Ornellaia este una dintre cele mai prestigioase crame din Italia. A fost infiintata de faimosul marchiz Lodovico Antinori, unul dintre cei mai mari cunoscatori si producatori de vin italieni. Crama se situeaza pe frumoasa coasta toscana intre Castagneto Carducci si renumita zona viticola Bolgheri, inconjurata de mare pe de-o parte si de chiparosi pe cealalta.
Ornellaia isi datoreaza reputatia vinului omonim, un blend exceptional realizat din Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc si Petit Verdot. Afla mai multe despre originile cramei, terroir-ul si vinurile Ornellaia.
Lodovico Antinori a fondat Ornellaia in 1981. Un an mai tarziu, a inceput deja sa planteze primele vite de vie pe domeniul Orellaia.
La un deceniu de la lansarea primei editii Ornellaia, faimosul producator de vinuri Robert Mondavi din California a ajuns sa faca parte din managementul promitatoarei crame. Dupa doar 3 ani, in 2002, el a achizitionat crama, intrucat Lodovico Antinori a decis sa se dedice altor proiecte.
Robert Mondavi a hotarat ulterior sa vanda 50% din crama faimoasei familii de producatori de vin italieni Frescobaldi, care este astazi unicul detinator al cramei Ornellaia, al cramei inrudite, Masseto, si a altor crame faimoase.
Familia Frescobaldi creeaza vinuri de peste 700 de ani, combinand experienta indelungata cu inovatia si creativitatea necesare pentru a da nastere unor vinuri de neuitat, ceea ce se reflecta si in crama Ornellaia.
Un alt personaj de vaza din industria internationala a vinului, Axel Heinz este astazi directorul cramei si specialistul care ia toate deciziile legate vinul Ornellaia.
Bolgheri este regiunea in care isi are radacinile nu doar crama Ornellaia, ci si alte crame faimoase precum Orma si Masseto, crama ce se inrudeste cu Ornellaia fiind fondate de aceeasi familie. Ceea ce distinge vinurile din aceasta zona este terroir-ul caracterizat de clima mediteraneeana, influenta marii Tireniene si prezenta unui sol argilos si pietros.
Soiurile cultivate aici sunt Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot si Petit Verdot, varietati caracteristice regiunii franceze Bordeaux.
Bolgheri este totodata zona in care au luat nastere vinurile Super Toscane care includ soiuri de struguri non-indigene. Acestea au inceput sa fie produse din 1968, startul fiind dat de vinul cel mai reprezentativ al miscarii, Sassicaia. Incepand cu 1944, regiunea are propria sa apelatiune, Bolgheri DOC .
Vinurile Ornellaia demonstreaza excelenta pe toate planurile: la gust, buchet, culoare, textura, densitate; si exprima in mod sincer si elegant calitatile terroir-ului tipic zonei Bolgheri.
In perioada de recolta, crama realizeaza mai multe teste si experimente pentru a realiza ce struguri trebuie sa culeaga si in ce ordine. Strugurii fiecarei vite de vie sunt pusi la fermentat separat. Astfel, fiecare vin de baza obtinut din acestia, si vorbim despre peste 60 de vinuri, va contribui prin propriul lor caracter la realizarea cupajelor finale.
Dupa o perioada de un an de maturare in butoaie de stejar frantuzesc, vinurile de baza sunt selectionate si amestecate in baza a doua principii esentiale: expresia elegantei pe care o impune standardul vinurilor Ornellaia si caracterul fiecarei editii / recolte.
Ornellaia
Ornellaia, primul vin al cramei, a conturat filozofia care sta acum la baza succesului sau prin dorinta de a realiza vinuri exceptionale care sa reflecte terroir-ul unic al zonei. Procesul de vinificatie este realizat in armonie cu natura.
Vinul este un cuvée format din Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc si Petit Verdot. Fermentatia strugurilor se face in vase de otel inoxidabil si ciment, la temperaturi controlate. Apoi, urmeaza perioada de maceratie care dureaza circa 2-3 saptamani. Ulterior, vinul se transfera in butoaie de stejar dintre care 70% sunt noi, unde sta 18 luni. Odata transferat in sticle, vinul mai invecheste 12 luni inainte de a fi comercializat.
Le Sere Nuove dell’Ornellaia
Le Sere Nuove dell’Ornellaia este al doilea vin al cramei, faurit cu aceeasi pasiune si atentie ca vinul principal Ornellaia. Acest blend de Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Petit Verdot are o profunzime impresionanta a aromelor si un potential excelent de invechire.
Procesul de fermentatie are loc atat in vase de otel inoxidabil, cat si de ciment, la temperaturi controlate, dupa care urmeaza faza de maceratie care dureaza 10-15 zile. Vinul invecheste in pivnita 15 luni, iar in luna a 12-a, se face cupajul final. La finalul celor 15 luni, vinul se pune in sticle unde mai sta inca jumatate de an inainte de a fi lansat pe piata.
Vinul este unul suav, rotund, corpolent si substantial. Demonstreaza un echilibru foarte bun intre structura, eleganta si caracterul sau plin.
Le Volte dell’Ornellaia
Le Volte dell’Ornellaia este un vin rosu clasificat Toscana IGT care reflecta clima mediteraneena, expresia si structura tipice creatiilor Ornellaia. Acest vin fin in stil Bordeaux este un cupaj obtinut din Merlot (in proportie de aproape 70%), Cabernet Sauvignon si Sangiovese. Cele trei varietati se fermenteaza separat pentru ca fiecare soi sa isi pastreze caracteristicile. Vinul este maturat pentru 10 luni atat in baricuri, cat si in rezervoare de ciment, ceea ce a permis obtinerea unui echilibru perfect intre tanini si exresia fructului proaspat.
Si acest vin este de un rosu purpuriu si are un buchet complex care combina notele de fructe rosii coapte cu note de condimente si tutun. In palat, vinul se simte suav si matasos, avand in acelasi timp o aciditate vioaie care duce la un final crocant si persistent.
Regiune: Toscana, Italia
Cumpara bauturi Ornellaia, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Ornellaia