Monastrell, Mourvèdre, Matador. Este vorba despre unul si acelasi soi de struguri de origine spaniola din care se produc vinuri puternice, cu personalitate. Afla in acest ghid tot ceea ce trebuie sa stii despre vinul si soiul Monastrell, de la caracteristicile sale, pana la zonele de cultivare si istoria sa. Iti vom vorbi despre:
Monastrell se trage din Spania unde se cultiva pe arii extinse, in special in zonele calduroase. Este unul dintre soiurile autohtone care a ajutat la cladirea unei culturi viticole spaniole si la promovarea sa peste hotare.
Spaniolii produc numeroase vinuri din Monastrell care se consuma atat in tara, cat si in strainatate. Acest soi este foarte puternic inradacinat in traditia viticola a Spaniei, in mod special in regiunea sa de bastina, Levante, din sud-estul tarii.
Monastrell este un soi cat se poate de inselator datorita numelor sale diferite si neasemanatoare. Pentru majoritatea lumii, el se numeste Monastrell, denumire luata din tara de origine, Spania. In Franta insa, acelasi tip de struguri poarta denumirea de Mourvèdre, iar in Lumea Noua, adica teritoriile viticole din afara Europei, acesta se numeste Mataro. Deci, daca bei un vin Monastrell in California sau Australia, pe eticheta poti gasi numele de Mataro, in timp ce pe vinurile europene va aparea Monastrell sau Mourvèdre. Din cauza acestor denumiri foarte diferite, a trecut mult timp pana cand specialistii au putut confirma ca este vorba despre unul si acelasi soi.
Denumirea acestui vechi soi provine de la „monasterellu”, un cuvant latinesc care inseamna manastire, ceea ce arata ca acest soi este unul vechi pe care oamenii il cultivau incepand din evului mediu sau chiar mai devreme. Trimiterea pe care numele o face la ideea de manastire arata ca acest soi se cultiva in acele spatii unde, in perioada medievala a supravietuit si chiar a inflorit practica viticulturii. Pentru mult timp, in acele secole indepartate, calugarii erau cei care aveau dreptul si mijloacele necesare pentru a cultiva vite de vie. Cu ajutorul lor s-au conservat si perpetuat multe tehnici viticole si de vinificatie.
In prezent, numele frantuzesc, Mourvèdre, pare sa fie mai popular in majoritatea zonelor din lume, cu exceptia Spaniei. Legatura dintre numele frantuzesc si cel spaniol nu a fost elucidata. Se presupune ca francezii au ajuns la numele Mourvèdre pornind de la un oras spaniol numit Murviedro.
Despre Monastrell, avem dovezi istorice care dateaza inca din anul 1317. Cea mai veche scriere in care apare mentionat acest tip de struguri a fost semnata de catre calugarul franciscan Francesc Eiximenis si purta numele de “Terç del Crestià”. Scrierea nu ofera insa o descriere elaborata a vinului sau soiului Monastrell. Primul document in care s-au gasit astfel de informatii a aparut de abia cateva secole mai tarziu, in 1791. In acel an, apare volumul cu numarul opt al unul ghid general de agricultura scris de Valcárcel. In acel ghid, apare prima descriere completa a soiului Monastrell.
In primele documente care atesta cultivarea acestui soi, zona sa de raspandire parea sa fie foarte ampla. Acesta se cultiva pe coasta marii Mediterane, intre regiunile Catalonia si Valencia, unde este prezent pe suprafete mari si in prezent. Mai tarziu, soiul s-a raspandit inspre Alicante, Andalucia si Murcia.
In Franta, soiul Monastrell apare sub denumiea de Mourvèdre in scrieri istorice care dateaza inca din secolele XVI – XVII.
