Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Ungaria

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Scurt istoric al cramei

Crama a fost infiintata de catre calugarii benedictini la inceputul anilor 1900, acestia, dupa cum se stie, au fost mereu strans legati de cultivarea strugurilor si vinificatie. In perioada respectiva cultivau struguri in Regiunea Pannonhalma la cel mai inalt nivel calitativ al vremii.

Marimea mosiei manastirii era de aproximativ 100 de hectare, in imediata vecinatate a localitatii Pannonhalma. Abatia avea proprietati si in alte regiuni viticole din regat: Somló si Tokaj-Hegyalja. Inca de pe atunci vinurile Pannonhalmi, atat albe cat si rosii, se vindeau sub forma imbuteliata in Ungaria si dincolo de granitele istorice ale regatului.

Reorganizarea politica si sociala de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial a facut imposibila continuarea acestei traditii vechi de secole, viile si crama au devenit proprietatea statului.

In deceniile care au urmat, calugarii care traiau pe Pannonhalma nu au renuntat la renasterea traditiilor. Planurile au inceput sa prinda contur in anul 2000 - atunci cand printr-un parteneriat Pannonhalmi Főapátság - MKB Bank Zrt s-au asigurat fondurile pentru constructi Cramei Pannonhalmi Apátsági Pincészet.

In 2003 constructia a fost finalizata, cu o capacitate de depozitare de 3.000 hl pe o suprafata de 2.000 m2, avand ca proprietar majoritar Abatia Pannonhalmi si proprietar minoritar MKB Bank Zrt.

Proiectul cramei a fost realizat de catra Biroul de Arhitectura CZITA din Győr in stransa colaborare privind proiectarea tehnologiei de vinificatie cu Tibor Gál, un vinificator de renume international din Eger, care a fost si consultantul de resort al cramei.

Crama Abatiei Pannonhalmi in prezent

Strugurii de pe podgoriile Cramei Abatiei Pannonhalmi sunt prelucrati in pivnita de aproape 2.000 de m2 de la baza manastirii aflata la poalele de sud-est ale dealului Sf. Márton. Pentru prelucrarea strugurilor si maturarea vinurilor s-a construit un complex care se incadreaza perfect in peisaj, folosind foarte bine topografia, ceea ce permite vizitatorilor Cramei sa obtina o perspectiva completa asupra muncii de vinificatie si a rezultatelor acesteia.

Tehnologia curenta de vinificatie din pivnita este potrivita pentru producerea a peste 300.000 de sticle de vin pe an.

Procesarea / vinificatia se realizeaza in patru etaje gravitational.

  • Mustul strugurilor albi intra in rezervoare de fermentatie din otel inoxidabil,
  • Fermentarea strugurilor rosii se realizeaza in cuve de lemn si rezervoare inox cu temperatura controlata,
  • Pentru maturarea vinurilor rosii fermentate, dar si a unora dintre cele albe, exista ramuri ale pivnitei care se extind in munte, maturarea acestora avand loc in butoaie mici de stejar.

 

 

https://apatsagipinceszet.hu/ 

Regiune: Pannonhalma, Ungaria

Pannonhalmi Apátsági Pincészet - Produse, Oferte

Filtrele aplicate: Pannonhalmi Apatsagi Pinceszet

Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Ungaria - Vinuri, bauturi

Cumpara bauturi Pannonhalmi Apátsági Pincészet, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Savureaza mai MULT mai IEFTIN! Pachete de vinuri pentru experiente multiple la reducere! Vezi ofertele >>
pack promo
COSUL MEU
Continua cumparaturile