Legendara Casa de Sampanii Moët & Chandon a ajuns la 270 de ani de existenta. Apreciata in intreaga lume, renumita marca franceza ofera diverse tipuri de sampanie realizate cu precizie si atentie conform retetei traditionale. Fiecare sticla de sampanie Moët & Chandon este o expresie a istoriei, elegantei, terroir-ului si excelentei care au facut din aceasta marca cea mai iubita sampanie din lume. Descopera povestea cramei, momentele care i-au definit succesul si sampaniile pe care le ofera.
Casa a fost infiintata in 1743 de catre Claude Moët. Fondatorul a implementat propriile valori in realizarea unei sampanii perfecte care a devenit inca de pe vremea sa una dintre cele mai apreciate din Europa.
La finalul secolului XVIII, Jean-Remy Moët, nepotul fondatorului Claude Moët, a devenit omul care a facut sampania Moët cunoscuta in intreaga lume. El a avut viziunea si uneltele care au permis casei sa se promoveze la nivel global.
Sampaniile Moët & Chandon au fost apreciate de numeroase figuri emblematice de-a lungul timpului, de la Marchiza de Pompadour, cea care a asociat sampaniei ideea de eleganta, transformand-o in bautura stilata pe care o stim azi, pana la Napoleon. Mai mult de atat, crama a gasit in mod constant figuri remarcabile care sa o reprezinte cu succes in fata publicului, ultima dintre acestea fiind faimosul tenismen Roger Federer.
Dintre toate figurile istorice care au apreciat-o de-a lungul timpului, evolutia sampaniei Moët & Chandon datoreaza cel mai mult Marchizei de Pompadour. Amanta regelui Louis XV al Frantei, si una dintre cele mai puternice femei din vremea sa, marchiza iubea aceasta marca de sampanie si a facut-o populara pe la toate curtile europene, in cadrul elitei regale. Inspirata de gustul si stilul Moët & Chandon, marchiza spunea ca sampania este singurul vin din lume care face orice femeie frumoasa.
Imparatul Napoleon Bonaparte a jucat si el un rol important in propulsarea cramei catre succesul de care se bucura de zeci de ani. Aceasta a vizitat sediul casei din Epernay de nenumarate ori si i-a acordat lui Jean-Remy Moët unul dintre cele mai inalte titluri onorifice din Franta, medalia Légion d’honneur.
Sampania Moët & Chandon s-a bucurat de apreciere deosebita de-a lungul deceniilor, fiind asociata nu doar cu un stil de viata elegant si stilat, ci si cu ideea de succes si victorie.
Tocmai aceasta marca selecta este motivul pentru care pana in ziua de azi, la unele competitii sportive, invingatorii deschid o sticla de sampanie si pur si simplu ii imprastie continutul inspre public in ovatiile acestuia.
Primul care a facut acest gest imprevizibil a fost Dan Gurney in 1967 cand a castigat circuitul de 24 de ore Le Mans si i s-a inmanat o sticla de Moët & Chandon. De atunci, gestul a ramas in istorie fiind repetat de numerosi sportivi de elita.
In ziua de azi, faimoasa casa de sampanie face parte din holdingul LVMH care detine multe alte marci de lux precum Louis Vuitton.
Vitele de vie Moët & Chandon cresc pe un terroir privilegiat, in centrul regiunii Champagne din Franta, regiune caracterizata de o geologie si un climat unic.
Crama detine cel mai mare domeniu viticol din regiune.
Cele trei varietati principale de struguri utilizate in elaborarea sampaniilor Moët & Chandon sunt Pinot Noir, Meunier si Chardonnay. Fiecare dintre cele trei soiuri contribuie cu trasaturi unice la obtinerea elegantei sampanii Moët & Chandon.
Crama detine 1,150 de hectare de teren bogat in calcar, 50% din suprafata sa de podgorie este clasificata ca grand cru si 25% ca premier cru.
Strugurii pe care crama ii cultiva provin din microregiuni situate in toate cele cinci zone principale ale regiunii Champagne, si anume, Montagne de Reims, Côte des Blancs, Vallée de la Marne, Sézanne si Aube. Crama are acces la aproximativ 200 din cele 323 de zone viticole cru din regiune, dintre care 17 sunt grand cru, avand totodata terenuri in 32 dintre cele 44 de zone premier cru.
In cupajul Moët & Chandon se folosesc vinuri produse din mai multe vite de vie si chiar editii de vin din ani diferiti pentru a crea un vin complex si plin de nuante bine definite. Sampaniile au parte de o perioada lunga de maturare in pivnitele cramei inainte de a trece prin procesul de remuaj si degorjare, pentru a urma apoi etapa dozarii si aplicarea dopului pentru sigilarea sampaniei. Moët & Chandon produce sampanii urmand cu atentie si precizie pasii metodei traditionale.
Crama produce o sumedenie de sampanii de calitate premium. Iata doar cateva exemple.
Moët Impérial
Creata in 1869, aceasta sampanie este simbolul cramei si intruchipeaza stilul unic Moët & Chandon caracterizat prin fructe pline de prospetime, un gust seducator si o maturitate eleganta.
Circa 30% din vinul utilizat in aceasta sampanie este vin de rezerva, fapt care imbogateste maturitatea, complexitatea si constanta sampaniei. Piot Noir si Pinot Meunier sunt folositi in egala proportie in aceasta sampanie, restul de aproape 30% fiind ocupat de Chardonnay.
Ice Impérial
Prima sampanie creata pentru a fi consumata in combinatie cu gheata, Ice Impérial este o bautura plina de inovatie care nu se abate insa de la stilul traditional Moët. Circa 50% din aceasta sampanie o reprezinta strugurii Pinot Noir, restul fiind ocupat de Pinot Meunier si Chardonnay, dupa reteta clasica Moët.
Rosé Impérial
O sampanie spontana, radianta si seducatoare, contine pana la 30% vin de rezerva, ceea ce o face mai intensa.
Nectar Impérial
O alta expresie delicioasa a stilului unic Moët & Chandon. Cupajul contine in proportie de aproape o treime vinuri de rezerva.
Regiune: Champagne, Franta
Cumpara bauturi Moët & Chandon, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Moët & Chandon