Louis Roederer este una dintre cele mai faimoase crame de sampanie din lume. Aceasta crama isi are radacinile in Reims, Franta, unde a fost fondata in urma cu mai mult de doua secole. Louis Roederer produce anual peste 3.5 milioane de sticle de samapanie pe care le exporta in peste 100 de tari, inclusiv Romania. Afla cum a evoluat crama si ce sampanii delicioase iti poate oferi.
Louis Roederer este una dintre ultimele crame de sampanie independente, detinute si gestionate la nivel de familie din Franta.
Cand a mostenit crama, in 1833, antreprenorul si vizionarul Louis Roederer a adoptat o strategie noua pentru a duce la perfectiune fiecare etapa din procesul de prelucrare al sampaniei. El este cel care a creat stilul unic, gustul si caracterul sampaniilor care astazi ii poarta numele.
Pentru a dezvolta crama dupa placul si viziunea sa, Louis a achizitionat la jumatatea secolului XIX cateva dintre podgoriile grand cru din Champagne, o abordare curajoasa si neconventionala in raport cu practicile vremii respective.
In timp ce alte crame isi cumparau strugurii, Louis Roederer a inceput sa isi cultive propriile vite de vie.
Totodata, el s-a familiarizat cu trasaturile fiecarei parcele si a achizitionat treptat cele mai bune pamanturi din regiune. Principiul pe care se baza era acela ca cele mai bune vinuri provin din cele mai bune soluri.
Pe vremea lui Louis Roederer, crama ajunsese deja sa isi consolideze reputatia de care se bucura si in ziua de azi. Urmasul sau, Louis Roederer II, a fost la fel de iscusit si a perpetuat viziunea tatalui sau, ducand mai departe traditia si sporind faima cramei.
In 1870, crama Louis Roederer a inceput sa isi exporte produsele in Statele Unite si in alte tari precum Rusia unde insusi tarul Alexandru al II-lea se bucura de prestigioasa sampanie. Tocmai pentru acesta, Louis Roederer II a creat o sampanie speciala in 1876, Cuvée de Prestige, pe care a numit-o Cristal.
In 1920, urmatorul mostenitor al cramei, Léon Olry-Roederer, a combinat mai multe vinuri vintage fine creand ceea ce urma sa se transforme in sampania Brut Premier. Acest vin select a contribuit la reinventarea cramei.
Din 1933, crama a fost gestionata de sotia lui Léon. Aceasta a dus mai departe activitatea cu brio si a sporit reputatia cramei prin evenimentele si petrecerile pe care le organiza des la hotelul familiei din Reims, Hôtel Particulier, unde prezenta lumii sampaniile Louis Roederer.
Nepotul sau, Jean-Claude Rouzaud, enolog si agronom, a fost urmatorul membru al familiei la conducerea cramei. El s-a concentrat pe podgorii, sporind productia de struguri, ajungand sa sustraga din acestia esenta vinurilor Louis Roederer.
Crama a ramas pana in ziua de azi o afacere de familie, iar in prezent este gestionata de fiul lui Jean-Claude, Frédéric Rouzaud, care reprezinta a 7-a generatie a familiei Roederer.
Conform filozofiei fondatorului, sampaniile Louis Roederer sunt create cu pasiune, rabdare, umilinta, migala, si mai presus de orice, respect pentru natura si terroir-ul unic care ofera struguri de calitate pentru o sampanie unica.
Podgoriile Louis Roederer s-au extins periodic pe masura ce crama se dezvolta si crestea productia de vin.
Daca in 1850 crama detinea 100 de hectare de podgorie, in prezent detine 240 de hectare situate in cele mai bune terroir-uri din reginea Champagne,
cuprinzand atat terenuri grand cru, cat si premier cru. Zonele de unde provin strugurii utilizati in sampaniile Louis Roederer sunt cele mai renumite din regiune, si anume:
Fiecare parcela de podgorie se afla in grija acelorasi viticultori si enologi de la an la an, ceea ce ajuta la obtinerea unei recolte de calitate, intrucat fiecare cunoaste cel mai bine caracteristicile solului si cum sa il potenteze pe masura ce strugurii cresc pentru a obtine o recolta buna. Crama isi cultiva strugurii conform principiilor agriculturii sustenabile si biodinamice. Acestea ajuta viticultorii sa imbunatateasca strugurii si sa se asigure ca odata transformati in vin, vor produce un efect de neuitat prin aroma lor.
Crama detine 410 parcele, iar strugurii fiecareia sunt recoltati si prelucrati separat inainte ca vinul sa fie pus la fermentat in functie de parcela de origine in 450 de vase de otel inoxidabil.
Continutul fiecarui vas este degustat in fiecare zi, iar vinurile sunt clasificate in functie de aroma, caracterul si notele prezente. Astfel, in cupajul final se pot folosi doar cele mai bune vinuri, pentru ca mai apoi bautura rezultata sa fie pusa inca 3-6 saptamani la fermentat. Ulterior, vinul trece prin procesul de remuaj si la final se adauga elementul cheie care distinge Louis Roederer de alti producatori de sampanie, vinul liqueur d’expédition, un blend obtinut din cele mai bune vinuri produse in ultimii 10 ani.
Iata doar cateva dintre cele mai apreciate sampanii Louis Roederer:
Brut Collection 242
Sampaniile din aceasta colectie sunt obtinute din strugurii celor mai bune loturi din inima regiunii Champagne. Terroir-ul care da nastere acestei sampanii emblematice este unul calcaros, capabil sa scoata la iveala cele mai puternice arome ale fructului.
Brut Collection 242 este rezultatul imbinarii vinurilor de rezerva pastrate in butoaie de stejar si a vinurilor din colectia Perpetual Reserve.
Cristal 2014
Aceasta sampanie radianta este obtinuta din cele 45 de vite de vie Domain Cristal ale cramei. Cristal este un vin vibrant care reflecta potentialul maxim al terroir-ului din care se trage. Tehnicile sustenabile utilizate in cultivarea vitei de vie, precum si drenajul bun al solului calcaros au dus la un vin pur care demonstreaza un echilibru optim intre maturitate si prospetime.
Cristal Rosé
Un spumant rosé cu o poveste lunga, prima editie a sa datand din 1974 cand Jean-Claude Rouzaud a creat-o pentru prima data folosind strugurii grand cru Pinot Noir.
Solul calcaros este responsasbil pentru mineralitatea deosebita a acestui vin si pentru caracterul sau fructos exceptional, echilibrat de o aciditate cristalina.
https://www.louis-roederer.com/en
Regiune: Champagne, Franta
Cumpara bauturi Louis Roederer, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Louis Roederer