Descriere Primitivo - Pecorino Unico Pairing
In acest pachet am cuplat 2 vinuri expresive si usor de iubit:
- Un Primitivo fructat si corpolent, mai masculin,
- Si un Pecorino, elegant si fin, poate ceva mai feminin, chiar daca este un vin riguros si destul de puternic.
- Vin Primitivo de culoare rosu rubiniu, violet stralucitoare.
- La nas este puternic intens, bogat si elegant, cu fructe de padure rosii si negre, prune, mirodenii dulci si scrub mediteranean.
- La gust se prezinta cu un inceput dulce si gras urmat de un tanin dens si lung.
- Ofera un postgust fructat, lung si condimentat.
Origine
- Indicazione Geografica Tipica / Salento IGT, Puglia.
- „Montecoco”, inregistrat sub codul „BC7”, este una dintre cele mai bune podgorii ale cramei.
- Varsta vitei de vie: peste 20 de ani.
Vinificare
- Fermentat in cuve de stejar francez la temperatura controlata intre 22° C si 28° C.
- Maturat 12 luni in barrique.
Perioada optima de consum: de acum pana in 2030.
Pecorino reprezinta povestea legendara a unui soi care a fost literalmente reinviat din pragul disparitiei. Elegant si riguros, produce un vin de referinta pentru regiunea Abruzzo care intruchipeaza putere si finete.
Este unul dintre cele mai bune vinuri albe din regiune.
- Vinul are o culoare galben stralucitor cu nuante verzui.
- Aroma fructata cu citrice, nuante tropicale, piersici albe si fructe exotice precum papaya.
- Are un gust persistent si foarte proaspat, cu un final usor balsamic.
- Aciditate medie si structura buna.
Origine
Tenuta Ulisse este una dintre cele mai importante crame din Abruzzo. Aceasta se dedica exploatarii potentialului enorm al terroir-ului unic din Abruzzo si al soiurilor antice, punand in practica o viziune contemporana asupra cultivarii si vinificarii strugurilor indigeni precum Montepulciano D’Abruzzo, Trebbiano D’Abruzzo, Pecorino, Passerina si Cococciola.
Varietal: 100% Pecorino.
Vita de vie de origine incerta, soiul Pecorino a fost cultivat timp de secole in regiunile centrale ale Italiei, in special Marche si Abruzzo, unde este cunoscut si sub diferite alte denumiri. Ciorchinele sunt de marime medie, lungi, cilindrice sau in forma de piramida, adesea cu aripi, cu boabe larg distantate. Maturarea este mediu-timpurie, se recolteaza de obicei la mijlocul lunii septembrie.
Vinificare
- Macerat la rece cu ciorchine, apoi zdrobit moale in mediu inert dupa dezciorchinare.
- Decantat static la rece (14 °C) timp de 24 – 48 ore.
- Fermentat in rezervoare inertate din otel inoxidabil la 8 – 11 °C
- Maturat timp de 3 luni tot in inox.
Cheers!