Toscana
9 produseSiepi, detinuta de familia Mazzei din 1435, a fost intotdeauna o crama model, condusa si astazi cu acelasi respect. O locatie unica, un microclimat deosebit, previziunea de la inceputul anilor 1980 de a planta Merlot ca struguri ideali pentru a completa Sangiovese intr-un „terroir” cu totul special produce un vin care este perfect echilibrat intre eleganta, putere si complexitate.
Un Super Toscan care rivalizeaza acum cu Ornellaia, Sassicaia si Tignanello, Siepi este vinificat din parti egale de Sangiovese si Merlot provenite exclusiv dintr-o singura parcela de vita de vie, situata pe un platou la nord-vest de castel. Bine iluminat pe tot parcursul zilei, dar inconjurat de o padure de stejari, podgoria are un microclimat perfect, cu o variatie de temperatura diurna-nocturna mare ce rezulta intr-un vin elegant si foarte complex.
Construit monumental, note crocante de soc, prune, fructe de padure, lemn de santal, tutun, cu un finisaj foarte lung si stralucitor
Cupaj super-toscan: 50% Sangiovese, 50% Merlot.
2022 a fost caracterizat de o iarna blanda cu precipitatii reduse. Temperaturile de primavara s-au situat initial in media multianuala, apoi au crescut treptat; aceasta crestere a permis o dezvoltare vegetativa omogena si constanta a plantelor. Faza de inmugurire a vitei de vie Sangiovese a inceput in jurul datei de 10 aprilie si s-a constatat ca se schimba pe baza diferitelor caracteristici pedoclimatice ale podgoriilor.
Vara a fost, de asemenea, deosebit de uscata, dand strugurilor caracteristici unice: expunerea ciorchinilor la temperaturi ridicate inca din primele etape de crestere a ingrosat cojile, ajutand strugurii sa reziste bine in timpul etapei de coacere.
In ceea ce priveste protectia plantelor, cantitatile reduse de precipitatii, combinate cu temperaturile si umiditatea situate in limitele valorilor normale, au permis utilizarea unei abordari tintite impotriva principalelor boli si daunatori.
In ansamblu, recolta a fost mai mult decat satisfacatoare din punct de vedere al starii de sanatate a strugurilor, cu o reducere a volumului produs datorata precipitatiilor rare, care a afectat greutatea ciorchinelor de struguri.
Potential de invechire: peste 20 de ani.