Incepand cu secolul XIX, Monastrell este un soi deja cunoscut in intreaga Europa si nu numai. Intrucat Franta si Spania erau si pe atunci unii dintre cei mai mari producatori de vinuri, soiul s-a propagat usor si in alte tari in care se consumau aceste vinuri. Todotada, a ajuns sa se cultive si in fostele colonii ale acestor tari, motiv pentru care are inca o prezenta semnificativa in locuri precum Maroc, Tunisia, Algeria sau Maghreb.
Monastrell a ajuns peste ocean prin intermediul vinurilor de colectie. In Australia, Monastrell a fost prezentat pentru prima data in prima jumatate a secolului XIX. In America, a ajuns de abia in a doua jumatate a aceluiasi secol. Apoi, soiul a fost introdus si in alte regiuni viticole din Lumea Noua precum Australia si Africa de Sud.
Tot in secolul XIX, in Spania, dar si in restul Europei, podgoriile se aflau intr-un proces masiv de reorganizare. Majoritatea fusesera distruse de epidemia de Phylloxera. Prin urmare, viticultorii isi alegeau soiurile cu grija. Astfel, in Spania, acest soi rezistent la boli si la seceta a ajuns sa fie cel mai cultivat din sud-estul tarii. Datorita rezistentei si a adaptabilitatii sale, soiul se cultiva si azi pe suprafete extinse in Spania.
Un fapt interesant este ca acesti struguri erau folositi initial pentru a produce un sirop de culoare neagra numit Monastrell Dulce sau Fondillón.
In secolul XX, soiul a ajuns sa fie recunoscut la nivel international. Iar incepand din anii 1980, acesta devine din nou popular in Franta unde isi pierduse timp de secole statutul dominant. In anii aceia, Mourvèdre a inceput sa fie din nou cultivat atat la sud de raul Rhône, cat si in Languedoc-Roussillon.
Monastrell are cea mai vasta raspandire in Spania unde il poti intalni in multe zone viticole. Este la ora actuala al 4-lea cel mai cultivat soi din Spania. In trecut insa, s-a aflat chiar si pe locul doi.
Una dintre regiunile cu cele mai mari podgorii de Monastrell este Murcia, zona situata in sud-estul tarii. Acolo, Monastrell reprezinta circa 80% din suprafata totala de podgorie. Totodata, unele dintre cele mai bune si renumite vinuri Monastrell provin din provincia Murcia. Exemple notabile sunt cele cu denumire de origine controlata (DOP) din Jumilla, Yecla sau Bullas.
Monastrell se cultiva si in alte regiuni viticole faimoase cum ar fi Castilla - La Mancha si, evident, Levante, dar si in Catalonia sau in Alicante si Valencia.
Acest soi se impaca foarte bine cu clima calduroasa a Spaniei, acesta fiind motivul principal pentru care este atat de popular in aceasta peninsula.
Peste 80% din productia globala de Monastrel provine din Spania.
Franta este cel de-al doilea cultivator de Monastrell la nivel mondial, circa 14% din culturile de acest tip fiind plantate in aceasta tara.
In ultimele trei decenii ale secolului XX, productia de Mourvèdre a crescut aici de aproximativ 8 ori.
Soiul este din ce in ce mai cultivat in Franta, unde este folosit cu precadere in vinuri de tip cupaj. Din cauza rezistentei reduse la frig, Mourvèdre nu poate fi cultivat decat in cele mai calduroase si uscate zone ale tarii.
In Franta, Mourvèdre se cultiva in special in Bandol situata in regiunea Provence-Alpes-Côte d`Azur. Inainte de epidemia de Phylloxera din secolul XVII, acesta a fost cel mai plantat soi din Provence. Apoi, a pierdut teren in fata altor soiuri care erau mai usor de altoit. Cu toate acestea, ramane un soi popular, reprezentativ pentru vinurile de Bandol intens colorate si cu multi tanini. Mourvèdre este si una dintre cele 13 varietati de struguri permise in renumita zona cu apelatiunea Châteauneuf-du-Pape din Valea Rhône, insa este prezent si in alte apelatiuni.
