Descriere Le MERLE Blanc de Château CLARKE 2022 Bordeaux Blanc AOC
Château Clarke este una dintre rarele proprietati din Medoc care produce un vin alb. Le Merle Blanc face parte din patrimoniul castelului, exista inca din secolul al XIX-lea (1890). Apreciat si cunoscut pe scara larga, acest vin alb a reprezentat candva pana la un sfert din intreaga productie a castelului. Baronul Edmond de Rothschild a considerat ca este important sa reinvie aceasta traditie. Astazi, Le Merle Blanc se potriveste frumos cu spiritul Château Clarke.
- Vinul este de culoarea galben pal limpede si stralucitoare, cu sclipiri verzui.
- Un prim nas delicat, cu arome subtile de flori albe, para suculenta si piper alb.
- Pe masura ce se deschide, apar note suplimentare de minerale si mentol, adaugand la complexitatea sa deja impresionanta.
- La palat, vinul este plin si bogat, dar echilibrat de o vivacitate racoritoare.
- Vinul este lung, iar notele lemnoase fine reflecta maturarea sa perfect stapanita.
Origine
- Appellation d`Origine Contrôlée Bordeaux Blanc AOC.
- Podgorie de 4 ha, pe soluri argilo-calcaroase, in partea de nord a subregiunii Medoc.
- Varsta medie a vitei de vie: 30 de ani,
- Densitatea de plantare: 6.600 vita de vie/ha.
Château Clarke isi ia numele de la familia irlandeza care a cumparat aceasta proprietate in 1771. Dupa mai bine de 2 secole de traditie vinicola si proprietari succesivi, proprietatea a fost cumparata de baronul Edmond de Rothschild in 1973. Podgoria a fost complet restructurata, avand loc investitii masive pentru renovarea cladirilor si imbunatatirea instalatiilor de productie si depozitare a vinului. Astfel azi Chateau Clarke reprezinta un reper pentru intreaga regiune.
Cupaj: 70% Sauvignon Blanc, 10% Sauvignon Gris, 10% Muscadelle, 10% Sémillion.
Vinificare
- Struguri recoltati manual si sortati la crama, in perioada 30 august - 6 septembrie,
- Presare directa, decantare la rece, fermentare si maturare pe drojdie,
- Procesare gravitationala, in loturi mici, vinificare adaptata fiecarui lot,
- Cupajul final maturat 6 luni:
- 30% in butoaie noi,
- 30% in butoaie de a doua umplere,
- iar restul de 40% in rezervoare de otel inoxidabil.