Descriere MICHELE CHIARLO Cipressi 2020 Barbera Nizza DOCG
MICHELE CHIARLO Cipressi este un Barbera impresionant prin moliciunea sa proaspata si aroma finala savuroasa si rotunda.
- Culoare rosu rubiniu stralucitor,
- Nas surprinzator pentru claritatea si eleganta sa, cu note de violeta, mure, zmeura si note dulci picante,
- Gust plin, bine structurat, armonios.
Origine
- Denominazione di Origine Controllata e Garantita - Nizza DOCG.
- Piemont, initial o subzona a denumirii Barbera d’Asti DOCG; a devenit un DOCG separat in 2014.
- Podgoria din Castelnuovo Calcea - Mombercelli, cu o suprafata de 15 hectare.
- Varsta medie a vitei de vie: 20 de ani.
- Sol: straturi de „nisipuri astiene” pe straturi de marne Sant’Agata Fossili.
- Argilos-calcaros, marne de origine sedimentara marina cu o buna prezenta a namolului si nisipului,
- Bogat in microelemente, in special magneziu.
- Expunere podgorie: sud-est spre sud-vest.
- Altitudini cuprinse intre 230 - 280 m.
- Densitatea de plantare: ~ 5.000 de vite / hectar.
- Randament foarte scazut, cu "recoltari in verde" la sfarsitul verii, lasand o medie de 7/8 ciorchini pe vita de vie.
Vin varietal - Barbera.
Vinificatie
- Struguri recoltati manual,
- 10/12 zile de macerare cu coji,
- Fermentat in rezervoare de otel inoxidabil,
- Trecut prin conversie malolactica tot in inox,
- Maturat minim 18 luni.
- 12 luni in butoaie mari de stejar inainte de rafinare in sticla.
Vintage 2020
Iarna blanda, cu putina zapada, prima parte a primaverii a fost uscata si insorita (martie si aprilie), ceea ce sugera o recolta timpurie, dar nu s-a adeverit.
Mai si iunie au fost deosebit de ploioase, ceea ce a incetinit dezvoltarea vegetativa, dar acest lucru a permis si o acumulare buna de rezerve de apa, esentiale pentru sezonul de vara, care nu a fost excesiv de cald si uscat.
Ceea ce diferentiaza aceasta recolta este clima ideala din timpul celei mai importante etape: septembrie a fost bland si uscat, iar acest lucru a permis strugurilor sa creasca sanatos si sa atinga o coacere perfecta.
Asadar un vintage bun.
Note & Critici
- James Suckling - 90
- Robert Parker - 90 (2019)