Iti plac vinurile italienesti? Atunci sigur ai auzit de Negroamaro. Acest vin se produce din soiul de struguri omonim. Fiind unul dintre cei mai mari producatori de vin din lume, Italia este si un mare cultivator de vita de vie. Pe aceste meleaguri se cultiva multe soiuri de struguri, iar unele sunt foarte populare si in alte tari. Acesta nu este insa cazul lui Negroamaro. Soiul este rareori intalnit in alte zone in afara de Italia, circa 99% din culturile si productia de Negroamaro provenind din tara nativa. Cu toate ca nu este cel mai comun vin de pe rafturile supermarketurilor, Negroamaro are niste calitati incontestabile. Daca esti pasionat de vinuri italienesti in general sau de Negroamaro in particular, iti propunem acest ghid. Descopera in cele ce urmeaza:
Varietatea de struguri Negroamaro este una 100% italieneasca. Acest soi se cultiva in sudul tarii, in regiunea Puglia. Aceasta regiune se afla tocmai in calcaiul cizmei daca privesti harta Italiei. Negroamaro a fost mereu asociat aproape exclusiv cu aceasta regiune italieneasca si se cultiva foarte putin in afara ei.
In prezent, podgoriile de Negroamaro din Puglia se intind pe o suprafata de aproximativ 12,000 de hectare care asigura 99% din intreaga productie de vin Negroamaro la nivel global. Cu toate ca soiul se cultiva peste tot in regiune, zona cea mai faimoasa din Puglia pentru aceasta varietate este Salento unde se pare ca Negroamaro gaseste cel mai bun terroir pentru a da nastere unor vinuri deosebite. Lecce, Foggia, Brindisi si Tarento sunt alte zone in care se cultiva cu succes acest soi.
Pe langa Negroamaro, regiunea Puglia mai este cunoscuta si pentru alte tipuri de struguri cum ar fi Primitivo sau Nero di Troia. Puglia este una dintre cele mai atragatoare regiuni viticole italienesti. Diversitatea, dar si calitatea vinurilor produse aici o face recunoscuta la nivel mondial.
Exista 13 soiuri native in Puglia, Negroamaro fiind unul dintre ele.
Puglia are aproape 30 de regiuni cu apelatiune de origine controlata (DOC) si 4 regiuni cu denumire de origine controlata si garantata (DOCG) care reprezinta cel mai inalt standard in sistemul clasificarii vinurilor italienesti.
Cu toate ca se poate adapta destul de usor la clima calduroasa specifica multor alte tari, Negroamaro este foarte putin cunoscut in afara Italiei. Unele dintre celelalte zone in care se cultiva acesti struguri sunt America, unde soiul este prezent in calduroasa Californie si Australia. Vorbim insa despre culturi foarte mici. In ambele tari, Negroamaro poate fi cultivat cu succes deoarece gaseste conditii de mediu similare cu cele din Puglia, adica temperaturi inalte si vreme arida.
Pentru cunoscatorii limbii italiene, dar si pentru romani in general, numele Negroamaro este aparent usor de descifrat. Are de-a face cu culoarea neagra a strugurilor si gustul amar. Cei doi termeni latini de la care se presupune ca provine acest nume sunt „nigros”, adica negru, si „amarum”, adica amar. Alte teori sustin ca numele provine de fapt din limba greaca unde „mavros” inseamna negru, ceea ce ar fi o asociere de doi termeni care inseamna unul si acelasi lucru. Conform unor studii care au incercat sa elucideze misterul originilor acestui soi, Negroamaro nu are insa legaturi cu Grecia moderna. Analizele AND arata ca acesta nu este inrudit cu niciunul dintre soiurile grecesti de struguri cultivate in prezent in tara, ceea ce inclina balanta in favoarea unui nume de origine latina. In cele din urma, unii specialisti au ajuns la un consens, si anume, ca numele acestui soi este rezultatul suprapunerii mai multor termeni de origine greaca si latina. Despre grecii din antichitate se stie ca au fost unul dintre primele popoare care au inceput sa cultive struguri pentru productia de vin. Chiar daca radacinile acestui soi nu mai pot fi in prezent legate de ceea ce se cultiva in Grecia, se presupune ca grecii au fost cei care au adus Negroamaro in Puglia si ca soiul are prin urmare o vechime de peste 3000 de ani.
Indiferent de originea numeleui, semnificatia sa este clara si corespunde partial caracteristicilor acestui soi. Strugurii Negroamaro sunt intr-adevar inchisi la culoare, de un albastru mult mai inchis decat multe alte soiuri de struguri.
La fel ca multe alte soiuri de struguri din Lumea Veche, si Negroamaro poate fi intalnit sub mai multe denumir. Cateva dintre aceste nume pe care le poti intalni in Italia sunt Negromaro, Morese, Nicra Amaro, Amarone, Amaro Nero, Albese, Lacrima sau Uva Cane.
