Masataka Taketsuru, fondatorul distileriei Nikka, este considerat tatal whisky-ului japonez. El a fost primul distilator de whisky din tara. Datorita lui, Nikka a ramas pana in prezent una dintre marcile de whisky cel mai des asociate cu Tara Soarelui Rasare. Aceasta distilerie renumita are o traditie de 100 de ani. Afla cum a prins contur, ce factori au contribuit la succesul sau si ce whisky-uri iti poate oferi.
Traiectoria distileriei Nikka e strans legata de cea a fondatorului sau, Masataka Taketsuru, nascut la Hiroshima in 1894 intr-o familie care se indeletnicea cu fabricarea berii. In 1916, tanarul a absolvit liceul tehnic din Osaka, specializandu-se tocmai in tehnici de productie a bauturilor.
In 1918, si-a inceput cariera in domeniul distilarii bauturilor alcoolice angajandu-se la compania Settsu Shuzo din Osaka.
In acelasi an, a decis ca scopul sau este sa faca din whisky o traditie in Japonia creand prima bautura nipona de acest fel.
Astfel, a horarat sa mearga in Scotia pentru a descoperi secretele whisky-ului si felul in care se prepara. Masataka a ajuns astfel primul japonez care a reusit sa invete direct de la sursa si sa aplice cu succes tehnicile distilarii whisky-ului. Odata ajuns in Scotia, el s-a inscris la sectia de chimie a Universitatii din Glasgow. Apoi, in 1919, a inceput sa lucreze ca ucenic pentru diverse distilerii de scotch precum Longmorn si James Calder.
In felul acesta, tanarul a dobandit pretioasa experienta de care avea nevoie pentru a isi crea propria marca de whisky. A stat pe langa mai multi maestrii distilatori si si-a luat numeroase notite in cadrul celor 3 distilerii scotiene in care a lucrat. Caietele sale cu notite au ajuns mai tarziu adevarate ghiduri pentru productia de whisky din Japonia.
In 1920, Masataka s-a casatorit cu scotiana Jessie Roberta. In acelasi an, a fost ucenic la distileria Hazelburn din Cambeltown unde a invatat tehnicile de blending si productie a whisky-ului din malt.
Cuplul a hotarat in acelasi an sa se mute in Japonia pentru a isi indeplini acolo visul de a deveni distilatori. Din pacate, compania care ii oferise lui Masataka ajutorul necesar pentru a calatori si studia in Scotia nu mai era dispusa sa investeasca in productia de whisky din cauza recesiunii cauzate de primul razboi mondial.
In acelasi timp insa, o alta distilerie japoneza, Kotobukiya Limited, astazi cunoscuta sub numele de Suntory, cauta pe cineva care sa gestioneze productia sa de whisky. Fiind singurul japonez care avea cunostintele necesare pentru acest post, Masataka a fost imediat angajat.
In 1923, cu ajutorul sau s-a construit distileria Yamazaki.
Acolo a luat nastere primul whisky japonez cu ajutorul lui Masataka.
La finalizarea contractului pe 10 ani pe care il incheiase cu aceasta companie, Masataka a decis ca a venit momentul sa devina independent si sa creeze propria sa marca de whisky.
Astfel, in 1934, si-a construit in nordul tari, in Yoichi, distileria Hokkaido.
Desi locatia nu era una foarte populara, in acea zona exista o clima asemanatoare celei din Scotia. Vremea mai rece si umiditatea din Yoichi ofereau conditiile prielnice productiei de whisky.
Compania lui Masataka a vandut la inceput bauturi din mere in timp ce el se pregatea pentru productia de whisky. In 1936, Masataka a creat primul alambic japonez si a inceput sa distileze whisky.
In 1940, a fost lansata prima editie de whisky Nikka.
Numele acesta era abrevierea de la Nippon Kaju, care a devenit 12 ani mai tarziu numele companiei. In 1949, Takeshi Taketsuru, nepotul lui Masataka a intrat in companie. In 1979, Masataka a murit la varsta de 85 de ani, lasand in urma sa o traditie pretioasa pe care distileria Nikka o continua in prezent.
Nikka from the Barrel
Acest whisky a fost lansat in 1985. Scopul sau, asa cum se intelege si din numele sau care inseamna „din butoi”, e sa ofere aromele puternice si autentice ale whisky-ului proaspat scos din butoi. Secretul acestui whisky savuros consta in combinatia originala de bauturi folosite pentru a obtine acest blend. Totodata, Nikka from the Barrel se distinge printr-un continut mai ridicat de alcool, de 51.4%.
In compozitia sa se regasesc peste 100 de feluri diferite de whisky din malt de orz si grane. Dupa etapa de blending, whisky-ul este pus la maturat in butoaie deja folosite in care petrece cateva luni. In decursul acestora, toate componentele sale se armonizeaza gasind un echilibru aromatic perfect si un gust suav. Imbutelierea se face apoi folosind sticlele patrate pentru care acest whisky este usor de recunoscut.
Taketsuru Pure Malt
Taketsuru Pure Malt este whisky-ul signature pe care Nikka il dedica fondatorului sau, Masataka. Acest whisky de tip pure malt este creat prin amestecul mai multor tipuri de whisky provenite de la diverse distilerii.
Taketsuru Pure Malt lansat in 2020 intr-o formula rafinata si un nou ambalaj este menit sa reprezinte noua imagine a distileriei, ramanand in acelasi timp fidel traditiei.
Acest whisky delicat si bine echilibrat gaseste armonia perfecta intre complexitate si o eleganta fina. Taketsuru Pure Malt este un whisky bogat. Printre aromele sale caracteristice regasim fum, vanilie, lamai, stejar, piersici, pere si biscuiti. Aromele de fructe se resimt inclusiv pe final.
Nikka Days
Nikka Days este un whisky bun pentru orice ocazie speciala, dar care a fost practic gandit ca un whisky ce se poate savura in oricare zi. Sticla rotunda si eticheta puternic colorata subliniaza caracterul vibrant al acestui whisky versatil ce se poate bea simplu, cu gheata sau in diverse cocktailuri.
Nikka Days are un volum de alcool de 40% si se obtine prin amestecul a mai multor whisky-uri din malt si grane. In palat, acest whisky se simte deosebit de matasos si incanta simturile cu aromele sale florale si de fructe. Postgustul este unul memorabil datorat acelorasi arome care cresc in intensitate.
Regiune: Nord, Japonia
Cumpara bauturi Nikka Whiskey, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Nikka Whiskey