Descriere LOS VASCOS Cromas Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2018
Cromas Gran Reserva 2018 este un Cabernet Sauvignon de pe domeniile Lafite Rothschild din Chile / Los Vascos.
- Nasul este intens, cu fructe rosii precum cirese si prune, insoțite de coacaze.
- Alaturi de aceste fructe apar note condimentate de cuisoare si scortisoara completate de un fundal de note de lemn si grafit bine integrate.
- Gustul este intens, cu un volum si aciditate placute.
- Tanini caracteristi Cabernet Sauvignon, dar eleganti, care ii confera prezenta si vitalitate.
Un vin structurat si echilibrat, un bun reprezentant Cabernet Sauvignon din Los Vascos.
Numele, Cromas, a fost inspirat de culorile naturii pentru a reflecta modul in care acest vin exprima mesajul solului din care provine si know-how-ul echipei Los Vascos.
Origine
- Apelatiune: Denomination of Origin / DO Valle de Colchagua.
- Regiune: Chile / Central Valley / Rapel Valley / Colchagua Valley.
Portiunea cea mai suica a Vaii Rapel este una dintre cele mai cunoscute regiuni viticole din Chile si a castigat multe aplauze pentru Cabernet, Carménère, Syrah si Malbec, iar vinurile sale apar in mod regulat pe listele de vinuri de top din lume. Majoritatea cramelor sunt concentrate in centrul vaii, desi noi plantatii urca pe dealuri si exploreaza granita de vest spre mare.
Cupaj: 88% Cabernet Sauvignon, 10% Syrah, 2% Carménère.
Terroir
- In Valle Central vita de vie care produce strugurii pentru acest vin creste pe soluri de argila, nisip si roca vulcanica.
Los Vascos este situat in Valley de Caneten (Colchagua), o vale inchisa din zona centrala a Chile, la aproximativ 25 de mile de mare. Valea ofera un microclimat perfect pentru viticultura de inalta calitate, expunere nordica si terenuri necontaminate de poluantii din aer sau din apa. Vanturile zilnice de pe uscat asigura schimbari de temperatura optime pentru maturarea strugurilor.
Cu 1.581 de acri plantati pe domeniul de peste 10.000 de acri, Los Vascos este una dintre cele mai mari podgorii din valea centrala a Colchagua, la poalele Muntelui Cañeten.
Vinificare
- Vinurile Los Vascos sunt facute cu aceeasi grija ca si Grand Crus-urile Lafite din Bordeaux.
- Strugurii sunt atent monitorizati la maturitate pentru a gasi echilibrul optim intre maturitatea fenolica si aciditate.
- Dupa o sortare atenta si deciorchinare, strugurii sunt plasati in rezervoare de otel inoxidabil pentru fermentare.
- Pomparea regulata asigura o extractie blanda a taninurilor.
- Dupa conversie malolactica, 50% din vin este transferat in butoaie de stejar francez pentru o perioada de 12 luni.
Vintage 2018
- Lipsa precipitațiilor pe timp de iarna a facut inceputul sezonului neobisnuit de uscat, ceea ce a obligat la irigre mai devreme decat de obicei si o monitorizare mai atenta a podgoriei.
- Cea mai mare provocare a sezonului 2019 au fost temperaturile excesiv de ridicate spre sfarsitul lunii ianuarie si inceputul lunii februarie (atingand 40,6°C). Din fericire, noptile reci, au permis obtinerea unor struguri de mare calitate, cu o coacere si echilibru ideal.
- Recoltarea pentru acest vin a inceput la inceputul lunii aprilie si s-a incheiat la sfarsitul aceleiasi luni.
- Dupa volumul care se produce, parcelele destinate acestui vin sunt culese manual si mecanic, urmarindu-se sa se recolteze in primul rand cele mai bune parcele disponibile si cele care cu siguranta vor intra in cupaj.
Recomandari
- Decantare de aproximativ o ora.
- Ideal a fi servit la o temperatura de 16-18°C.
Potential de invechire: 2022-2036.
Premii & Note de Degustare
- Robert Parker / WA - 91
- James Suckling - 92
- Concours Mondial de Bruxelles - Argint
- IWC International Wine Challenge - Argint
- IWSC International Wine & Spirit Competition - Argint