Sampania este unul dintre acele vinuri asociate cu ideile de eleganta, lux si relaxare. Aceasta este prin definitie bautura savurata la cele mai importante si frumoase evenimente din viata noastra. Multi o adora tocmai pentru ca o asociaza cu aceste momente deosebite. Daca esti unul dintre fanii acestui vin elegant si ai sansa sa mergi in Franta in regiunea sa de provenienta, Champagne, merita sa vizitezi o casa de sampanie / Maisons de Champagne. In acest articol iti vom prezenta cinci dintre cele mai mari crame de acest fel.
Dar inainte de asta, cateva infomatii de baza despre aceasta bautura speciala. Daca vrei sa citesti mai pe indelete ce inseamna sampania, avem pentru tine acest articol. Daca te intereseaza in schimb stilurile principale de sampanie, citeste aici.
Sampania se produce numai in Franta, in regiunea Champagne. Acest produs cu apelatiune de origine controlata (AOC) este protejat prin legi europene. Pentru a produce si vinde sampanie, cramele nu pot fi situate altundeva decat in Champagne. In alte tari sau regiuni unde se produc vinuri similare precum italienescul Prosecco, pe eticheta trebuie sa scrie doar vin spumant.
Sampania se obtine in mare parte din soiul de struguri Chardonnay. Exista insa si alte soiuri permise, cele mai importante fiind Pinot Noir si Pinot Meunier.
Imaginea pe care o ai probabil in minte cand te gandesti la sampanie este un vin alb cu bule. Sampania poate fi insa si rosé, ceea ce inseamna ca in productie s-a folosit si o cantitate de vin rosu.
Pe langa diferite culori si nuante, sampania poate avea si o mare diversitate de gusturi si arome. In primul rand, cantitatea de zahar pe care o contine face o mare diferenta. Poti gasi sampanii in toate stilurile, de la extrem de seci pana la foarte dulci. Brut este un termen deseori asociat cu sampani si inseamna un vin sec cu un continut de zahar mai mic de 12 grame pe litru. Acesta este cel mai popular stil de sampanie in prezent.
Ca tehnica de vinificatie, sampania presupune un proces destul de complex care contine mai multe etape. Totul porneste prin crearea unui vin alb normal. Apoi, acesta se lasa la fermentat si i se adauga zahar, dupa care ramane in pivnite o perioada. In acest timp sticlele sunt miscate la intervale specifice de timp, iar drojdiile care se depun in gatul sticlei sunt apoi eliminate. Ultima etapa e cea de dosage in care se adauga vin si zahar, urmata de sigilarea sticlelor cu acele dopuri bine cunoscute.
Cramele de sampanie, numite de asemenea si case de sampanie, isi diferentiaza produsele prin stilul ales. Cu peste 200 de case de sampanie in intreaga regiune Champagne, exista si o mare diversitate de stiluri, dar si de crame care merita vizitate.
Toate casele de sampanie mari au un stil bine definit, fie ca vorbim despre sampanii mai florale, cu un corp mai plin, sampanii reductive sau sampanii complexe si elegante. Aromele, buchetul, corpul, terroir-ul, tehnica de vinificatie sunt doar cativa factori care traseaza stilul unei sampanii. Si, desigur, mai este si pretul.
Pretul sampaniilor este mai ridicat in raport cu alte vinuri spumante datorita calitatii lor, dar si a regiuni restranse de unde provin. Exista totodata diferente mari de pret intre diferitele tipuri de sampanie, chiar daca producatorul este acelasi. Unul dintre motive sunt strugurii folositi. Pentru a crea editii vintage, producatorii folosesc doar strugurii dintr-o singura recolta. Aceste editii de sampanie nu se produc anual intrucat conditiile meteo nu sunt mereu favorabile. Prin urmare, cramele produc si editii non-vintage, marcate pe eticheta cu NV, in care amesteca vinurile din diversi ani. Aceste sampanii sunt mai ieftine decat cele vintage, iar gustul este unul asemanator indiferent de editie.
Sampania nu este doar o experienta a gusturilor, ci una a tuturor simturilor. Pe langa placerea de a iti oferi vinuri stilate si gustoase, casele mari de sampanie iti ofera si posibilitatea de a vedea locul in care acestea isi creeaza vinurile. Indiferent ca esti pasionat de sampanie sau curios din fire, un tur la una dintre casele de sampanie cunoscute la nivel mondial e o experienta unica. Daca vizitezi nord-estul Frantei, se merita sa faci un popas in regiunea Champagne pentru o astfel de experienta memorabila. Afla in continuare ce ofera cinci dintre cele mai mari case de sampanie din lume, de la produsele, pana la tururile lor ghidate.