Se stie clar ca Negroamaro este un soi sudic si ca regiunea sa de bastina este Puglia. Originea precisa a acestui soi ramane insa una necunoscuta. Din cauza ca civilizatia greaca a poposit ceva timp in antichitate in teritoriul ocupat in prezent de Puglia si alte regiuni din Italia, se presupune ca ei sunt cei care au introdus aceasta varietate de struguri. Ar fi adus acest soi cu ei atunci cand au inceput sa se stabileasca in aceasta parte a peninsulei in jurul anului 800 I.Hr.
Deci, Negroamaro a ajuns in cel mai probabil caz in Italia pe calea marii Adriatice odata cu grecii care s-au stabilit in zona din sudul regiunii in care se afla in prezent Salento. O alta teorie despre originile acestui soi sustine ca ar fi fost cultivati initial undeva pe teritoriul actual al Albaniei. De acolo, tot grecii l-ar fi dus cu ei pana in zona ocupata in prezent de Puglia.
Dupa ce a prins radacini in noua regiune, Negroamaro a continuat sa fie cultivat de catre romani care au preluat controlul asupra intregii peninsule. Un fapt surprinzator este ca inca de pe vremea Romei antice, soiul nu pare sa se fi extins in alte regiuni ale imperiului, ramanand unul sudic. Apoi, in evul mediu, cand secretele viticulturii erau detinute de catre calugari, benedictinii sunt cei care au conservat pentru un timp traditia vinului Negroamaro in Puglia.
Strugurii Negroamaro au dimensiuni relativ mari si cresc in ciorchini compacti. Forma strugurilor este ovala. Din cauza continutului ridicat de fenoli, acesti struguri sunt foarte inchisi la culoare. Negroamaro este un soi robust. Pielitele sale sunt foarte groase ca urmare a soarelui puternic pe care strugurii trebuie sa il poata suporta pe parcursul anului. Aceste pielite au evoluat in timp pentru a proteja miezul strugurelui.
Negroamaro este un soi rezistent care face fata secetei si caldurii. Puglia este una dintre zonele cel mai calduroase ale Italiei. Regiunea sa afla in sud si are cea mai mare zona de coasta dintre toate regiunile italienesti. Drept urmare, clima de aici este cea tipic mediteraneeana. Verile sunt calde si uscate, iar iernile sunt ude si ploioase. Fiind inconjurata aproape din toate directiile de mare, regiunea este in permanenta expusa vantului. Negroamaro s-a adaptat de-a lungul timpului acestor conditii de mediu in care se simte cel mai bine, iar la ora actuala este unul dintre cele mai cultivate soiuri din regiune.
Caldura tipica zonei mediteraneene ajuta strugurii sa atinga gradul perfect de coacere. Negroamaro este un soi usor de intretinut care se adapteaza bine la mediu chiar si in verile cele mai secetoase. Totodata, este un soi de nadejde in sensul ca recola este stabila de la an la an. Un alt avantaj este ca Negroamaro reuseste sa isi mentina aciditatea la un nivel optim pana la momentul recoltei chiar si in cele mai calduroase veri.
Conditiile prielnice din Puglia nu se regasesc doar la nivel climatic. Soiul se dezvolta de minune si datorita solurilor aride si pietroase pentru care regiunea este cunoscuta. In orice caz, Negroamaro nu este unul dintre cele mai pretentioase soiuri de struguri cand vine vorba de sol. Acesta se poate adapta bine la diferite tipuri de sol.
Din pacate, soiul nu are insa o rezistenta foarte buna la boli si daunatori, ceea ce poate explica partial popularitatea sa redusa la nivel global. Totodata, este destul de greu de intretinut in podgorie nu doar pentru ca are nevoie de anumite masuri pentru a il proteja de boli. Negroamaro nu poate fi recoltat in mod mecanic pentru ca strugurii se desprind greu de ciorchini. Recoltarea mecanica ii poate strica, ceea ce inseamna ca singura metoda sigura este sa fie recoltati manual, un proces mai indelungat care cere efort. Un alt dezavantaj si un motiv al popularitatii reduse a lui Negroamaro este recolta limitata. Acest soi rodeste negresit, insa nu este cel mai prolific in comparatie cu altele.
La origine, Negroamaro a fost un soi cultivat preponderent pentru a creea vinuri de tip cupaj. Acesta este ceea ce viticultorii numesc un soi neutru, adica unul care se preteaza foarte bine amestecului cu alte soiuri. Negroamaro este deseori folosit in blenduri ca soi dominant, insa poate fi folosit cu succes si ca soi secundar. In cazul in care nu este soiul dominant din cupaj, Negroamaro se adapteaza foarte usor blendului si se muleaza dupa trasaturile soiului dominant.
Soiurile de struguri care sunt cel mai des folosite in cupaj alaturi de Negroamaro sunt Sangiovese, Primitivo, Malvasia Nera si Susumaniello. Negroamaro este in general vinul preponderent, reprezentand cam 70% din cupaj.
Exista si anumite vinuri DOC a caror reteta cere in mod expres prezenta soiului Negroamaro.
