Maker’s Mark este o distilerie de whisky din Statele Unite. Situata in Loretto, Kentucky, distileria si-a gasit lacas intr-una dintre cele mai faimoase zone din tara pentru productia de whisky. Fondata in 1953, Maker’s Mark se mandreste cu traditia si trecutul sau, dar si cu faptul ca isi prepara si in ziua de azi whisky-urile dupa aceeasi reteta folosita pentru prima data acum mai bine de 70 de ani. Afla mai multe despre distilerie, secretele whisky-ului sau si calitatile acestuia.
Maker’s Mark este o distilerie traditionala de bourbon situata la tara, in Loretto, intr-o frumoasa ferma inconjurata de un peisaj pitoresc. Povestea distileriei a inceput cu o familie care si-a propus sa creeze un whisky de tip bourbon pe care sa il bea cu placere impreuna cu prietenii. Cel care a prornit in cautarea acestui whisky a fost Bill Samuels.
Aventura a inceput prin reinterpretarea retetei de whisky a familiei, sale, reteta care avea o vechime de 170 de ani. Din greseala, aceasta reteta originala pe care au folosit-o la rand 6 generatii de distilatori a ars, iar Bill a fost nevoit sa improvizeze. Astfel, el a inceput sa experimenteze cu diverse grane, cautand combinatia ideala de ingrediente. Pentru a ajunge mai repede la rezultatul dorit, in loc de a distila granele, Bill a copt mai multe paini cu diverse combinatii de cereale pentru a realiza potentialul aromatic al fiecareia. In acest fel, a reusit nu doar sa scurteze un proces care ar fi durat ani de zile, ci si sa gaseasca mai usor ingredientul pe care il cauta, graul de toamna.
Aceasta cereala a inlocuit cu succez orzul folosit in majoritatea whisky-urilor.
Datorita acestuia, whisky-urile Maker’s Mark au dobandit un caracter delicat si o dulceata specifica pentru care sunt cunoscute si in ziua de azi.
Cu ajutorul partenerei si colaboratoarei sale, Margie, Bill a reusit sa puna in aplicare noua sa reteta si planul de a relansa whisky-ul familiei sale sub o noua forma inovativa. Tocmai inovatia a fost cuvantul cheie prin care Maker’s Mark s-au distins si prin care au reusit sa transforme intreaga industrie a whisky-ului american.
Daca gustul Maker’s Mark era deja unul iesit din comun, asa trebuia sa fie si sticla acestui whisky, iar Margie Samuels a avut grija ca lucrurile sa fie tocmai asa. Tot designul acestei sticle emblematice a fost realizat de ea, incepand de la forma sticlei, pana la dopul rosu de ceara usor de recunoscut si fontul folosit pe eticheta. Tocmai acest dop da fiecarei sticle de Maker’s Mark un aspect aparte, astfel incat nici o sticla care paraseste distileria nu arata exact ca celelalte.
Prin ideile sale indraznete, Margie nu a contribuit doar la succesul si faima marcii Maker’s Mark, ci a reusit sa fie si prima femeie inclusa in lista The Kentucky Bourbon Hall of Famer.
Dopul de ceara inventat de Margie nu a fost singurul lucru care face sticlele de Maker’s Mark sa iasa in evidenta. Acestea au si o forma rara, cel putin pentru vremea in care aceasta marca a fost lansata. Spre deosebire de alte whisky-uri, Maker’s Mark a fost imbuteliat in sticle patrate. Inspiratia pentru alegerea acestei forme, dar si pentru dopul pecetluit cu ceara i-a venit lui Margie datorita colectiei sale de coniacuri din secolul XIX. Cu ajutorul viziunii sale, dar si al talentului si creativitatii, ea a reusit sa reuneasca toate aceste elemente clasice, dand viata unei marci noi cu o personalitate distinctiva.
