MASSETO 2019 Cupaj Merlot Super-Toscan IGT

MASSETO 2019 Cupaj Merlot Super-Toscan IGT
Prezentare Video
4900 LEI
Indisponibil momentan
(In Reaprovizionare)

SPECIFICATII
Anul: 2019
Culoare: Rosu
Gust: Sec
Tara de origine: Italia
Volum: 750 ml
Alcool: 15%
Soi: Merlot
Logo Masseto Masseto

Toscana

5 produse
  • Din depozit propriu cu mediu controlat
  • Ambalaj original cu elemente de siguranta

Descriere MASSETO 2019 Cupaj Merlot Super-Toscan IGT

A deschide o sticla de MASSETO inseamna a dezlantui un caleidoscop lichid - o combinatie rara de opulenta somptuoasa si eleganta slefuita. Ca un tribut adus fortei sale aspre, moliciunii si datoriei pe care o are fata de solul din care se ridica, Masseto a primit numele dupa bucatile tari de lut albastru numiti „massi” care se formeaza pe suprafata podgoriei.

Masseto 2019, recoltat putin mai tarziu decat de obicei, a beneficiat de vremea insorita, dar blanda de la inceputul lunii septembrie, dand o expresie densa, dar armonioasa.

 

Origine

La inceputul anilor `80, primele vite au fost plantate pe solurile bogate in argila, cu orientare spre vest, ale dealului Masseto. Studiile geologice sugerasera ca acesta ar putea fi un loc special, iar bataliile dintre celebrul oenolog André Tchelistcheff si fondatorul cramei pentru a planta Merlot in loc de alegerea mai sigura / Cabernet Sauvignon sunt legendare.

Inca de la prima recolta, personalitatea unica a vinurilor din aceasta podgorie plantata de-a lungul unui filon de lut albastru pliocen a fost clara pentru toti degustatorii. Au trecut peste 30 de ani de la acesti pasi initiali ...

Esential pentru terroir-ul Masseto este petecul de argila pliocena albastra de un milion de ani care se afla chiar sub suprafata podgoriei. Acolo a fost candva o mlastina de coasta. De-a lungul secolelor, mlastina a devenit lut, un lut plin de sare si urme de viata marina. Pe masura ce dealurile din jur s-au erodat, acesta a fost treptat acoperit de noroi, pietris, nisip si fragmente de roca. Ulterior, cutremurele au impins aceste straturi in pliuri, ridicand argila albastra departe de mare, aducand-o mai aproape de suprafata dealului Masseto.

Structura minerala a argilei ii permite sa-si absoarba propria greutate in apa. Hraneste radacinile vitei de vie, mentinandu-le racoroase si usor hidratate, chiar si in cele mai fierbinti veri. Impreuna cu briza blanda de coasta, soarele stralucitor si cantitatile de lumina reflectata de mare, ofera conditii perfecte pentru maturarea lenta a polifenolilor strugurilor.

„Miezul lui Masseto, firul sau de urzeala, este o simfonie Mahler interpretata de o orchestra intreaga. Batatura este un mic ansamblu de muzica de camera. Este acea putere orchestrala care necesita o manipulare foarte atenta. Trebuie echilibrat de elementele mai moi, care adauga complexitate. Exista o gama incredibila de expresii ale complotului si diferite proportii de lut, pietris si pamant. Este mai mult decat un mozaic foarte complicat, cu argila albastra in miez”. Un loc puternic si o vie cu mai multe secrete de dezvaluit.

Cupaj super-toscan: Merlot ~ 90%, Cabernet Franc ~ 10%.

Vinificatie

 

Vintage 2019

Anul 2019 a fost caracterizat de o clima foarte variabila, alternand perioade de frig si ploaie cu perioade lungi de seceta si caldura.

Dupa o iarna destul de normala, inmugurirea a avut loc in prima saptamana a lunii aprilie. Conditiile reci si ploioase din lunile aprilie si mai au incetinit considerabil dezvoltarea vegetatiei, intarziind inflorirea cu 10 zile.

In iunie, clima a devenit brusc calda si uscata, cu temperaturi de varf de 37°C atinse la sfarsitul lunii. Toata vara vremea a ramas calda si insorita, cu temperaturi cu 2°C mai mari decat media si 45 de zile consecutive fara ploaie. In ultima saptamana a lunii iulie, perioada lunga de seceta a fost intrerupta de 2 zile de ploaie, reajustand temperatura la norma sezoniera, cu conditii ideale pentru coacerea strugurilor.

Dupa inca o serie de averse de ploaie la inceputul lunii, recoltarea de Merlot a inceput pe 5 septembrie cu viile tinere si a continuat pana pe 20 septembrie in conditii perfecte. Recoltarea a fost finalizata cu Cabernet Franc pe 1 octombrie.

Note & Critici

Perioada optima de consum / potential de invechire: 2025 - 2045.

Produse similare

COSUL MEU
Continua cumparaturile