Lumea Noua
In Lumea Noua, putem gasi soiul sub numele de Mataro in zone calde precum California si Australia. Cea din urma este cel de-al treilea producator de Monastrell la nivel global. Cu toate acestea, Australia nu ofera mai mult de 1% din productia gobala de Monastrell. Pe urmatoarele locuri se situeaza SUA, Africa de Sud, Tunisia, Cipru si Chille, toate cu o productie totala de circa 0,5% din cantitatea globala.
Podgoriile de Monastrell din Lumea Noua au fost mult timp relativ ignorate, soiul Mataro fiind considerat unul rustic, nu foarte sofisticat. Soiul si-a recastigat drepturile de abia in anii ’90 cand producatorii au inceput sa il numeasca Mourvèdre si sa Il foloseasca in cupaj cu Syrah si Grenache. Astfel, a inceput o miscare de replantare a soiului in Australia, in Barossa Valley si McLaren Vale, dar si in California. Acolo, existau vite de vie de Mataro cu o vechime de peste 100 de ani. Acele vite de vie fusesera plantate de imigranti si au ajuns sa fie cu adevarat valorificate de abia dupa ce s-a stabilit conexiunea intre Mataro si Mourvèdre.
In SUA, soiul continua sa aiba un farmec aparte pentru consumatori. Nu este nimic iesit din comun sa intalnesti vinuri Mourvèdre de California varietale la preturi piperate. In afara de California, alte state unde se cultiva soiul sunt Texas si Washington.
Africa de Sud are si ea cateva zone renumite pentru productia de Mourvèdre, cu precadere in Malmesburry.
Pentru Monastrell, locul ideal de cultivare este sudul Spaniei sau alte zone calduroase unde gaseste temperaturile ridicate de care are nevoie, fiind un soi cu perioada tarzie de coacere. Din cauza coacerii tarzii, soiul se planteaza pe directia sud pentru ca fructele sa aiba parte de cat mai mult soare.
Acest soi rezista foarte bine la seceta si prefera regiunile cu clima uscata. Mai mult de atat, acest tip de clima il pazeste de anumite boli si daunatori care ataca vita de vie in regiuni cu umiditate mai ridicata. Totodata, viticultorii pot profita de aceasta rezistenta nativa investind mai putin in tratamente chimice menite sa protejeze vita de vie. Prin urmare, au mai multe sanse sa poata cultiva cu succes struguri organici si sa produca vinuri cu aceasta certificare.
Monastrell da dovada de o buna adaptabilitatea la sol si este in general un soi lipsit de pretentii. El poate asigura culturi de inalta calitate chiar si pe terenuri cu foarte putine substante nutritive. Totodata, Monastrell rezista foarte bine in zonele cu vanturi frecvente. Datorita acestor calitati, ramane unul dintre soiurile cele mai populare in Spania.
Monastrell nu este insa usor de cultivat pentru toti viticultorii. Acest soi necesita multa rabdare pentru ca se coace tarziu si dureaza in jur de cativa ani de la plantarea vitei de vie pana la prima recolta care se poate vinifica. Totodata, Monastrell are nevoie de conditii asemanatoare tarii native. In zone cu clima mai rece, risca sa nu reziste, fiind sensibil la inghet.
Monastrell este un soi cunoscut pentru vinurile de calitate pe care le poate oferi. Un lucru care diferentiaza aceste culturi de alte soiuri este faptul ca vitele de vie sunt deseori nealtoite. Practica altoirii vitelor de vie a inceput la jumatatea secolului XVIII. Pe atunci, o mare parte din vitele de vie din Europa erau deja decimate de boala numita Phylloxera. In schimb, viticultorii din America nu aveau aceleasi probleme in podgorie, vitele lor de vie fiind mai rezistente la insecta care cauza boala. Prin urmare, in Europa, viticultorii au inceput sa altoiasca vitele de vie cu cele din Lumea Noua. In felul acesta au reusit sa isi salveze podgoriile. Vitele de Vie de Mourvèdre din Franta au fost la randul lor ravasite de aceasta epidemie in anii 1880. Soiul a supravietuit insa in zona Bandol datorita solurilor nisipoase in care Phylloxera nu putea supravietui. Asa se explica prezenta soiului si in ziua de azi pe dealurile din Bandol si predilectia soiului pentru acest tip de sol.