Un astfel de vin este Salice Salentino DOC care trebuie sa contina un minim de 75% vin Negroamaro. Celelalte varietati utilizate in acest vin sunt Primitivo si Malvasia Nera. Acesta este unul dintre cele mai populare vinuri care contin Negroamaro. Este mult mai mare sansa sa gasesti in magazine un vin Salice Salentino decat un vin 100% Negroamaro.
Lizzano DOC e un alt exemplu de cupaj cu minim 60% Negroamaro. Motivul pentru care multe crame din Puglia aleg sa foloseasca Negroamaro in blenduri sunt taninii bine definiti ai acestui soi si continutul mai ridicat de alcool care definesc mai bine vinul si ii confera o culoare mai intensa.
Negroamaro este prezent si in multe vinuri IGT care reprezinta clasa cea mai joasa in sistemul de clasificare al vinurilor italienesti, adica vinurile simple de masa. Cu toate ca nu sunt vinuri pretentioase, unele dintre acestea merita incercate, mai ales dat fiind pretul lor mai accesibil. Doua exemple populare sunt Negroamaro Puglia IGT si Negroamaro del Salento IGT.
Pentru foarte mult timp, cupajul a fost stilul principal de vinificatie pentru Negroamaro. In ziua de azi, Negroamaro se poate vinifica si in cupaj, dar de multe ori si pe cont propriu. Este un soi versatil pe care il poti intalni in orice varietate de vin, de la rosu pana la rosé si vinuri spumante.
Utilizat in vinuri rosé, Negroamaro poate crea vinuri excelente, proaspete, ideale pentru zilele calduroase ale Pugliei. Acestea au un volum de alcool mai redus in comparatie cu vinurile rosii, sunt mai lejere, dar cu arome mai intense de fructe sau flori. Vinurile Negroamaro rosé sunt considerate unele dintre cele mai bune din aceasta categorie din Italia.
Vinul rosu Negroamaro poate fi si este de cele mai multe ori invechit in butoaie de stejar. Unele crame se disting prin arome foarte puternice de stejar pentru ca incerca sa faca din vinul lor Negroamaro unul asemanator stilului mai popular Cabernet. Utilizarea stejarului in procesul de vinificatie poate fi foarte utila pentru ca ajuta viul sa isi finiseze textura si ii confera mai multa complexitate.
Vinurile Negroamaro au corp mediu spre plin si un caracter foarte puternic. Ambele se datoreaza expunerii indelungate la soarele arzator din Puglia la care soiul a invatat sa se adapteze in sute de ani de existenta. Aceste vinuri sunt acide si au tanini bine definiti. Soiul este faimos pentru productia de vinuri rustice.
Ca gust, Negroamaro poate fi usor amarui sau dulceag, in functie de recolta si de tehnica de vinificatie.
Majoritatea vinurilor create din acest soi sunt foarte bine echilibrate. Astfel, chiar daca au un continut ridicat de alcool de 14 -15% in cazul vinurilor rosii, vinurile Negroamaro sunt usor de baut. Daca alegi un vin rosé Negroamaro, acesta va fi si mai lejer datorita volumului mai redus de alcool, de circa 12%.
Vinurile Negroamaro pot fi consumate la tinerete, fara a a fi lastat mult timp la invechit. Daca doresti insa sa le pastrezi la colectie, in special cele rosii vor deveni mai bune odata cu trecerea timpului. Unele vinuri de calitate pot invechi cu succes pana la 10 ani. Vinurile Negroamaro rosé ar trebui insa consumate mai repede, in circa 2-3 ani.
Negroamaro este apreciat pentru aromele sale puternice.
Printre acestea se numara diverse fructe inchise la culoare si rosii cum ar fi ciresele, fructele de padure si prunele.
Datorita amestecului de note diverse si a aciditatii ridicate, Negroamaro este usor de potrivit cu diverse mancaruri la randul lor mai acide. Cateva exemple sunt pastele, pizza sau alte mancaruri care contin pasta de tomate si mancaruri cu carne.
Desi poate fi vinificat in diverse stiluri, Negroamaro este in general un vin sec. Culoarea sa este un rosu rubiniu intens cu note violet.
Daca bei un vin rosu, ar trebui sa il lasi la decantat pentru circa 30 de minute pentru ca taninii sa devina mai blanzi in contact cu oxigenul. Tot prin decantare, vinul devine mai echilibrat si mai putin acid.
Temperatura ideala de servire este intre 15 si 20 de grade.
Negroamaro se bea din pahare tipice de vin rosu de dimensiuni mari. Paharul ideal pentru Negroamaro este cel in care se servesc vinurile robuste ca Bordeaux, adica acele pahare inalte cu un corp incapator. Cu ajutorul acestui tip de pahar, taninii devin mai suavi si vinul mai echilibrat. Totodata, acest pahar ajuta ca mirosul de alcool sa se disipeze mai rapid si locul sau sa fie luat de catre aromele puternice ale vinului.
Daca vrei sa pastrezi sticla Negroamaro dupa desfacere pentru a o termina mai tarziu, vinul trebuie sa stea in frigider, inchis fie cu un dop special pentru vinuri, fie cu cel original. Ar trebui consumat in decurs de maxim cinci zile de la desfacere.
Soiuri si Vinificatie