Toscana
5 produseA deschide o sticla de MASSETO inseamna a dezlantui un caleidoscop lichid - o combinatie rara de opulenta somptuoasa si eleganta slefuita. Ca un tribut adus fortei sale aspre, moliciunii si datoriei pe care o are fata de solul din care se ridica, Masseto a primit numele dupa ciorchinii tari de lut albastru numit „massi” care se formeaza pe suprafata podgoriei.
O versiune deosebit de eleganta a Masseto care combina bogatia si eleganta.
La inceputul anilor `80, primele vite au fost plantate pe solurile bogate in argila, cu orientare spre vest, ale dealului Masseto. Studiile geologice sugerasera ca acesta ar putea fi un loc special, iar bataliile dintre celebrul oenolog André Tchelistcheff si fondatorul cramei pentru a planta Merlot in loc de alegerea mai sigura / Cabernet Sauvignon sunt legendare.
Inca de la prima recolta, personalitatea unica a vinurilor din aceasta podgorie plantata de-a lungul unui filon de lut albastru pliocen a fost clara pentru toti degustatorii. Au trecut peste 30 de ani de la acesti pasi initiali ...
Cupaj super-toscan: Merlot 94%, Cabernet Franc 6%.
Dupa seceta din 2017, iarna anului 2018 parea sa indice ca lucrurile revin la normal, cu vreme rece si chiar cateva zile cu zapada ce nu se mai vazuse de ani de zile. Lucrurile s-au schimbat rapid insa din martie, cu una dintre cele mai ploioase perioade din istoria Masseto. In acelasi timp, temperaturile, in special in aprilie, au fost mai mari decat media, ceea ce a dus la o crestere vegetativa rapida, culminand cu inflorirea care a avut loc cu o saptamana mai devreme decat in mod normal.
Temporizare precisa si prezenta intregii noastre forte de munca au fost necesare pentru a tine pasul cu vita-de-vie si pentru a opera rarirea lastarilor si pozitionarea copertinei. In timp ce temperaturile au revenit la normal in luna mai, cantitatea mare de precipitatii a creat un nivel ridicat de presiune a bolilor, punand la grea incercare nervii viticultorilor pentru tot restul sezonului. Doar printr-o organizare perfecta si capacitatea de a intra in podgorie pentru stropiri in cele cateva zile fara ploaie a fost posibila protejarea vitei de boli.
In iulie, vremea a fost in mare parte insorita si calda, august la fel, doar cu putina ploaie in jurul zilei de 15, ceea ce a impiedicat aparitia oricarui stres hidric major.
Zaharurile si aciditatea s-au miscat intr-un ritm lent, in timp ce dimensiunile boabelor au crescut putin mai mult decat de obicei. Recoltarea a inceput pe 31 august cu cele mai tinere vite de vie si apoi s-a oprit timp de o saptamana pana cand s-a inceput recoltarea de pe vitele mai vechi. Diferentele dintre parcelele din Masseto au fost deosebit de mari, ceea ce a dus la o perioada de recoltare foarte lunga care s-a incheiat abia pe 4 octombrie si a dat 9 loturi diferite de vinificatie.
Potential de invechire: 2025 - 2045.