In prezent, practica altoirii vitelor de Monastrell nu mai este obligatorie.
De regula, vitele de vie nealtoite ofera o productie limitata de struguri, insa calitatea lor este superioara.
Vinurile obtinute din acestia se remarca printr-o mai mare complexitate si concentratie. Tocmai pentru a scoate in evidenta aceste atribute, se foloseste denumirea Pie Franco. Daca vezi acesti termeni pe o sticla de vin, inseamna ca vita de vie din care provin strugurii folositi nu a fost altoita.
Monastrell sau Mourvèdre este un soi cu struguri de dimensiuni mici spre medii. Acestia sunt acoperiti de pielite relativ groase de culoare albastru-inchis.
Mustul obtinut prin presarea strugurilor este foarte duce si are un continut ridicat de antioxidanti.
Monastrell este un soi care ofera recolte de dimensiuni medii, dar de calitate.
Daca ar fi sa alegem un alt vin, poate mai bine cunoscut, care se aseamana cu Monastrell, acesta ar fi Syrah. La fel ca Syrah, Monastrell da nastere unor vinuri cu corp plin si culoare rosie foarte inchisa. Aceste vinuri au arome puternice de fructe de culoare inchisa precum mure si cirese negre si condimente.
Daca adulmeci parfumul unui vin Monastrell, cateva dintre notele pe care te poti astepta sa le simti inainte, dar si dupa prima inghititura sunt:
Note de piele sau de violete uscate si o asemanare cu mancarurile gatite din carne de vanat sunt alti diferentiatori ai acestui vin.
Monastrell sau Mourvèdre este ideal pentru persoanele care iubesc vinurile bogate si cauta ceva diferit de produsele standard, Cabernet Sauvignon si Syray. Din cauza continutului ridicat de alcool, acest vin se preteaza cel mai bine la mese bogate si savuroase. Pentru a atenua din efectul alcoolului, se recomanda servirea sa dupa ce a fost racit in frigider pentru circa 20 de minute.
Stilurile de vinificatie ale acestui soi pot varia destul de mult. Desi standardul este ca vinul sa aiba un corp plin si un continut mare de tanini, in ultimii ani, tendintele au inceput sa varieze.
Producatorii din ziua de azi experimenteaza mai mult si au inceput sa produca un stil de Monastrell mai delicat si subtil.
Acest stil nou de vin este unul mai usor de baut si se distinge prin aromele sale intense de fructe. Notele florale sunt si ele prezente, iar vinul are astfel un caracter mai proaspat. Aromele de fructe din aceste vinuri sunt la randul lor mai proaspete.
Daca vinul este in schimb unul mai vechi, aromele de fructe se trasforma in unele asemanatoare celor din gemuri. Totodata, vinurile invechite au arome de piele, iar taninii sunt mai fini.
Monastrell poate fi intalnit in cupaj, dar si individual. Caracteristicile vinului depind in mare parte si de traditia tarii de provenienta. De exemplu vinurile Monastrell din Spania sunt diferite de cele din regiunea franceza Bandol.
In Franta, vinurile Mourvèdre se diferentiaza prin:
Aceste note sunt accentuate de tehnicile reductive folosite des de cramele din Bandol prin care vinul are contact redus cu oxigenul.
Din cauza parfumului mai ciudat pe care nu toti consumatorii il agreeaza, se folosesc diferite tehnici pentru eliminarea lui, cea mai simpla fiind aerarea vinului. In vinurile mai vechi, aceste arome se transforma treptat in note vagi de piele sau gudron.