Eticheta plina de simbolism a acestui whisky a fost, de asemenea, rezultatul muncii si al creativitatii lui Margie. Aceasta a ales ca fiecare eticheta sa poarte o stea, in amintirea fermei Star Hill unde familia de distilatori isi avea resedinta. Pe eticheta apar si litera S, initiala numelui Samuels si numarul roman IV ca simbol al generatiei de distilatori pe care il reprezenta sotul ei. Mai tarziu, fiul Bill avea sa descopere ca de fapt tatal sau era a VI-a generatie de distilatori Samuels.
Tot Margie a fost cea care s-a asigurat de-a lungul timpului ca distileria si imprejurimile sale sunt mentinute in stare cat mai buna. Ea era o gazda foarte buna, iar multi specialisti din industrie o considera fondatoarea conceptului de „turism bourbon”.
In 1975, fiul fondatorilor Margie si Bill, Bill Samuels Jr. a mostenit afacerea de familie si a demonstrat aceeasi capacitate de leader, dar si de inovator pe care o aveau parintii sai. Printre cele mai mari realizari ale sale se numara programul Ambassador prin care fanii marcii puteau sa se alature familiei Maker’s Mark si lansarea in 2010 a editiei Maker’s Mark 46. Acesta a fost cel mai apreciat produs nou pe care compania il lansase in ultimele cinci decenii. Cu ajutorul lui Bill Jr. si a talentului sau de marketer, Maker’s Mark a ajuns un nume cu adevarat international. Bill a fost ambasadorul marcii si nu s-a sfiit niciodata sa iasa in public si sa stea sub lumina reflectoarelor pentru a isi promova compania.
Astazi, distileria Maker’s Mark este deschisa vizitatorilor de pretutindeni. Pe langa tururi ghidate, aceasta ofera si ocazia de a participa la diferite evenimente la locatia sa deosebita de la ferma Star Hill. Magia unui tur poate culmina cu o masa la restaurantul distileriei unde oaspetii se pot bucura de mancaruri autentice realizate din produse locale in compania unui pahar de bourbon.
La conducerea companiei nu se mai afla azi Bill Jr, ci Rob Samuels, nepotul fondatorilor. Scopul lui este sa conserve reteta traditionala si spiritul Maker’s Mark, asigurandu-se ca fiecare picatura de whisky este asa cum si-ar fi dorit-o bunicul sau. Sub conducerea sa, distileria a fost modernizata cu o pivnita de calcar unde sunt invechite editiile Maker’s Mark 46 si Private Selection.
Maker’s Mark Bourbon Whisky este whisky-ul care a revolutionat piata de bourbon. Asa cum a dorit vizionarul si creatorul sau, Bill Samuels Sr., acest whisky nu este amar si nici prea intepator. Este un whisky suav facut din grau de toamna, un whisky usor de baut si plin de savoare.
Pentru ca fiecare editie noua de bourbon sa aiba acelasi gust ca precedentele, butoaiele in care se pastreaza bautura sunt invartite manual, iar maturarea este intrerupta in functie de gustul whisky-ului nu de un numar strict de ani.
Dupa ce whisky-ul ajunge la calitatile necesare, este imbuteliat manual, fiecare sticla fiind pecetluita cu ceara rosie.
La baza acestui whisky sta o apa pura pe care distileria o obtine dintr-un izvor. Aceasta apa nu contine fier, dar este bogata in calciu si magneziu, lucru care ajuta ca drojdiile sa se dezvolte mai usor. Culoarea si aromele acestui whisky renumit se datoreaza invechirii in butoaie noi de stejar american.
Gustul tipic Maker’s Mark Bourbon Whisky este unul dulce si foarte bine echilibrat in care notele de stejar, vanilie si fructe se impletesc armonios.
La nivelul mirosului, whisky-ul se face simtit prin aceleasi arome puternice de fructe, vanilie, stejar dulce, dar si grau.
Finalul este delicat, cremos, curat, cu note atractive de condimente.
Regiune: Kentucky, USA
Cumpara bauturi Makers Mark Distillery, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Makers Mark Distillery