Champagne
6 produseRelatia lui Sir Winston Churchill cu Pol Roger dateaza din 1945 cand, in timpul unui pranz oferit de ambasadorul britanic in Franta, dupa eliberarea Parisului, Churchill a cunoscut-o pe fermecatoarea si captivanta Odette Pol-Roger. A inceput o prietenie care, rasfatata de sotia sa Clementine, a durat pana la moartea sa din 1965.
In fiecare an, de ziua lui, Odette ii trimitea lui Churchill o cutie de sampanie vintage.
Relatia lui cu familia a fost atat de stransa incat, la moartea sa, Pol Roger a pus etichete cu margini negre pe toate sticlele lor destinate Regatului Unit. In 1975, Pol Roger a mai facut un pas si si-a numit cuvée-ul de prestigiu dupa el, producand-o in stilul robust si matur care ii placea atat de mult.
Amestecul exact este un secret de familie bine pazit, dar este de netagaduit faptul ca compozitia ar intalni aprobarea personajului istoric caruia ii este dedicata: „Gusturile mele sunt simple, ma multumesc usor cu cele mai bune” spunea Churchill candva.
Bine structurat, cu o persistenta aromatica superba, acest vintage 2012 este remarcabil prin complexitatea si puterea sa.
Cupaj: secret de familie, se presupune ca undeva la 70-80% Pinot Noir si 20%-30% Chardonnay.
Pinot Noir predomina, oferind structura, amploare si robustete, in timp ce Chardonnay contribuie cu eleganta, finete si subtilitate. Compus exclusiv din struguri proveniti din podgoriile Grands Crus Pinot Noir si Chardonnay care erau deja plantate in timpul vietii lui Churchill.
Cuvée Sir Winston Churchill este creat numai in anii cu cele mai bune recolte si este intotdeauna lansata mai tarziu decat celelalte sampanii datate din acelas vintage de la Pol Roger pentru a marca aprecierea lui Churchill pentru vinurile mai vechi.
Mustul este supus la doua debourbage (decantari), unul imediat dupa presare si al doilea, un débourbage à froid, in rezervoare de otel inoxidabil la 6°C pe o perioada de 24 de ore. Vinurile sunt fermentate lent, la rece, cu temperatura mentinuta sub 18°C, in rezervoare din otel inoxidabil, fiecare soi si fiecare parcela separat.
Vinul trece printr-o conversie malolactica completa inainte de cupajarea finala. Fermentarea secundara are loc in sticla la 9°C, in cele mai adanci pivnite Pol Roger (33 de metri sub nivelul strazii), unde vinul este pastrat pentru remuage manual. Perlajul foarte fin si persistent pentru care Pol Roger este renumit datoreaza mult acestor pivnite adanci, racoroase si umede.
Perioada optima de consum: de acum pana in 2030+