Numele Moët & Chandon este sinonim cu sampania. Aceasta marca este una cu adevarat globala. Sampaniile Moët & Chandon sunt vandute in intreaga lume, iar imaginea marcii este una usor de recunoscut.
Casa de sampanie Moët & Chandon a fost fondata in 1743 de catre Claud Moet, un comerciant de vinuri.
Crama are sediul in una dintre cele mai importante localitati de pe harta producatorilor de sampanie, Epernay. Casa si-a luat legendarul nume in 1833 cand Pierre-Gabriel Chandon, ginerele lui Jean-Remy Moët, a decis sa se alature afacerii de familie. Incepand din 1962, crama apartine faimosului grup de marci de lux Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH).
Pentru necunoscatori, Moët & Chandon este doar o bautura pretentioasa consumata in cercuri elitiste. Cunoscatorii de sampanie stiu insa ca in spatele unei imagini luxoase si stralucitoare se afla o sampanie cu adevarat deosebita. Moët & Chandon a reusit sa ajunga probabil cea mai cunoscauta marca de sampanie din lume nu doar prin imaginea sa impecabila, ci mai ales datorita produselor de calitate.
Crama adopata un stil aparte care o diferentiaza de restul caselor.
Strugurii folositi in Moët & Chandon cresc pe un sol bogat in calcar. Prin urmare, vinul este unul cu arome de fructe foarte intense si un buchet bine definit. Aceste sampanii rafinate incanta simturile cu note de capsuni, zmeura, grapefruit, mere sau pere. Moët Imperial este una dintre sampaniile non-vintage cele mai cunoscute din lume. Un alt sortiment al cramei care merita incercat este Moët Rose - Imperial (mai sec / brut) sau Nectar Imperial (NIR, mai spre dulce).
Doar una dintre curiozitatile pe care le vei afla intr-un tur ghidat al cramei Moët & Chandon este ca aceasta detine cea mai mare pivnita pentru stocarea vinului din lume. Reteaua subterana in care se pastreaza populara sampanie masoara nu mai putin de 28 km si are o adancime intre 10 si 30 de metri, cu temperaturi intre 10 si 12°C.
Aceasta crama are un sediu cu adevarat impresionant care face parte din patrimoniul UNESCO.
Ce iti promite casa de sampanie daca rezervi o vizita la sediul ei?
Turul ofera multe detalii interesante despre trecutul cramei si traditia sa de peste 300 de ani. Vizita se va termina cu o sesiune de degustare organizata de somelierii cramei in care vei putea savura sampanii emblematice precum Moët Imperial.
Ceea ce diferentiaza TAITTINGER de multe alte case de sampanie este felul in care crama este gestionata.
Din 1923 si pana in prezent, Taittinger a ramas o afacere de familie, un lucru destul de rar in lumea bauturilor alcoolice premium.
Aceasta marca de sampanie a fost produsa de aceeasi familie din 1923 cand Pierre Taittinger a cumparat-o. Crama in sine are insa un trecut mult mai indelungat, fiind infiintata in 1734 de catre Jacques Fourneaux. Faimoasa casa de sampanie situata in Reims este in prezent gestionata de catre Vitalie si Clovis, stra-stranepotii lui Pierre Taittinger.
Familia Taittinger se mandreste cu radacinile sale si cu traditia sampanieie pe care sustine ca o conserva de sute de ani. Aceasta casa de sampanie foloseste struguri din podgorii cu statutul Grand Cru in sampanii exceptionale precum Comtes de Champagne Blanc de Blancs. O alta sampanie Taittinger apreciata la scara larga este Brut Reserve a carei note caracteristice sunt aromele de miere si de fructe citrice. Totodata, Taittinger ofera o sampanie rosé premiata, Brut Prestige Rosé, care incanta cu notele sale de cirese, zmeura si afine.
La ce sa te astepti de la un tur ghidat la Taittinger?
In primul rand, poti descoperi istoria acestei crame si a pivnitelor in care isi pastreaza vinul. Acestea se afla la o adancime de 18 metri, dateaza inca din secolul IV si au fost folosite acum sute de ani de si de catre manastirea Saint-Nicaise. O plimbare prin aceste pivnite impresionante in stil gotic este de neuitat. Ele sunt incluse in patrimoniul UNESCO.
Evident, un tur la TAITTINGER cuprinde si o explicatie detaliata a felului in care aceasta sampanie este produsa si a stilului casei. Podgoriile Taittinger sunt unele dintre cele mai valoroase din Champagne. Le poti vizita si poti afla mai multe despre Chardonnay, soiul cel mai important al casei.
Parintele acestui soi a fost adus in Europa de catre Thibaud IV, Comte de Champagne.
