Devino membru
Toscana
5 produseDe la nasterea Masseto, s-a efectuat intotdeauna o selectie extrem de stricta a strugurilor pentru a garanta cea mai inalta calitate posibila. In 2017, vitele de vie ale unor parcele Merlot si Cabernet Franc recent replantate, delimitate acum de un zid maiestuos de piatra uscata, au fost luate in considerare pentru Massetino.
In timp ce unele parcele nu dezvoltasera inca suficient caracter pentru a fi incluse in Masseto, altele au aratat suficienta promisiune si personalitate pentru a justifica luarea in considerare, impreuna cu alte componente neutilizate in amestecul principal, pentru crearea unui al doilea vin - Massetino.
Personalitatea lui Massetino este bine definita, impartaseste acelasi pedigree ca si Masseto, fratele sau mare, juxtapune puterea si opulenta cu discretia si clasicismul.
La inceputul anilor `80, primele vite au fost plantate pe solurile bogate in argila, cu orientare spre vest, ale dealului Masseto. Studiile geologice sugerasera ca acesta ar putea fi un loc special, iar bataliile dintre celebrul oenolog André Tchelistcheff si fondatorul cramei pentru a planta Merlot in loc de alegerea mai sigura / Cabernet Sauvignon sunt legendare.
Inca de la prima recolta, personalitatea unica a vinurilor din aceasta podgorie plantata de-a lungul unui filon de lut albastru pliocen a fost clara pentru toti degustatorii. Au trecut peste 30 de ani de la acesti pasi initiali ...
Cupaj super-toscan cu Merlot la baza si Cabernet Franc (~8%).
Dupa o iarna blanda si ploioasa, martie a cunoscut o scadere temporara a temperaturilor, cu cateva nopti de inghet chiar la inceputul inmuguririi, in ultima saptamana a lunii. Cu toate acestea, lastarii nou deschisi erau inca protejati de tesutul mugurilor, ceea ce a facut posibila evitarea daunelor cauzate de inghet.
Restul primaverii a adus vreme in general calda, cu precipitatii normale, asigurand o dezvoltare vegetativa regulata pana la inflorire, care a avut loc intre 20 si 25 mai. Iunie a avut o perioada ploioasa spre mijlocul lunii, urmata de o perioada foarte lunga de seceta cu o absenta substantiala a ploilor si temperaturi toride pana la sfarsitul lunii august.
Veranarea a fost omogena si rapida, in perioada 20-25 iulie, strugurii incepand sa se coaca sub un soare stralucitor. Ploile au venit la sfarsitul lunii august si au adus o scadere considerabila a temperaturilor, cu minimele nocturne ajungand pana la 13°C: conditii ideale pentru ca vitele de vie Merlot sa isi finalizeze maturarea.
Strrugurii au fost recoltati devreme si rapid pentru a pastra prospetimea la un nivel maxim si tocmai la timp pentru a evita un val de caldura de o saptamana, cu temperaturi care au ajuns pana la 37 de grade. Recoltarea Merlot a fost finalizata pe 14 septembrie, urmata aproape imediat de recolta Cabernet Franc care s-a incheiat pe 16 septembrie.
Potential de invechire: 2025 - 2044.