Paul Bara, Franta

Paul Bara

Paul Bara este o casa de sampanie situata in localitatea Bouzy. Infiintata in secolul XIX crama a fost transmisa din generatie in generatie, reusind sa pastreze astfel stilul si personalitatea sampaniilor sale. Rezultat al unor vite de vie Premier Cru, sampaniile Paul Bara continua sa impresioneze iubitorii de sampanie si in ziua de azi, la fel cum au facut-o de-a lungul celor peste 180 de ani de existenta. 

Povestea cramei

Primele documente care atesta existenta familiei Bara dateaza inca de la 1600 si plaseaza membrii familiei de viticultori in satele Bisseul, Chouilly si Oiry din apropiere de Epernay, orasul cu cele mai multe case de sampanie. 

Fondatorul cramei, Auguste François Bara, a sosit in Bouzy in 1833, iar dupa trei ani s-a casatorit cu Annonciade Robert care detinea mai multe podgorii. 

In 1860, familia a construit proprietatea care avea sa devina sediul cramei. Aceasta a inclus si o pivnita. Activitatea familiei nu a fost de la inceput  bazata exclusiv pe viticultura, acestia fiind si fermieri. Dupa cativa ani, ei au inceput sa dedice tot mai mult timp si resurse productiei de vin. 

In 1965, spatiul care servea initial drept hambar a fost transformat in crama si loc pentru presat strugurii. 

Paul Bara nu a infiintat doar marca de sampaie omonima pe care o detine la ora actuala fiica sa, Chantale. El a scris si o carte in care a vorbit despre istoria satului Bouzy, traditia sa viticola si podgoriile sale.

Pasiunea lui Paul s-a reflectat mereu in felul in care a gestionat crama si in viziunea sa inovativa. In 1975, Bara a ajuns sa fie printre primele crame de sampanie care si-au exportat produsele in Statele Unite. Pana in ziua de azi, piata americana asigura cramei un numar mare de vanzari, iar compania lucreaza inca de la inceput cu acelasi importator. 

Succesul cramei nu se datoreaza doar clientilor americani sau europen. Sampaniile Bara sunt cunoscute, apreciate si consumate pe toate continentele. 

In 1980, Chantale a inceput sa lucreze ca asistenta a tatalui sau in gestionarea cramei.

Din 1986, ea a devenit partenera la conducerea companiei. Chantale reprezinta a sasea generatie a familiei Bara.

La ora actuala, ea nu se afla doar la carma companiei de familie, ci este si partener si presedinte al clubului Trésors de Champagne.

Chantale  gestioneaza crama cu acelasi spirit inovativ pe care il dovedea tatal sau. In 2013, ea a demarat un program de amploare de renovare a cramei pentru a optimiza procesele de vinificatie si a imbunatati precizia cu care strugurii se transforma in sampania Bara. 

Podgoriile si procesul de vinificatie

Podgoriile cramei Bara se situeaza in Bouzy, o locatie renumita din zona viticola Montagne de Reims.

  • Casa detine 33 de hectare de teren cu statusul Grand Cru.
  • Podgoriile sale acopera o suprafata de 11 hectare:
    • 9.5 hectare de Pinot Noir
    • si 1.5 de Chardonnay. 

Vitele de vie sunt ingrijite conform principiilor agriculturii sustenabile. Compania se mandreste cu faptul ca nu foloseste erbicide sau insecticide. Totodata, monitorizeaza atent solului si mediul inconjurator pentru a se asigura ca biodiversitatea si calitatea acestuia sunt mentinute. Ca dovada a acestui angajament, compania a primit in 2020 certificarile Haute Valeur Environnemental (HVE) si Viticulture Durable en Champagne (VDG). 

Crama Bara realizeaza sampanii dupa o reteta stricta si un proces riguros in care fiecare pas trebuie respectat pana la cele mai mici detalii. Strugurii sunt culesi manual si presati folosind doua prese cu o capacitate de 4,000 kg. Una este o presa traditionala de lemn, iar cealalta automata. 

Strugurii recoltati de pe loturi diferite se proceseaza complet separat pana in momentul realizarii cupajului.

Unul dintre aspectele care disting crama fata de alti producatori de sampanie este ca nu utilizeaza sucul obtinut din struguri la finalul procesului de presare, cunoscut in franceza sub numele de jus de taille. 

Fermentatia are loc in cuve de otel inoxidabil la temperaturi controlate, iar faza de fermentatie malolactica este prevenita pentru a pastra prospetimea si aromele strugurilor. 

Sampaniile Paul Bara

Sampaniile vintage Bara petrec mereu cel putin 5-6 ani in pivnitele cramei. Celelalte sampanii / NV petrec intre doi si trei ani in pivnita racoroasa si intunecata care a fost construita cu mai bine de un veac in urma. In acest spatiu, sampaniile au parte de temperatura si umiditatea necesare atat pe timp de vara, cat si iarna. Scopul pastrarii lor in pivnita este acela de a le ajuta sa ajunga la expresia cea mai intensa si gradul optim de maturare. 

Paul Bara Brut Reserve 

Brut Reserve este una dintre sampaniile non-vintage ale cramei Bara, o sampanie cu un complex de arome impresionant. Aceasta sampanie de semnatura reflecta caracterul unic si recognoscibil al produselor Paul Bara.

  • Culoarea sa este un galben deschis, cu bule fine ce impodobesc din abundenta fiecare pahar si au o textura atragatoare.
  • Buchetul revela note de fructe printre care se remarca cele de prune de Mirabelle.
    • Acesta se deschide cu note de condimente, miere, fructe uscate, bergamota si coaja de portocale.
  • In palat, sampania se simte prospata, are arome intense de fructe, note de piersici si piper. 

 

Paul Bara Extra Brut

Extra Brut este un blend realizat din 20% Chardonnay si 80% Pinot Noir.

  • Aceasta sampanie rafinata are un caracter puternic si un buchet complex ce cuprinde note de caise, gutuie, mere, bergamota, piersici.
    • Notele secundare la nivelul nasului sunt cele de migdale, lamaie, pere, ananas, prune, zmeura, mure.
  • In palat, sampania are un atac initial proaspat, urmat de o senzatie cremoasa si efervescenta.
    • Notele cele mai pregnante la nivel de gust sunt de citrice si pomelo.

Extra Brut da dovada de salinitate, mineralitate si un final lung. 

Paul Bara Grand Rosé

Paul Bara Grand Rosé este o sampanie cu un gust bogat si aromat care releva eleganta tipica Pinot Noir-ului.

  • Grand Rosé are o frumoasa culoare roz si bule fine abundente.
  • Buchetul este dominat de notele de fructe rosii precum capsuni si cirese.
  • Notele de fructe de padure se reflecta si la nivelul palatului, iar finalul are gustul cireselor. 

 

https://www.champagnepaulbara.com/en/ 

Regiune: Champagne, Franta

Paul Bara - Produse, Oferte

Filtrele aplicate: Paul Bara

Paul Bara, Franta - Vinuri, bauturi

Cumpara bauturi Paul Bara, vezi cele mai bune oferte si reduceri cu Paul Bara

Savureaza mai MULT mai IEFTIN! Pachete de vinuri pentru experiente multiple la reducere! Vezi ofertele >>
pack promo
COSUL MEU
Continua cumparaturile