Despre aceasta figura legendara si cum odata cu el a inceput legenda TAITTINGER poti afla mai multe in cadrul vizitei. Resedinta contelui, un castel somptuos din secolul XIII este si ea inclusa in atractiile turului impreuna cu o sesiune de degustari in care te poti delecta cu cele doua sampanii signature ale casei, Brut Réserve si Comtes de Champagne Blanc de Blancs.
Veuve Clicquot este una dintre cele mai iubite marci de sampanie in ziua de azi. Datorita imaginii pline de viata si stralucire, Veuve Clicquot se bucura de popularitate in randul consumatorilor tineri si nu numai. Aceasta imagine este usor de recunoscut datorita etichetelor galbene ale sampaniilor.
Crama a fost infiintata in 1772 de catre comerciantul Philippe Clicquot si a fost prima care a lansat pe piata o sampanie rosé.
La moartea lui Philippe in 1810, nora sa, Nicole-Barbe, a preluat afacera. Datorita ei marca a ajuns la succesul global de care se bucura azi. Tot ea este cea care a creat reteta pentru sampania rosé pe care au preluat-o apoi multe alte case de sampanie.
Situata in Reims, Casa Veuve Clicquot detine domenii generoase, fiind una dintre casele de sampanie cu cea mai mare suprafata de podgorie. Aceasta marca ofera o gama variata de sampanii, fiind renumita pentru multitudinea de vinuri folosite in unele blenduri. Sampaniile acestea sunt realizate din strugurii diverselor podgorii cu statut Cru, unele incluzand sortimente din peste 50 de podgorii.
La fel ca alte crame de renume, Veuve Clicquot isi invecheste sampaniile in beciuri din calcar, lucru pe care il poti vedea intr-un tur ghidat la sediul lor. Una dintre cele mai populare sampanii Veuve Clicquot este Brut, sampania de baza a casei care este recunoscuta pentru aromele sale de vanilie, briose si fructe deschise la culoare. Sampania Rosé Veuve Clicquot, cu notele sale de capsuni, mure si migdale, ramane pana in prezent un standard pentru sampaniile in acest stil.
Aceasta crama ofera vizitatorilor patru activitati si sapte vizite ghidate:
Poti opta doar pentru una dintre aceste experiente sau pentru toate. In aceste tururi, vei afla ca Veuve Clicquot are o podgorie de peste 390 de hectare si ca acestea se intind pe 12 din cele 17 zone Grand Cru din regiunea Champagne. Istoria casei de sampanie si felul in care fiecare proprietar si-a lasat amprenta asupra domeniului sunt alte subiecte discutate in cadrul vizitelor.
Fiecare tur ghidat se concentreaza pe un anumit aspect.
Arta invechirii sampaniei, figura enigmaticei Madame Clicquot, sampania cuvée La Grande Dame si recoltarea strugurilor sunt subiectele celorlalte tururi disponibile momentan.
Casa de sampanie Ruinart este una dintre cele mai faimoase si vechi. Aceasta a fost infiintata de catre Nicholas Ruinart in indepartatul an 1729 si a fost una dintre primele case de sampanie care s-a transformat intr-o afacere profitabila. Succesul acesteia a fost asa de mare incat insusi regele Louis al XVII-lea a oferit cramei un blazon pe care inca il foloseste cu mandrie pe eticheta sampaniilor.
Portofoliul de produse al cramei este unul bogat care cuprinde sampanii rosé, Blanc de Blancs si vintage. Despre Blanc de Blancs, cunoscatorii spun ca este o sampanie lejera si deosebita datorita aromelor sale proaspete. Chardonnay este soiul principal pe care casa il foloseste. Notabile sunt si sampaniile sale rosé, apreciate pentru aromele lor de cirese si fructe rosii de padure.
Si aceasta crama, la fel ca altele din acest top sau casa de sampanie Charles Heidsieck, isi invecheste vinul in renumitele pivnite din calcar denumite Crayeres. Aceste pivnite sunt cele mai adanci din Champagne si au aspectul unei catedrale.
Un tur al acestei case de sampanie situate in Reims iti ofera in primul rand ocazia de a vizita faimoasele beciuri Crayeres care sunt un monument national. Un alt aspect pe care cei de la crama il vor sublinia cand iti prezinta domeniul este ca Ruinart e cea mai veche casa de sampanie din lume. Urmatoarele doua ar fi TAITTINGER si Moet.
Turul ghidat te va purta prin spectaculoasele Crayeres asezate pe doua niveluri, la o adancime de 40 de metri sub pamant, pe o lungime de 8 kilometri. Vei putea afla mai multe despre traditia milenara de invechire a vinului. Aceste beciuri naturale sunt folosite de mai multe case de sampanie, insa Ruinart a fost prima care, in secolul XVIII, a hotarat sa profite de adancimea, temperatura si umiditatea lor pentru a isi invechi sampania.
