Nino Franco scrie primele capitole ale unei biografii fundamentale cu o curiozitate constanta: povestea lui Valdobbiadene Prosecco in bucatariile internationale. De la producerea primului Prosecco vintage in 1983, pana la crearea unei liste de cocktailuri pentru Hotelul Mayfair Regent din New York, Primo si Silvia aduc lumii un vin cu un caracter unic modelat de intalnirea dintre arhitectura si nouvelle cuisine, plasat intre placere si cultura.
Sunt vinuri care formeaza un nor in pahar, asa cum si-a dorit Gualtiero Marchesi. Vinuri spumante cu o personalitate asemanatoare piperului alb, cu un profil aromat care aminteste de un cos cu fructe de la Caravaggio.
Cel mai important aspect, aceste vinuri sunt puternic inradacinate in teritoriul lor de origine, Valdobbiadene, unde Nino Franco vinifica separat fiecare parcela, mestesugind vinuri spumante care sunt expresia autentica a terroir-ului.
Un proces de productie care a atins punctul culminant odata cu achizitionarea podgoriei Villa Barberina si vinificarea unui vin remarcabil din strugurii oferiti de aceasta podgorie - Grave di Stecca - asa s-a nascut clos de Valdobbiadene.
Un Prosecco care stie sa fie un vin inainte de a fi Prosecco.
Unul care continua sa fie un vin dupa ce a incetat sa mai fie un Prosecco. Un lux democratic, o oda a placerii, culturii si a tot ceea ce este bun.
Unul care, dupa ani de invechire in sticla evolueaza intr-un tribut profund adus dealurilor si solurilor din Valdobbiadene.
Antonio Franco a fost un negustor de vinuri, fiul sau Giovanni, poreclit Nino, a inceput sa produca vinuri spumante.
"Revolutia tacuta" a lui Primo Franco, nepotul lui Antonio, a fost cea care a adus schimbarea, deschizand usile celor mai bune restaurante din lume catre vinurile sale Valdobbiadene Prosecco.
Primo a traversat cu curaj Piave, lasand in urma o lume agricola care a evoluat exclusiv in jurul sau.
Noul val de Prosecco al lui Primo - autoritar, intim si identificator - este intruchiparea experientelor sale: calatorii, intalniri cu bucatari si gastronomi ai Nouvelle Cuisine, studii de enologie si pasiune pentru arhitectura.
Astazi, dupa ce a facut istorie timp de un secol, Nino Franco este icoana Valdobbiadene Prosecco.
Respectand traditia patriei sale, a reusit prin calitate si imaginatie sa depaseasca toate prejudecatile si perceptiile gresite create in jurul unui un vin usor si standardizat, considerat ca o dotare a unei culturi rustice si pragmatice.
Acesta este vinul revolutionar care a marcat nasterea unei noi ere pentru Prosecco.
Dupa o selectie in masa de Glera au replantat podgoria impreuna cu Monsieur Guillaume, unul dintre cei mai mari pepinieri din Franta.
Dupa restaurarea din 2008, a devenit un relais elegant, condus de Annalisa, sotia lui Primo.
Trebuie sa vezi podgoriile pentru a intelege cu adevarat vinurile si familia Nino Franco.
De-a lungul istoriei Nino Franco vita de vie a fost cea care a facut diferenta, incepand cu GRAVE DI STECCA, unul dintre cele mai rare si poate singurul exemplu de CLOS din regiune. Cultivat ca si podgorie singulara incepand din 1991, reprezinta un simbol al revolutiei culturale care i-a permis lui Primo Franco sa lege complet Prosecco de teritoriul sau de origine, parcela cu parcela.
In prezent Nino Franco cultiva direct 3 parcele in Valdobbiadene, acestea se intind pe aproximativ 4 hectare. Podgoriile sunt vinificate separat si cultivate dupa protocoale specifice.
Rezultatul este o gama de vinuri Prosecco «grand cru»: etichete care, sezon dupa sezon, intruchipeaza legatura intima a unui vin cu terroir-ul sau.
Grave di Stecca este unic. Inima productiei cramei, podgoriile sale se cuibaresc in jurul resedintei familiei Franco.
A apartinut anterior vilei Barberina, granitele sale sunt marcate de ziduri inalte de piatra care o fac destul de asemanatoare cu un Clos Francez.
Numele provine de la „Valle di Stecca”, din care podgoria reprezinta solul "Grave / Stecca", solurile coluviale care s-au format în urma stratificarii resturilor provenite de la eroziunea versantilor.
Podgoria fiind protejata din toate partile are un microclimat care permite producerea extraordinarului si acum pretiosului vin spumant Nino Franco, Brut Grave di Stecca 100% Glera, caracterizat printr-o pulpa bogata, stratificare si eleganta rafinata cu caracter.
O podgorie de mai putin de un hectar situata chiar in afara orasului Valdobbiadene. Din Col del Vent provin strugurii pentru Valdobbiadene Prosecco Superiore Nodi, denumit astfel pentru a indica „masurarea vantului” si ca referinta la „nodurile” prezente pe vita de vie veche de peste o suta de ani. Acestea vite apartin clonelor cultivate de mult timp fiind in prezent propagate in mod direct prin sol.
Solurile rosiatice sunt alcatuite din elemente de origine fluvio-glaciara, predominant argiloase si pietroase.
Col del Vent da un Prosecco catifelat si tipic, care este strans legat de expresia acum eleganta si blanda a Glera.
„Rive”, în dialect venetian, se refera la podgoriile situate pe marginea dealului: acestea sunt cele mai greu de cultivat, dar dau struguri de cea mai buna calitate.
Riva di San Floriano nu face exceptie: o podgorie care se intinde pe aproximativ un hectar si este caracterizata de pante abrupte. Este o parcela in care vitele Glera nu provin din aceeasi clona, ci din selectii in masa de diferite varste.
Inceputul acestei biodiversitati poate fi urmarit din perspectiva istorica: pozitia sa provocatoare si inclinatia extrema nu au permis smulgerea totala a unei podgorii. Prin urmare, radacinile, apartinand adesea unor clone diferite, au fost inlocuite individual.
San Floriano se sprijina pe soluri albicioase, marnoase si calcaroase, caracterizate prin fragmente de biancone și namol in sectiunea inferioara.
Podgoriile dau vinuri Prosecco care se remarca prin eleganta, aroma florala intensa si aciditate buna.
Regiune: Veneto, Italia
Cumpara bauturi Nino Franco, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Nino Franco