalizeze. Din cauza proceselor legale costisitoare prin care Laphroaig trecuse in ultimii ani si a sumei pe care trebuia sa o plateasca pentru arenda, acesta s-a confruntat cu dificultati financiare. In cele din urma, proprietarii pamantului pe care se afla distileria au decis sa isi vanda terenul, iar Laphroaig l-a cumparat. Astfel, distileria a putut sa isi mareasca si capacitatea de productie, iar pana in 1923, producea de doua ori mai mult whisky. Tot atunci, distileria a fost modernizata cu noi tehnologii pe care Ian le-a creat exact dupa modelul alambicurilor originale.
Incepand cu 1929, Ian a lucrat intens la promovarea marcii Laphroaig la nivel international.
Primii clienti straini care au apreciat din plin acest whisky de Islay cu corp plin, note de fum si textura uleioasa au fost scandinavii.
Ian a reusit sa creasca si exportul catre alte tari din Europa, dar si din Canada si America Latina. In ciuda prohibitiei din Statele Unite, el a reusit sa exporte chiar si acolo sustinand ca Laphroaig era un produs cu proprietati medicinale.
Doua dintre schimbarile majore din perioada 1930-1950 au fost folosirea predominanta a butoaielor de bourbon americane si venire lui Bessie Williamson la conducerea distileriei. Bessie a fost prima persoana care nu era inrudita cu familia fondatorilor si care a ajuns sa conduca distileria si sa isi petreaca 40 de ani, la Laphroaig creand whisky-uri de calitate.
In 1972, John McDougal a devenit directorul distileriei, urmat de Denis Nicol si Murdo Reed. Pana in 1990, Laphroaig si-a continuat ascensiunea, devenind tot mai populara. In 1989, Iain Henderson a venit la conducere, modernizand distileria si ajutand marca sa cucereasca diverse premii.
Intre 1998 si 1999, Laphroaig a castigat sapte premii internationale printre care si International Wine and Spirit Competition si International Spirits Challenge.
In 2003, Ian Henderson s-a retras si a fost urmat de Robin Shields sub conducerea caruia s-a lansat editia Quarter Cask. El a fost succedat de John Campbell, actualul manager.
Iata doua dintre whisky-urile de renume international marca Laphroaig pe care le poti gasi in portofoliul Crush:
Laphroaig 10 Year Old
Laphroaig 10 Year Old este un whisky distilat in baza traditiei de peste 200 de ani a distileriei, iar apoi invechit timp de un deceniu. Acest whisky scotian clasic de tip single malt este creat din orz afumat, apoi uscat pentru a dobandi note specifice de turba.
Laphroaig 10 YO este un whisky bogat, aromat, indraznet, cu note proeminente de fum, arome usoare de alge si o dulceata care te ia prin surprindere.
Cu un corp plin si un final lung, acest whisky intruchipeaza chintesenta marcii Laphroaig.
Laphroaig Quarter Cask
Laphroaig Quarter Cask isi ia numele de la procesul de maturarea. Dupa etapa de invechire in butoaie de bourbon, a doua faza de maturare are loc in butoaie mai mici, de un sfert, care permite bauturii sa aiba mai mult contact cu lemnul. Acest mediu acorda whisky-ului notele sale caracteristice de nuca de cocos, vanilie si banane, note ce se impletesc la perfectie cu aromele dulci si de fum pentru care Laphroaig este cunoscut.
Laphroaig Quarter Cask este un whisky profund, complex, cu o culoarea stralucitoare si un final deosebit de lung cu note de fum si condimente.
Regiune: Scotia, U.K.
Cumpara bauturi LAPHROAIG, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu LAPHROAIG