Vizita implica si o sesiune de degustare in care vei reintalni sau descoperi pentru prima oara cele mai populare sampanii cuvé ale casei. Totodata, vei vedea colectia de arta Maison Ruinart. Turul este acompaniat de un reprezentant al cramei care vorbeste engleza sau franceza, in functie de preferintele vizitatorilor. Durata lui este de doua ore, iar degustarea are loc la final. Un sfat util daca vrei sa vizitezi Ruinart este sa iti planuiesti si rezervi turul cu mult timp inainte. Crama nu ofera aceasta experienta decat in anumite perioade ale anului, iar fiecare vizita ghidata se face in grupuri de numai 12 persoane.
Si Bollinger este printre casele de sampanie cu un trecut indelungat si o reputatie pe masura. Aceasta crama a luat nastere acum aproape 200 de ani, in 1829. Bollinger este o crama veche cu o traditie puternica ce a avut parte de o figura pe masura la conducerea sa, Elisabeth Bollinger. Ea a mostenit crama de la sotul sau si a ajutat-o sa supravietuiasa in una dintre cele mai dificile perioade, cel de-al doilea razboi mondial, dupa care a ajutat-o sa recastige prosperitate. Calatorind in intreaga lume, Madame Bollinger si-a promovat cu tenacitate sampania si a condus crama cu succes pana in 1971. O mare parte din succesul actual al marcii i se datoreaza ei.
Sampaniile Bollinger sunt apreciate pentru complexitatea lor si eleganta caracteristica. Acestea sunt usor de recunoscut datorita gustului consistent pe care casa a reusit sa-l mentina de-a lungul anilor. In portofoliul Bollinger vei gasi atat sampanii vintage, cat si game non-vintage. Una dintre sampaniile Bollinger cele mai apreciate este Special Cuvee, cunoscuta pentru notele sale de briose, condimente si pere. Soiul de struguri pe care crama il utilizeaza cel mai mult este Pinot Noir.
O vizita la sediul casei de sampanie Bollinger inseamna un popas in Aÿ. Cu aceasta ocazie, poti afla direct de la sursa cum sunt produse sampaniile Bollinger. Un expert iti va prezenta pe indelete procesul de productie si iti va explica secretul complexitatii si aromelor de fructe tipice gustului Bollinger. Cei de la crama si-au transmis din generatie in generatie reteta si tehnicile de vinificatie prin care gustul Bollinger s-a remarcat de-a lungul timpului. Desigur, vizita ghidata iti va oferi mai multe informatii si despre istoria faimoasei case de sampanie.
Toate punctele principale ale domeniului Bollinger iti vor fi prezentate, de la frumoasa casa a familiei Bollinger, pana la locul unde butoaiele sunt lasate la uscat, magazinul de prezentare al cramei, locul unde se produce sampania si, evident, pivnitele cramei. Bollinger pune la dispozitia fanilor si a vizitatorilor si o aplicatie mobila prin care poti afla mai multe despre evenimentele de la crama si vizitele ghidate la care poti participa.
Cum sa rezervi un tur ghidat la o casa de sampanie?
Cu toate ca exista peste 200 de case de sampanie in Franta, nu toate ofera tururi ghidate. Nici cei mai mari producatori de sampanie nu primesc cu totii vizitatori. Daca vrei sa vizitezi unul dintre cei cinci producatori de top de mai sus, poti fi sigur ca un tur e posibil, insa cel mai bine e sa faci rezervarea din timp. Multe crame nici nu accepta vizitatori decat in baza programarii. Fiecare casa de sampanie are un site si o sectiune de vizite unde poti completa un formular de inscriere. Daca vrei sa afli mai multe detalii despre costul sau programul vizitelor, exista si date de contact care iti permit sa iei legatura cu crama.
Raspunsul nu e unul standard. Poti avea nevoie de doar o ora pentru turul efectiv, insa la final, unele crame ofera si sesiuni de degustare sau posibilitatea de a iti cumpara sampanii direct de la sursa sau de a lua masa in restaurantul cramei. De aceea, cel mai bine e sa iti rezervi cateva ore sau o jumatate de zi pentru vizita pentru a te bucura din plin de intreaga experienta oferita de crama.
Preturile depind in functie de locatia aleasa si ceea ce implica fiecare vizita. In general, te poti astepta sa platesti undeva intre 20 si 150 de euro de persoana. Unele crame ofera mai multe tipuri de tururi ghidate, iar pretul variaza in functie de durata si complexitatea fiecaruia. Daca in grupul tau sunt studenti sau pensionari, sau faci parte dintr-un grup mai mare de turisti, e posibil sa beneficiezi de unele reduceri.