Viticultura din zona Beltiugului se bucura de un trecut multisecular, asa cum o atesta izvoarele scrise, exista insa perioade nedocumentate, istoria incepand conform unei legende pierdute in negura timpului in anul 1085.
Compozitia actuala a soiurilor este foarte diversificata, intrucat aici intalnim soiurile Riesling, Traminer, Chardonnay, Sauvignon, Pinot Gris, precum si Cabernet Sauvignon, Merlot, Blaufränkisch, Pinot Noir si Syrah.
Oricine strabate drumul Satu Mare - Zalau nu poate ignora lumea fermecatoare a dealurilor din Beltiug, vocea ademenitoare a pivnitelor micute, precum si randurile de vie aranjate soldateste.
Conform noii clasificari Beltiug apartine acum de zona Dealurilor Satmarului (IG / Indicatie Geografica “Dealurile Satmarului”), si noi credem cu sinceritate in renasterea gloriei de mai demult.
Calitatea si caracteristicile vinurilor produse in arealul delimitat pentru indicatia geografica "Dealurile Sătmarului" se datoreaza in mod esential mediului geografic, cu factorii sai naturali si umani.
Factorul natural caracteristic este zona deluroasa a Maramuresului, care determina o anumita diminuare a resurselor de temperatura si o suplimentare a regimului pluviometric. Iernile aici sunt mai blande, iar terenurile viticole sunt bine insorite si ocupa locuri adapostite de vanturi si curenti reci.
Micsorarea remercabila a nivelului temperaturilor medii ale aerului, cu 3-4 °C, in luna Septembrie, duce la pastrarea componentelor sensibile la temperaturi mai ridicate – arome, acizi – in struguri.
Pornind pe firul povestilor / legendelor istorice, in timpul unei batalii crancene a regelui Ladislau I al Ungariei cu pecenegii, acesta si-a tras sufletul la marginea asezarii de acum, unde soldatii i-au adus dovleac umplut cu vin regelui ostenit, acesta intrebandu-i in gluma ce fel de dovleac e, si de aici isi are originea numele asezarii Beltiug (in limba maghiara Béltek - „bél" = interior, continut, „tek" - varianta a lui „tök" = dovleac).
In 1723 contele Károlyi Sándor cumpara intregul domeniu de la familia Prépostváry. In aceasta perioada judetul Satu Mare este amintit ca resedinta a lui Bacchus, intr-atat de mult inflorise viticultura si enologia.
In 1730, la sfatul contelui, Beltiugul a fost colonizat cu svabi din Oberschwaben (Germania), acestora li se dau terenuri viticole pentru care nu au trebuit sa plateasca dijma timp de 2 ani. Compozitia soiurilor s-a schimbat si ea mult de-a lungul secolelor, ceea ce stim sigur insa este ca au plantat Furmint, Bacator, Riesling si Chasselas, precum si soiuri direct producatoare dupa filoxera.
Oricine strabate drumul Satu Mare - Zalau nu poate ignora lumea fermecatoare a dealurilor din Beltiug, vocea ademenitoare a pivnitelor micute, precum si randurile de vie aranjate soldateste.
Enologul cramei este Csilla Serli, care produce vinuri de calitate utilizand o tehnologie simpla. Un rol important in crezul ei il are naturalitatea, pastrarea originalitatii fructului. Cei ce degusta aceste vinuri sunt atinsi de pasiunea enologului, de dragostea si respectul fata de aceasta meserie, fara de care nu s-ar putea produce vinuri cu adevarat minunate.
Proprietarul si echipa cramei sunt devotati naturalitatii, produselor adevarate, pure, facute acasa, acelor valori ce confera un plus de perfectiune existentei umane.
Crama a fost infiintata in 1999 atunci cand nimeni nu credea ca societatea va da dovada de pionierat si va pune bazele viticulturii de azi din nordul Ardealului. Crama s-a dezvoltat constant, achizitionand tot mai mult teren, ajungand azi la 20 hectare de la cele 2,5 initiale.
Crama respecta si cultiva mostenirea inaintasilor, iar din acest motiv a fost importanta achizitionarea in anul 2002 a pivnitei Károlyi (care dateaza din 1730), splendida in trecut, dar aflata atunci in stadiu de ruina, ce si-a reabilitat astfel imaginea demult apusa.
Prezentul este de neimaginat fara trecut, si nu ar putea supravietui fara o imagine de viitor bine conturata, imagine pentru a carei dezvoltare si extindere lucreaza intreaga echipa Nachbil.
Crama si vinurile Nachbil au obtinut certificarea ecologica incepand cu recolta 2017. Logoul comunitar ofera recunoasterea produselor certificate ecologic in intreaga Uniune Europeana.
Biologique (bio) in Franta, biologico in Italia, ecologico in Spania si ecologica in Romania, inseamna cultivarea vitei de vie fara folosirea de produse chimice, sintetice sau a fertilizatorilor artificiali.
Sunt interzise produsele de fertilizare sintetice, insecticidele si pesticidele, ierbicidele si produsele modificate genetic. Sunt premise produsele de fertilizare organice, stropirea cu solutii de cupru si sulf precum si cu produse naturale.
De asemenea, se pot aplica tratamente doar strict reglementate de fertilizare si imbunatatire a solului. Fertilizantii naturali vor avea in compozitie materiale de origine animala si compost vegetal, balegar, guano, alge, carbonat de calciu natural, carbonat de magneziu, sulfat de potasiu natural, sulfat de calciu, sulfat de magneziu, drojdie de vin, compost din reziduri de coji de struguri, oligoelemente sau preparate biodinamice.
Viticultura ecologica foloseste masuri preventive ca metode de protectie si numai substante non sistemice, de contact, sunt premise pentru aplicare.
Din 2012 se pot produce si vinuri ecologice nu doar struguri.
Certificarea ecologica prevede o perioada de conversie de 3 ani si este urmata de inspectii anuale.
Alegeti responsabil pentru voi si mediul inconjurator!
Regiune: Dealurile Satmarului, Romania
Cumpara bauturi Nachbil, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Nachbil