Martell este un coniac cu o traditie de peste 300 de ani bazat pe o reteta transmisa din generatie in generatie din 1715. Precizia si timpul isi lasa amprenta asupra fiecarei sticle de Martell, impreuna cu locul in care coniacul este faurit. O bautura legendara, Martell a incantat consumatorii timp de secole, atat in tara sa de bastina, cat si la bordul Orient Express, in expeditii polare sau la nunti regale. Povestea sa de succes continua si in prezent, coniacul fiind unul dintre cele mai apreciate la nivel mondial. Descopera-i trecutul si calitatile.
Casa de coniac Maison Martell a fost infiintata de Jean Martell care s-a mutat din Jersey, Marea Britanie, in Franta pentru a se dedica productiei de coniac.
Fiind o bautura autentica, aceasta trebuia neaparat sa ia nastere in regiunea franceza Charente, in zona viticola Cognac.
Acolo, Jean Martell ales ca locatie una dintre cele mai bune podgorii, cea din Borderies, una dintre cele mai mici zone cu statut cru din regiune. Jean a stabilit totodata legaturi puternice cu viticultorii din zona. Aceste relatii, dar si viziunea si integritatea sa au fost duse mai departe de sotia lui, Rachel Martell, dupa moartea sa in 1753.
In 1783, dupa ce s-a recunoscut oficial independenta Statelor Unite, Martell exporta pentru prima data coniac in aceasta noua tara.
Faima coniacului Martell a ajuns insa nu doar in SUA. Acesta era deja apreciat de ceva timp in Marea Britanie unde regele George III a semnat in 1808 o licenta de import prin care se facea o exceptie pentru Martell. Coniacul putea sa fie exportat in Anglia in timpul blocadei. Tot Anglia a fost si prima tara in care Martell a exportat editia VSOP creata de catre stra-stranepotul lui Jean Martell, in 1831.
In 1838, Theodor Martell cumpara Chateau de Chanteloup, resedinta actuala a casei de coniac care este deschisa pentru vizitatori.
In 1848, Martell incepe sa isi vanda coniacul in niste sticle unice cu o eticheta realizata in albastru si argintiu de un artist parizian.
Aceasta miscare a adus inovatie pe piata coniacului unde majoritatea producatorilor isi vindeau bauturile in simple butoaie.
In 1918, coniacul Martell este martor la un alt eveniment istoric, aceasta bautura servindu-se in timpul semnarii armistitiului Primului Razboi Mondial in Franta, la Compiegne.
In 1935, renumitul explorator Paul-Emile Victor ia cu el opt cutii de coniac Martell intr-o expeditie polara, facand marca si mai cunoscuta in intreaga lume.
Anul urmator, Martell este vandut la bordul navei Queen Marry, cea mai luxoasa nava de croaziera transatlantica.
In 2009, Martell lanseaza cea mai prestigioasa colectie a sa, L’Or de Jean Martell, simbolul excelentei acumulate in decurs de 300 de ani, iar in 2015, sarbatoreste aceste trei secole de existenta cu o petrecere la palatul Versailles la care au participat 300 de invitati internationali.
Incepand cu 2021, Remy Savage se alatura casei Martell devenind ambasadorul sau si expertul in arta mixarii acestui coniac in diverse cocktailuri.
Strugurii din zona Borderies au proprietati aparte datorita solului cu argila si silica. Aceasta compozitie confera coniacului Martell arome florale distinctive si o finete iesita din comun. Datorita terroir-ului din Borderies, coniacul Martell este cunoscut in intreaga lume pentru supletea si eleganta sa.
In procesul de distilare casa de coniac Martell foloseste in continuare alambicuri traditionale de cupru. Una dintre particularitatile care definesc procesul de distilare este folosirea exclusiva a vinurilor albe pure din care au fost indepartate toate sedimentele. In acest fel se obtine o bautura eleganta care scoate la iveala toate aromele strugurilor.
Pentru a crea un coniac perfect, cei de la distilerie controleaza cu atentie timpul si temperatura in procesul de distilare. Apoi, urmeaza faza de invechire in butoaie de stejar care poate dura ani intregi, timp in care coniacul isi defineste personalitatea.
Martell a folosit mereu doar butoaie din stejar cu granulatie fina.
Acestea isi lasa amprenta asupra coniacului, transmitand suplete si arome bine echilibrate de vanilie, fructe uscate, fructe rosii sau flori.
Etapa de blending sau amestec este cea care da practic nastere acestor coniacuri faimoase. Dupa ce fiecare eau-de-vie s-a maturat suficient, minimul de doi ani, iar alteori pana la 70 de ani, acestea sunt depozitate in pivnita distileriei. Acolo se pastreaza uneori timp de secole, pana cand sunt folosite in mixul final care reprezinta coniacul Martell. Procesul atent prin care mai multe eau-de-vie unice sunt combinate pentru a crea o armonie perfecta este secretul gustului exceptional si imposibil de imitat al coniacului Martell.
Culoarea sa este un aramiu cu reflexii aurii. Aromele bine definite de fructe galbene precum pere sau caise sunt resimtite din plin, in contrast cu note de lemn si condimente.
Martell XO este un coniac indraznet si puternic creat in spirit traditional. Acesta imbina esentele Grande si Petite Champagne intr-o bautura clasica eleganta.
https://www.martell.com/en-ww/
Regiune: Cognac, Franta
Cumpara bauturi MARTELL Cognac, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu MARTELL Cognac