Aceste vinuri pot fi obtinute exclusiv din Mourvèdre, insa proportia exacta a soiului este de multe ori necunoscuta. Motivul e regulamentul apelatiunii care cere producatorilor sa foloseasca un minim de 50% Mourvèdre in vinurile rosii sau rosé. Restul poate fi reprezentat de alte soiuri. Un alt fapt interesant este ca vinurile nu sunt etichetate drept Mourvèdre, ci poarta pe eticheta numele Bandol sau Bandol rosé.
Ceea ce diferentiaza soiul Mourvèdre de Monastrell este ca strugurii cultivati in Franta tind sa aiba tanini mult mai duri.
Astfel, vinurile au nevoie de timp pentru ca acestia sa se imblanzeasca si sa fie mai usor de baut, dar si pentru ca permite aromelor sa se dezvolte.
In Spania, in schimb, vinurile obtinute din Monastrell sunt mai delicate, savuroase. Isi dezvolta mai devreme profilul aromatic si ofera un echilibru bun al notelor de fruct.
Tot in Franta, soiul se foloseste des in cupaj cu Syrah, Granache, Cinsault sau Carignan pentru a potenta cupajul. Acest stil isi are originile in regiunea Valea Rhône. In aceste cupaje, Mourvèdre reprezinta in general circa 10% din amestec. Exista si o abreviere bine cunoscuta de specialisti, GSM, care face referire tocmai la combinatia des intalnita de Grenache, Syrah si Mourvèdre. Datorita popularitatii acestui trio renumit pentru aromele sale inense, unii producatori francezi au inceput sa foloseasca abrevierea pe eticheta vinurilor.
Vinurile Monastrell spaniole sunt deosebit de variate.
Poti intalni sute de sortimente diferite. Multe dintre acestea sunt accesibile pentru toate buzunarele, iar alte variante sunt premium, ca pret si calitate. Cele mai multe si cunoscute vinuri Monastrell provin din regiunile viticole Alicante, Jumilla si Yecla. Si in Catalonia poti intalni vinuri Monastrell variate si editii premium cum ar fi cele produse de cramele Torres.
Levante este zona cu cea mai mare diversitate de vinuri Monastrell. Acolo, soiul se foloseste deseori in vinuri vechi care petrec diverse perioade in butoaie de stejar.
Vinurile din gamele premium sunt cel mai adesea invechite pentru mai multi ani pentru a se perfectiona inainte sa fie puse la vanzare.
Levante ofera insa si vinuri Monastrell tinere. Tot in aceasta regiune putem intalni si roséuri Monastrell dulci foarte atractive si usor de baut.
Avand in vedere ca spaniolii sunt innebuniti dupa Cava, era normal sa incerce sa obtina aceste spumante si din Monastrell, lucru care le-a iesit foarte bine. Poti gasi o varietate de vinuri spumante rosé cel putin interesante etichetate drept DO Cava.
In restul lumii, unde soiul este mai des cunoscut sub forma Mourvèdre, predomina stilul de vinificatie francez.
In tari precum Australia, blendurile de Grenache, Syrah si Mourvèdre sunt foarte apreciate.
Vinurile Mataro din Australia si California au la randul lor anumite particularitati, fiind in general mai bogate si cu arome mai proeminente de fructe decat cele europene.
Varsta vinului Monastrell influenteaza foarte mult profilul sau aromatic.
Una peste alta, Monastrell este un soi versatil care poate fi valorizat in diverse feluri. Se foloseste in special in blenduri ca vin de suport, insa poate oferi niste vinuri de calitate superioara si atunci cand nu este amestecat cu alte soiuri.
Datorita calitatilor si a taninilor sai, Monastrell poate fi invechit cu succes, dar poate in acelasi timp sa fie incantator si consumat la tinerete.
In general, intalnim acest soi in vinuri rosii pline de personalitate. Monastrell se mai foloseste insa si in productia de vin rosé si chiar si in spumante de acest tip.
Din Spania, Jumilla DOP:
Bandol AOC, Franta:
Châteauneuf-du-Pape AOC, Franta: